Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4028

Sondaj: Nu există motive pentru deprecierea leului moldovenesc

10 ian. 08:00   Economie
2806 0

Anul curent a început în mod tradiţional cu o uşoară depreciere a monedei naţionale, dar nu există motive temeinice pentru devalorizarea leului moldovenesc. Astfel comentează dealerii de valută ai băncilor comerciale cursul de schimb al leului faţă de perechea valutară euro-dolar.

Dealerii notează că scăderea cursului leului va dura doar cîteva zile, maxim pînă la sfîrşitul acestei săptămîni.

"Pentru cumpărătorii de valută - dolari şi euro - există o anumită barieră psihologică, potrivit căreia aceştia pot cumpăra valută pînă la cursul de 18,00lei la 1 dolar, iar ulterior această categorie de cumpărători de valută intră în stadiul de aşteptare, pînă cînd cursul leului se întăreşte din nou şi revine la valorile aşteptate", a menţionat dealerul uneia dintre bănci într-un sondaj realizat de corespondentul agenţiei Infotag referitor la situaţia de pe piaţă, notează Noi.md cu referire la stiri.

Participanţii profesionişti ai pieţei au constatat că afluxul de valută în numerar de la casele de schimb a scăzut acum semnificativ (de aproximativ două, trei ori).

"Cantitatea de valută în numerar a fost destul de mare în timpul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, dar acum este în scădere bruscă. Cu toate acestea, acum, pînă aproximativ la jumătatea lunii februarie, nu va exista o cerere deosebită de dolari şi euro şi, prin urmare, cursul leului va începe să-şi recîştige poziţiile pierdute.


Leul va fi ajutat în acest sens de cererea scăzută de dolari şi euro", consideră dealerii, menţionînd că prognoza lor este pentru o situaţie stabilă, fără evenimente extraordinare.

1
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?