COVID-19 în MOLDOVA

Noi date alarmante despre „Ghețarul Apocalipsei”

Noi date alarmante despre „Ghețarul Apocalipsei”

Oamenii de știință cred că au identificat punctul vulnerabil al ghețarului Thwaites, un colos din Antarctica ce se topește într-un ritm rapid, aruncînd miliarde de tone de gheață în ocean în fiecare an și ridicînd nivelul apelor la nivel global, relatează BBC.

Acum, o echipă Marea Britanie și SUA a studiat canalele adînci de pe fundul mării, aflate în fața ghețarului, prin intermediul cărora apa caldă se infiltrează în partea inferioară a ghețarului, accelerându-i topirea.

„Aceste canale nu fuseseră cartografiate pînă acum atît de detaliat și am descoperit că sînt de fapt mult mai mari decît se credea - pînă la 600 m adâncime, cît șase terenuri de fotbal unul lîngă altul, a spus dr. Kelly Hogan de la British Antarctic Survey (BAS).


„Și pentru că sînt atît de adînci și atît de largi, acest lucru face ca mult mai multă apă să ajungă la Thwaites și să topească atît vîrful care plutește, cât și gheața de pe fundul mării”, a spus ea.

Plutind în vestul continentului antarctic, Thwaites are o aproape la fel de mare ca cea a Marii Britanii.

Monitorizarea prin satelit indică faptul că acest ghețar se topește cu o viteză accelerată.

În anii 1990, pierdea puțin peste 10 miliarde de tone de gheață pe an. Astăzi, pierderea este mai mare de 80 de miliarde de tone. Se crede una din cauzeele topirii este afluxul de apă relativ caldă adusă de curenții din ocean.

În prezent, pierderile de gheață de la Thwaites contribuie cu aproximativ 4% la creșterea anuală a nivelului global al mării. Dacă întregul ghețar s-ar prăbuși, nivelul mărilor și oceanelor ar crește cu nu mai puțin de 65 de centimetri.

Este puțin probabil ca acest lucru să se întîmple pe termen scurt sau mediu, dar Thwaites este considerat deosebit de vulnerabil în contextul încălzirii globale, iar oamenii de știință încearcă să afle cu exactitate cât de repede s-ar putea produce orice schimbare.

Specialiștii spun că Thwaites este cel mai important ghețar de pe planetă. Din cauza dimensiunilor sale și a vulnerabilității constatate în ultimii ani, a fost botezaa „ghețarul Apocalipsei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load