Principalul rival al lui Macron riscă închisoare

23 sep. 11:15   Diverse
2039 0

Parchetul francez intenționează să inițieze proceduri penale împotriva liderului de dreapta francez Marine Le Pen și a 27 dintre asociații săi. Procurorii cred că aceștea au folosit abuziv fondurile primite de la Uniunea Europeană. Decizia de pornire a cauzei va fi luată de instanță, transmite BBC.

Potrivit informațiilor, parchetul francez a petrecut șapte ani investigînd cazul de utilizare abuzivă a banilor UE alocați pentru plata muncii asistenților deputaților în Parlamentul European din 2004 până în 2016. Acum, ea susține că membrii Partidului National Rally (fostul Frontul Național; Marine Le Pen l-a condus pînă în noiembrie 2022) au folosit aceste fonduri la propria discreție – pentru a plăti angajații partidului. Suma care ar fi putut fi cheltuită în mod necorespunzător de dreapta franceză nu a fost făcută publică, relatează Haqqin. Le Pen a fost de acord să returneze Parlamentului European peste 300.000 de euro.

Pe lîngă Marine Le Pen, cazul îl implică pe tatăl ei, în vîrstă de 95 de ani, Jean-Marie Le Pen, un fost lider de multă vreme al Frontului Național; adjunctul șefului partidului, primarul orașului Perpignan Louis Alio; cel puțin 11 foști și actuali membri ai Parlamentului European și asistenții acestora.

În prezent, National Rally are 89 de locuri în Parlamentul Franței și 23 din cele 79 de locuri din cota de stat în Parlamentul European. În 2022, a participat la alegerile prezidențiale din Franța și a ajuns în turul doi, unde a pierdut în fața lui Emmanuel Macron.


În trecut, Marine Le Pen a fost acuzată că a permis ca partidul său să fie finanțat din Rusia, în timp ce ea însăși susține Moscova. Le Pen nu a ascuns faptul că partidul a luat împrumuturi de la bănci rusești în 2014-2016. În același timp, ea crede că victoria Rusiei în războiul împotriva Ucrainei „va fi un dezastru pentru întreaga lume”.

Vineri, Marine Le Pen a declarat mai multor instituții de presă că nu va recunoaște vinovăția în acest caz. Ea spune că parchetul a luat o „decizie greșită” și este gata să-și prezinte argumentele în acest sens.

Parchetul consideră că Marine Le Pen și asociații ei riscă pînă la 10 ani de închisoare și o amendă de 1 milion de euro. În plus, li se poate interzice ocuparea unei funcții publice timp de la cinci pînă la zece ani. Faptul că Le Pen însăși și alți cîțiva potențiali inculpați dețin funcții alese este o circumstanță agravantă pentru ei.

2
2
0
3
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?