Liderii BRICS au adoptat o declarație la finalul summitului din Africa de Sud

24 aug. 11:21   Diverse
3323 0

Liderii BRICS au adoptat declarația finală a celui de-al XV-lea summit de la Johannesburg, a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

El a confirmat că liderii au convenit să invite Argentina, Egipt, Egipt, Iran, Etiopia, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită în clubul economic.

Calitatea de membru cu drepturi depline a noilor țări va începe la 1 ianuarie 2024.

Președintele sud-african a precizat că admiterea noilor membri este prima fază a extinderii P5, urmînd ca alte faze să urmeze.

De asemenea, el a atras atenția asupra necesității de a utiliza monedele naționale în decontări.


"Acesta este un moment global pentru utilizarea monedelor locale, a procedurilor financiare alternative și a sistemelor de plată alternative", a spus Ramaphosa, relatează ria.ru

El a precizat că liderii au dispus miniștrilor de finanțe din țările lor să lucreze la aceste aspecte. Potrivit președintelui sud-african, cei din BRICS sînt gata să caute oportunități pentru a îmbunătăți stabilitatea, fiabilitatea și integritatea arhitecturii financiare globale.

La rîndul său, președintele rus Vladimir Putin, care a luat cuvîntul la summit prin intermediul unei legături video, a abordat subiectul unei monede unice de decontare. El a subliniat că aceasta este o chestiune complexă, dar țările membre ale asociației vor avansa spre soluționarea ei într-un fel sau altul.

Summitul BRICS se desfășoară la Johannesburg în perioada 22-24 august și la el participă liderii din China, India, Brazilia și Africa de Sud. Rusia este reprezentată la acest eveniment de ministrul de Externe Serghei Lavrov.

24
1
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?