TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O nouă versiune: Oxigenul nu a apărut pe Pămînt ca urmare a proceselor tectonice

O nouă versiune: Oxigenul nu a apărut pe Pămînt ca urmare a proceselor tectonice

Mai devreme se credea că atmosfera planetei s-a umplut cu oxigen din cauza schimbărilor în scoarța terestră. Acum a apărut o altă versiune.

Pămîntul s-a îmbogățit cu oxigen fără ajutorul proceselor tectonice, au spus cercetătorii de la Universitatea din Leeds (Marea Britanie). Se menționează că oamenii de știință au modelat cursul evenimentelor care au avut loc pe planetă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani în urmă. Anume în această perioadă, potrivit științei, s-a produs „marele eveniment de oxigenare” - îmbogățirea aerului cu oxigen.


Trebuie menționat faptul că primul oxigen de pe Pămînt a început să fie eliberat odată cu apariția fotosintezei. Acumularea acestui gaz a devenit o „revoluție”. Modelarea a arătat că pentru un astfel de eveniment a fost destulă răcirea naturală a mantiei Pămîntului (la început ea a fost foarte fierbinte). Pe măsura răcirii, spun oamenii de știință, în atmosferă a început să fie eliberat mai puțin dioxid de sulf și alte gaze vulcanice care absorb oxigenul liber.

După cum știți, primul „salt” a fost urmat de alte două creșteri puternice ale nivelului de oxigen - acum 800 și 450 de milioane de ani. Și conform rezultatelor modelării, s-a dovedit că a doua modificare a fost logică: din cauza excesului de oxigen, fosforul a început să se acumuleze în depuneri, acest lucru nu a permis dezvoltarea formelor de viață pentru care acest fosfor era vital. Și, din moment ce multe organisme vii respirau cu oxigen, din cauza morții lor, oxigenul a rămas neatins. Aproximativ același lucru, potrivit oamenilor de știință britanici, a avut loc și a treia oară.

Astfel, ei au ajuns la concluzia că, pentru ca Pământul să devină o planetă potrivită pentru viața cunoscută de noi, era nevoie doar de timp, adică nu era nevoie de accidente fericite precum mișcările tectonice.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load