„Orașul Pierdut” din adîncul Atlanticului. Nu seamănă cu nimic din ceea ce am văzut vreodată pe Pămînt

20 noi. 20:30   Diverse
3546 0

Un ecosistem i mpresionant a fost descoperit în mijlocului Oceanului Atalantic, iar cercetătorii l-au numit „Orașul Pierdut”.

Aproape de vîrful unui munte subacvatic în apropiere de creasta Mid-Atlantic Ridge, este locul de unde iese cîmpul hidrotermal denumit Lost City (Orașul Pierdut – n.trad.). Turnuri zimțate, înalte chiar și de 60 de metri, care se zăresc într-o lumină albastră fantomatică, spun o poveste despre descoperire, rezistență, dar și de amenințări iminente.

Descoperit în anul 2000, cîmpul hidrotermal „Orașul Pierdut” se află la peste 700 de metri adîncime în Oceanul Atlantic.

Este un mediu de ventilație, vechi de 12.000 de ani. În ciuda locației sale geografice extreme, viața prosperă în „Orașul Pierdut”. Gurile de aerisire eliberează hidrogen, metan și gaze care susțin comunități microbiene înfloritoare în absența oxigenului, potrivit publicației Science Alert, scrie protv.ro.

Acolo au fost descoperite de la melci la crustacee, demonstrînd, astfel, adaptabilitatea vieții în ecosistemele neobișnuite. „În contrast puternic cu fumegările negre, tradiționalele guri de aerisire vulcanice subacvatice, gurile de aerisire din calcite din Orașul Pierdut sfidează așteptările. Acestea produc cantități abundente de hidrogen și metan, divergente față de emisiile bogate în minerale ale fumătorilor negri. Dimensiunile acestor guri de aerisire sugerează o istorie istorică și o activitate prelungită”.


Dincolo de a fi o comoară științifică, „Orașul Pierdut” este și un magnet pentru interesele comerciale. În 2018, Polonia a obținut drepturi de exploatare minieră în jurul zonei, ceea ce reprezintă o amenințare substanțială pentru acest ecosistem delicat. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la potențialele pene și deversări rezultate din activitățile miniere, îndemnînd la protejarea „Orașului Pierdut”.

Totodată, există apeluri urgente pentru desemnarea sa ca sit al Patrimoniului Mondial, o pledoarie pentru a proteja această minune subacvatică de impactul ireversibil al mineritului și al degradării mediului.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?