Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 494

Înfuriat de veto-ul SUA, Erdogan solicită reformarea Consiliului de Securitate al ONU

9 dec. 2023,, 16:57   Externe
3141 0

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat astăzi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite (ONU), despre care a spus că a devenit „Consiliul de protecţie a Israelului", a doua zi după veto-ul american asupra unei rezoluţii în care se cerea încetarea focului în Fîșia Gaza.

„Solicitarea de încetare a focului în Gaza făcută de „Consiliul de Securitate al ONU este respinsă doar de vetoul SUA. Este aceasta drept? Consiliul de Securitate al ONU trebuie să fie reformat”, a declarat Erdogan la o conferinţă privind drepturile omului de la Istanbul.

Liderul de la Ankara a insistat din nou că „lumea este mai mare decît cinci“, o referire la faptul că Consiliul de Securitate al ONU are cinci membri permanenţi cu drept de veto, China, Franţa, Rusia, Regatul Unit şi SUA, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

La rîndul său, preşedintele Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas a calificat poziţia americană drept „imorală”.

Amintim că înaintea votului amînat de vineri al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite asupra cererii de încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, Statele Unite – care dețin dreptul de veto - au declarat organismului format din 15 membri că nu sprijină apelurile pentru o astfel de măsură.


Din partea redacției: Hamas are orientare sunnită, iar conducerea religioasă a Iranului este șiită.

Există contradicții ireconciliabile între aceste ramuri ale islamului, astfel încît, potrivit unor observatori, Iranul nu are nimic de-a face cu Hamas, care este un proiect al Marii Britanii, Turciei și al serviciilor de informații ale Israelului, ca instrument de influențare a situației din regiune și de provocare periodică a conflictelor pentru a da vina pe Iran.

Proiectul Iranului este Hezbollahul șiit libanez, care încearcă pe toate căile posibile să evite implicarea în acest conflict. Implicarea Hezbollah în conflict nu este favorabilă nici pentru actuala conducere a Israelului, dar, dintr-un motiv oarecare, armata israeliană, potrivit unor instituții media arabe, a fost prima care a bombardat pozițiile Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce a dus la un schimb de lovituri la granițele nordice ale Israelului.

18
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?