Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Persoane din anturajul lui Macron au spus dacă președintele va demisiona sau nu

11 iun. 11:34   Externe
1880 0

Președintele Franței, Emmanuel Macron, discută cu anturajul său despre posibilitatea de a demisiona din funcția de șef al statului în cazul unei victorii a dreptei la alegerile legislative. Despre acest lucru a anunțat postul de radio Europe 1, cu referire la o sursă.

"Demisia președintelui nu este un tabu. Da, astăzi trebuie să luăm în considerare toate scenariile", a declarat unul dintre apropiații lui Macron, citat de postul de radio. - El este gata să sacrifice sfîrșitul mandatului său de cinci ani", relatează tass.ru.

Europe 1 susține că în ultimele săptămîni însuși Macron a discutat acest „scenariu de măsuri extreme” cu unul dintre interlocutorii săi.


În același timp, postul de radio subliniază că demisia nu este opțiunea preferată a președintelui, „deși perspectiva ei ar trebui să servească în această campanie pentru a dramatiza viitoarele alegeri”.

O altă strategie pe care ar putea să o aleagă președintele este de a coexista la putere cu partidul de dreapta Rassemblement National, dacă acesta va cîștiga alegerile legislative, pentru „a nu împiedica eșecul politicii acestui partid pînă în 2027”, cînd țara va organiza alegeri prezidențiale

Dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate

La 9 iunie, Macron a decis să dizolve Adunarea Națională (camera inferioară a parlamentului francez) și să organizeze alegeri anticipate pe fundalul înfrîngerii susținătorilor săi în alegerile pentru Parlamentul European (14,6% din voturi). Aceasta reprezintă jumătate din procentul obținut de partidul de opoziție de dreapta Rassemblement national, care a fost susținut de 31,4% din electorat.

Primul tur al alegerilor anticipate pentru Adunarea Națională va avea loc la 30 iunie, iar al doilea tur la 7 iulie.

Camera inferioară a parlamentului a fost dizolvată ultima dată de președintele Jacques Chirac în 1997.

10
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?