Gazprom ar putea deveni cel mai mare furnizor de gaze pentru China

14 sep. 2022,, 15:15   Diverse
2416 0

Gazprom va deveni cel mai mare furnizor de gaze pentru China.

Despre acest lucru a anunțat Kirill Polous, șef adjunct al departamentului - șef de direcție Gazprom, în cadrul discuției științifice „Planificarea strategică într-o companie energetică” în cadrul Forumului internațional de gaze din St. Petersburg (SPIGF-2022).

Potrivit acestuia, dezvoltarea industriei de gaze în estul Rusiei pe termen lung ar trebui să ducă la conectarea conductelor de gaz din est la Sistemul unificat de alimentare cu gaz existent în partea europeană a Rusiei și a Siberiei de Vest.

Kirill Polous a remarcat că Gazprom va deveni cel mai mare furnizor de gaze pentru China.

„În prima etapă a implementării Programului de Est, au fost create gazoducte separate care au rezolvat sarcini aplicate. Așa a fost construit gazoductul Sahalin-Habarovsk-Vladivostok. După semnarea contractului pentru Forța Siberiei, a fost implementat și acest proiect. Vorbind despre perspectivele pe termen lung, vorbim despre conectarea Sistemului Unificat de Aprovizionare cu Gaz, care a fost creat de mai bine de jumătate de secol, cu Forța Siberiei și gazoductele Sahalin-Habarovsk-Vladivostok", a declarat Polous.


În plus, potrivit acestuia, în situația economică actuală, în strategia Gazprom a apărut o nouă direcție de diversificare – moneda de decontare: „În cadrul Forumului Economic de Est, s-a ajuns la un acord de transfer al plății pentru livrările de gaze prin intermediul conductei Forța Siberiei în ruble și yuani”.

„Semnarea unui nou contract cu partenerii chinezi și munca activă la noi proiecte reprezintă o confirmare clară a axiomelor fundamentale ale afacerii cu gaze. Vorbim despre mecanisme stabile de stabilire a prețurilor și absența barierelor de reglementare pentru implementarea proiectelor în domeniul gazelor”, a adăugat Polous.

El a remarcat că după ce a ajuns la volumul livrărilor de 48 de miliarde de metri cubi pe an ("Forța Siberiei" pentru 38 de miliarde de metri cubi și 10 miliarde de metri cubi din Orientul Îndepărtat - IF) "Gazprom" este probabil să devină cel mai mare furnizor de gaze pe piața chineză. „Luînd în considerare contractul semnat anterior pentru furnizarea de gaze în cadrul proiectului Forța Siberiei, volumele totale contractate se ridică la 48 de miliarde de metri cubi. Cu un grad ridicat de probabilitate, după atingerea volumului specificat de livrări, Rusia poate deveni cel mai mare furnizor de gaze pentru China. În același timp, este important și faptul că, în timp ce dezvoltă cooperarea în industria gazelor, Rusia și China nu cresc dependența reciprocă la niveluri critice", a mai menționat vorbitorul.

„Programul pentru crearea în Siberia de Est și Orientul Îndepărtat a unui sistem unificat de producție, transport de gaze și aprovizionare cu gaz, ținînd cont de posibilul export de gaze către piețele din China și alte țări din regiunea Asia-Pacific” (Programul de gaz de Est) a fost aprobat în septembrie 2007 prin ordin al Ministerului Industriei și Energiei al Federației Ruse. Gazprom a fost numit de guvernul rus drept coordonator al activităților privind realizarea programului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?