Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Plînsul copilașilor pornesc anumite zone din creierul mamei

2 noi. 2018,, 04:33   Externe
2374 0

Plînsul bebelușului pornesc în creierul mamei zone specifice legate de mișcare și de vorbire, potrivit unui amplu studiu dat publicității luni, care dovedește realitatea biologică a instinctului matern, potrivit AFP.

Potrivit cercetării, realizate în 11 țări și publicate în revista Academiei americane de științe (PNAS), o mamă care își aude copilul plângînd va avea să urmeze mereu același tip de comportament: să-l ia în brațe și să-i vorbească pentru a-l liniști.

Înțelegerea mecanismului acestor reacții la nivel cerebral ar putea permite identificarea factorilor de risc în cazurile de abuz față de copii, potrivit cercetătorilor din cadrul Institutului național american de sănătate (NIH), realizatorii acestui studiu.

Autorii studiului au analizat, cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN), legătura dintre comportamentul maternal și creier, la un grup de 684 de femei devenite mame pentru prima oară în Argentina, Belgia, Brazilia, Camerun, Franța, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Coreea de Sud și Statele Unite.

Interacțiunile dintre mame și copiii lor de cinci luni au fost observate și înregistrate pentru a vedea dacă acestea răspund plînsetelor copiilor prin afecțiune, distrîndu-i, hrănindu-i, luându-i în brațe sau vorbindu-le.


Comparînd rezultatele imagistice cu cele ale altor grupuri de femei, cercetătorii au constatat, în plus, că tinerelor mame și celor care au mai mulți copii li se pornesc regiuni similare din creier atunci când copilul plînge.

Studiul de față vine în completarea altor cercetări care demonstrează că femeile și bărbații răspund diferit la plînsetele copilașilor. Astfel, în timpul nopții, bărbații au tendința să audă mai puțin plânsetele copiilor, în comparație cu femeile care se ridică pentru a-i împăca.

Chiar dacă rolurile parentale au evoluat în ultimele decenii, studii recente spun că tot mamele sînt cele care, cel mai adesea, realizează muncile casnice și activitățile legate de copii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?