COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Miracolul ecologic al porumbului

Miracolul ecologic al porumbului

Cu 80 000 de ani în urmă, indigenii din Mexic au început să cultive strămoşul sălbatic al porumbului – maisul – aşa se numeşte această plantă în mai multe limbi ale lumii.

Odată cu dezvoltarea agriculturii, a avut loc procesul de selecţie a soiurilor rezistente la frig, timpurii şi cu seminţe mari, precum şi constituirea treptată a cultului porumbului, deoarece indienii primii au studiat toate proprietăţile utile ale plantei.

De exemplu, porumbul conţine o jumătate din tabelul periodic, acizi polinesaturaţi (previn cancerul), acid ascorbic, minerale, proteine, vitamine (K, E, C, D), amidon, grăsimi şi zahăr. Şi aceste proprietăţi utile ale plantei nu se pierd chiar şi în timpul tratamentului termic şi conservării. Aici sînt enumerate principalele avantaje ale consumului regulat al porumbului în alimentaţie:

• Îmbunătăţirea activităţii tractului digestiv
• Reducerea nivelului de colesterol
• Prevenirea bolilor de inimă
• Tenul sănătos
• Întărirea oaselor şi a dinţilor
• Normalizarea activităţii sistemului nervos, inclusiv lupta cu insomnia şi depresia
• Efectul benefic asupra ficatului şi vezicii biliare
• Întărirea imunităţii
• Încetinirea procesului de îmbătrînire
• Normalizarea metabolismului


Un loc de onoare ocupă porumbul în homeopatie şi medicină populară - în special, sînt preţuite fibrele, care înfăşoară ciocălăii, perfuzia lor este folosită ca medicament şi ca remediu profilactic, iar în America de Sud din porumb este preparată berea tradiţională. Nu este surprinzător că porumbul, după suprafaţa mondială însămînţată, cedează numai grîului - şi este cultivat pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii. În afară de soiurile familiare alb şi galben, există, de asemenea, roşu, albastru şi negru, dar le uneşte un singur lucru : porumbul este cultivat împreună cu dovleacul, care reţine umiditatea din sol şi domină asupra buruienilor – dovleacului îi datorăm toată recunoştinţa pentru recolte înalte de porumb.

În afară de valoarea nutritivă şi medicală, cunoaştem alte "talente" ale porumbului: acesta este utilizat pentru producerea biocombustibilului (ale cărui beneficii, încă nu sînt pe deplin studiate), ipsosului, adezivilor, ţesăturilor ecologice şi chiar a plasticului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load