X 

În loc de 70.000 de euro pe pînză, a expus la muzeu doar rame goale. Isprava unui artist

19 sep. 23:31   Diverse
1651 0

Un artist danez trebuia să expună echivalentul a 70.000 de euro în bancnote lipite pe o pînză, dar în cele din urmă a prezentat rame goale şi a păstrat suma, însă instanţa a decis să ramburseze cea mai mare parte a sumei, relatează AFP.

"Curtea a decis ca 'B' (artistul) trebuie să platească 'A' (muzeului) 492.549 de coroane (66.000 de euro), suma datorată, mai puţin onorariul artistului şi despăgubirile legate de manoperă", a indicat instanţa din Copenhaga într-un comunicat citat de Agerpres. În 2021, muzeul "Kunsten" din Aalborg, vestul Danemarcei, a fost de acord să-i împrumute o importantă sumă în numerar lui Jens Haaning pentru ca acesta să poată reconstrui una dintre vechile sale lucrări reprezentînd un salariu de un an în Danemarca şi Austria, în coroane daneze şi euro. La deschiderea cutiilor, angajaţii au observat că ramele erau goale, lucrările fiind redenumite "Ia banii şi pleacă", anunță digi24.ro citat de Noi.md

Directorul muzeului, Lasse Andersson, a decis însă să prezinte cele două lucrări în cadrul expoziţiei sale despre opera modernă. "Ele oferă o abordare umoristică şi ne determină să ne gîndim la felul în care preţuim munca", a explicat el, dînd asigurări că muzeul va merge în instanţă dacă Jens Haaning, în vîrsta de 58 de ani, nu va restitui banii. Pentru activitatea sa, Haaning a primit 10.000 de coroane (1.340 de euro), plus un bonus pentru expoziţie. El a dat statul în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor.

Contactat de televiziunea TV2 Nord, artistul a estimat că muzeul a obţinut "mult, mult mai mult" decît banii pe care i-a investit, în special datorită mediatizării cazului.

0
2
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?