O navă din Primul Război Mondial, descoperită întîmplător într-un rîu

30 aug. 22:00   Diverse
2494 0

Un bărbat care mergea cu ski-jetul pe rîul Neches din Texas a descoperit chiar sub suprafața apei epava unei nave istorice din lemn din Primul Război Mondial, relatează Business Insider.

„Nu știam clar despre ce era vorba, dar mi-am dat seama că este o navă foarte mare”, a spus Bill Milner pentru publicația locală KVUE, cînd a dat peste epavă. Milner a trimis fotografii ale descoperirii sale la Muzeul Ice House, care a contactat apoi Texas Historical Commission (Comisia pentru Istorie din Texas).

Texas Historical Commission a confirmat că epava aparține unei nave de mari dimensiuni, cu cocă de lemn, construite în timpul Primului Război Mondial. Navele de acest tip au fost abandonate după război în rîurile Neches și Sabine, din estul Texasului. „Povestea uimitoare a acestor nave a început în Primul Război Mondial, cînd submarinele germane făceau progrese scufundînd nave comerciale americane în Atlantic”, a explicat Muzeul Ice House pe Facebook, transmite digi24.ro


„Exista o mare îngrijorare că pierderea acestor nave comerciale va împiedica SUA să obțină materiale pentru război, precum și alimente și alte mărfuri necesare poporului american”, spun reprezentanții muzeului.

Prin urmare, Consiliul de transport maritim al SUA a înființat Emergency Fleet Corporation în 1917 pentru a construi nave din lemn în stilul secolului al XIX-lea, cu motoare acționate cu abur, care puteau fi produse pe șantierele navale mai vechi. Majoritatea șantierelor navale moderne erau deja la capacitate maximă, iar metalul nu era suficient. Dar cînd războiul s-a încheiat, în 1918, navele de lemn învechite, care aveau aproximativ 85 de metri lungime, aproape cît un teren de fotbal, au devenit învechite peste noapte, iar guvernul SUA nu a reușit să le vîndă pe toate.

„Motivul pentru care le găsim în Neches este că, atunci cînd războiul s-a încheiat, navele și-au cam pierdut scopul”, a spus Amy Borgens, arheologul marin din cadrul Comisiei Istorice din Texas. „Era foarte greu pentru guvern să găsească cumpărători pentru nave cu cocă de lemn la acea vreme. Și astfel, unele dintre aceste nave, care au costat 250.000 de dolari fiecare, au fost vîndute cu doar 1.000 de dolari”, explică ea. Navele, care au fost construite în Beaumont, Texas, au fost în cele din urmă abandonate în rîuri, unde guvernul „a lăsat oamenii să ia cît au putut din fier și cherestea”, a potrivit muzeului. Se presupune că în rîul Neches sînt aproximativ 15 epave de acest fel. Cea descoperită de Milner este aproape de suprafață și a devenit vizibilă din cauza secetei care a scăzut nivelul rîului.

3
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?