TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Rinita atrofică. Cum trebuie urmat tratamentul?

Rinită atrofică. Ozena este termenul medical care descrie o formă particulară de rinită, anume atrofică, ce se dezvoltă ca urmare a unor infecții permanente complicate printr-o importantă inflamație locală a mucoasei nazale.

Afecțiunea este caracterizată printr-o atrofie și emaciere a piramidei nazale și a mucoasei ce tapetează interiorul narinelor, inclusiv a terminațiilor nervoase de la acest nivel.

Rinită atrofică. Această formă de rinită este una complexă, iar tratamentul ei poate fi relativ complicat. Ozena apare mai frecvent la adulții tineri și vîrstnici, însă poate fi diagnosticată la indivizi de toate vîrstele, dacă există factori favorizanți, scrie sfatulmedicului.ro.

Rinită atrofică. Cauze

În funcție de cauzele de apariție ale acestui tip de rinită, specialiștii au clasificat ozena în primară și secundară.


Ozenă primară poate fi cauzată de:
- Moștenire genetică;
- Dezechilibre endocrine: fapt sugerat prin debutul frecvent la pubertate și apariția la femei;
- Deficite nutritonale: în special avitaminoză A, D și carență în fier;
- Infecții prelungite cu Klebsiella ozaenae, Diphteroides, E.coli;
- Activarea anormală a sistemului imun care începe să atace distructiv piramidă nazala și mucoasa nazala (cauze autoimune).

Ozenă secundară se manifestă că urmare a unor infecții sistemice care pot determina apariția unor distructii locale sau a unor modificări atrofice. Cele mai frecvente astfel de infecții sînt: sifilis, lepra, rinoscleromul. Rinită atrofică poate să apară și că urmare a sinuzitei purulente cronice, sau a radioterapiei extremității cefalice.

Rinită atrofică. Factori de risc

Principalii factori de risc pentru apariția acestei boli sînt:
- Lățimea neobișnuit de mare a nărilor;

- Diverse deficite vitaminice;
- Traumatisme locale
- Tulburări hormonale
- Operații pe sept (septoplastii).

Rinită atrofică. Simptome

Principalele simptome pe care le acuză pacienții cu rinită atrofică pot fi:
- Usturimi la nivelul nasului;
- Dureri de cap;
- Obstrucție nazala;
- Miros neplăcut ce iese din nas, că urmare a formării și dezlipirii crustelor intranazale (este un simptom destul de sugestiv pentru ozenă);
- Anosmie (pierderea simțului mirosului);
- Epistaxisuri frecvente.

Rinită atrofică. Tratament

Tratamentul ozenei variază semnificativ de la caz la caz, în funcție de etiologie (dacă este vorba de afecțiune primară sau secundară). Tratamentul este complex și poate include: spălături nazale cu soluție salina, administrare de vitamine esențiale, aplicarea de soluție de glicerină cu 25% glucoză sau terapie hormonala.

Tratamentul antibiotic poate fi și el administrat, cel mai adesea recomandîndu-se streptomicină (sistemică). Dacă situația o impune specialiștii pot opta chiar și pentru tratament chirurgical, ce poate îngustă narinele, sau poate corectă anumite defecte ale septului internazal.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load