COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3012

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a încheiat cu succes ''cel mai complex'' zbor al său pe Marte

5 aug. 22:30   Diverse
1973 0

Mini-elicopterul Ingenuity aflat pe Marte a finalizat ''cel mai complex'' zbor al său pe ''Planeta roşie'', a anunţat agenţia spaţială americană NASA, relatează DPA.

În cursul celui de-al zecelea său zbor, la 24 iulie, mini-elicopterul a capturat două imagini care au fost combinate pentru a crea o imagine 3D a straturilor inferioare din interiorul craterului Jezero, a indicat NASA.

După ce a decolat de pe cel de-al şaptelea ''aerodrom'', Ingenuity a urcat pînă la ''o nouă altitudine record'' de 12 metri, înainte de a efectua patru schimbări de direcţie. Totodată, el a captat zece imagini cu ajutorul camerei color din dotare şi a aterizat apoi pe un nou ''aerodrom''.

''Ingenuity permite echipei ştiinţifice Perseverance să se afle în două locuri în acelaşi timp'', a declarat Kevin Hand din echipa de conducere a primei campanii ştiinţifice a roverului.

''Acum ne aflăm în 'Crater Floor Fractured Rough' (o regiune din interiorul craterului Jezero de pe Marte - n.a.) unde roverul se pregăteşte pentru prima prelevare de eşantion a misiunii pe Marte. Şi, în acelaşi timp, Ingenuity oferă o imagine detaliată a unor caracteristici geologice potenţial interesante, la sute de metri distanţă de noi'', a explicat Hand.

Roverul Perseverance se pregăteşte să colecteze primele mostre de roci marţiene, a declarat agenţia spaţială americană la sfîrşitul lunii iulie, un eveniment pe care l-a catalogat drept o piatră de hotar a acestei misiuni.

Mini-elicopterul NASA a ajuns pe Marte la data de 18 februarie, ataşat de roverul Perseverence.

Proiectarea şi construcţia roverului a durat opt ani şi a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Roverul Perseverance, care cîntăreşte aproximativ o tonă şi are dimensiunea unui mic autoturism, a călătorit 472 de milioane de kilometri în 203 zile pentru a ajunge pe ''Planeta roşie''. El a asolizat în Craterul Jezero, fundul unui lac demult secat cu diametrul de aproximativ 45 de kilometri, pentru o misiune ştiinţifică ce se va desfăşura timp de cel puţin doi ani.

Misiunea roverului Perseverance are drept obiectiv ştiinţific principal căutarea urmelor de viaţă microbiană din trecutul planetei Marte şi studierea climei şi a geologiei acestei planete.

Mini-elicopterul Ingenuity a decolat prima oară de pe Marte la jumătatea lunii aprilie, eveniment ce a marcat primul zbor al unei aeronave pe altă planetă. Misiunea sa iniţială de 30 de zile a fost extinsă.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X