Potrivit cercetătorilor, descoperirea poate arunca mai multă lumină asupra rezilienței oamenilor care locuiau în regiunile de coastă ale Levantului și Mediteranei de Est în timpul crizei climatice din Epoca de Piatră.
Anterior, oamenii de știință credeau că o schimbare dramatică a climei globale în această perioadă a dus la devastarea în masă a așezărilor de coastă din întreaga Mediterană, relatează Noi.md cu referire la unian.net.
Dar noile descoperiri arată că cel puțin un sat despre care se credea anterior că a fost abandonat nu numai că a rămas locuit, dar a și prosperat în toată această perioadă.Habonim de Nord a fost descoperit pentru prima dată în largul coastei israeliene la mijlocul anilor 2010. Artefactele găsite în sit, cum ar fi unelte din bazalt (o piatră care nu se găsește în mod natural în această parte a coastei mediteraneene) și un cap de buzdugan ceremonial, sugerează că oamenii practicau probabil comerțul maritim.
Rezultatele indică semne ale unei economii rurale care s-a diversificat prin agricultură și a prosperat în timpul crizei climatice prin cultură și comerț maritim, cu o identitate culturală distinctă.
Oamenii de știință sugerează că criza climatică a fost declanșată de destrămarea definitivă a calotei glaciare Laurentide, care a modelat o mare parte a peisajului nord-american.
Adăuga comentariu