X 

Închisoarea din care nu există scăpare

7 apr. 00:36   Diverse
2255 0

În mijlocul deşertului Sahara, în nordul statului Ciad, se ridică o închisoare de maximă siguranță cunoscută ca „Guantanamo-ul Ciadului” din cauza reputației sale îngrozitoare.

Închisoarea este atît de izolată de restul civilizației încît toți deținuții care au reușit să evadeze au murit încercînd să traverseze deșertul. Koro Toro este o închisoare care a fost construită pentru jihadiştii din Boko Haram şi pentru criminali periculoşi, dar care adăposteşte şi deţinuţi politici. Ţintă a numeroase critici din partea apărătorilor drepturilor omului, închisoarea este o adevărată ocnă situată într-o aşezare din regiunea Borkou-Ennedi-Tibesti, acolo unde, în afară de Koro Toro, se mai află şi un aeroport.

Această închisoare este impenetrabilă, într-o aşa măsură încît în Ciad este comparată adesea cu centrul de detenţie american Guantanamo din Cuba, faimos pentru că în celulele sale sînt închise persoane acuzate de terorism. „Nu există locuinţe în apropierea acestei închisori. Este imposibil pentru deţinuţi să evadeze din această închisoare şi să-şi salveze viaţa”, a declarat pentru EFE Josué Alladoum, militar şi fost gardian la Koro Toro.

„Nimeni nu a evadat vreodată din această închisoare şi să reuşească să traverseze pe jos tot acest deşert. Trebuie să mergi prin nisip cîteva sute de kilometri fără să ai acces la apă pentru a ajunge la un oraş. Din acest motiv, toţi deţinuţii care încearcă să evadeze din această închisoare mor pe drum”, susţine Alladoum.

Închisoarea se află la circa 600 de kilometri nord de N'Djamena, capitala Ciadului, şi, potrivit autorităţilor, majoritatea deţinuţilor sînt membri ai grupării jihadiste nigeriene Boko Haram (care activează în Nigeria, Ciad, Niger şi Camerun) şi infractori care au comis delicte grave.


Închisoarea, inaugurată în 2003 şi cu care este imposibil să se comunice, excepţie făcînd comunicaţiile prin intermediul radiourilor de înaltă frecvenţă (HF) militare sau a telefoanelor via satelit, adăposteşte circa 700 de deţinuţi, a declarat pentru EFE fostul ministru al justiţiei şi drepturilor omului din Ciad Djimet Arabi.

„Este o închisoare care a fost construită pentru a-i închide pe hoţii la drumul mare şi pe terorişti. Aceasta a fost preocuparea care a stat la baza deciziei guvernului de a construi această închisoare departe de orice aşezare”, explică Arabi.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?