X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

SUA declară la ONU că nu sprijină apelul la încetarea focului în Gaza

9 dec. 2023,, 13:53   Externe
2568 0

Înaintea votului amînat de vineri al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite asupra cererii de încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, Statele Unite – care dețin dreptul de veto - au declarat organismului format din 15 membri că nu sprijină apelurile pentru o astfel de măsură.

„Acest lucru nu ar face decît să planteze semințele pentru următorul război - deoarece Hamas nu dorește să vadă o pace durabilă”, a declarat adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, în fața Consiliului, care s-a reunit pentru a fi informat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Votul Consiliului de Securitate asupra unei rezoluții redactate de Emiratele Arabe Unite a fost amînat cu cîteva ore, imediat după ce secretarul de stat american Antony Blinken se va întîlni la Washington cu miniștrii din Egipt, Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Autoritatea Palestiniană și Turcia.

La Washington, ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat reporterilor că, dacă Consiliul de Securitate nu va adopta rezoluția, „îi va da Israelului o licență pentru a continua masacrul palestinienilor din Gaza”, notează Noi.md cu referire la hotnews.ro.

Pe lîngă faptul că solicită o încetare imediată a focului din motive umanitare, proiectul de rezoluție mai spune că populațiile civile palestiniene și israeliene trebuie protejate și cere eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, precum și accesul umanitar.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a declarat vineri în fața Consiliului de Securitate că a existat o încetare a focului care a fost încălcată de Hamas pe 7 octombrie.

Din partea redacției: Hamas are orientare sunnită, iar conducerea religioasă a Iranului este șiită. Există contradicții ireconciliabile între aceste ramuri ale islamului, astfel încît, potrivit unor observatori, Iranul nu are nimic de-a face cu Hamas, care este un proiect al Marii Britanii, Turciei și al serviciilor de informații ale Israelului, ca instrument de influențare a situației din regiune și de provocare periodică a conflictelor pentru a da vina pe Iran.

Proiectul Iranului este Hezbollahul șiit libanez, care încearcă pe toate căile posibile să evite implicarea în acest conflict. Implicarea Hezbollah în conflict nu este favorabilă nici pentru actuala conducere a Israelului, dar, dintr-un motiv oarecare, armata israeliană, potrivit unor instituții media arabe, a fost prima care a bombardat pozițiile Hezbollah în sudul Libanului, ceea ce a dus la un schimb de lovituri la granițele nordice ale Israelului.

2
1
0
2
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?