Franța va reduce cheltuielile pentru prima dată în ultimii 10 ani

28 iul. 15:15   Diverse
2048 0

Autoritățile franceze intenționează să reducă cheltuielile publice în 2024 cu un total de 4,2 miliarde de euro, pînă la suma de 428,8 miliarde de euro.

Acest lucru este relatat de ziarul Les Echos.

După cum subliniază ziarul, proiectul de buget "care prevede o reducere de 4,2 miliarde de euro a fost înaintat Parlamentului". Les Echos precizează că autoritățile au mers să reducă cheltuielile "pentru prima dată în aproape 10 ani".

Potrivit ziarului, autoritățile intenționează să facă cele mai mari economii prin renunțarea la așa-numitul scut tarifar, care era menit să oprească creșterea tarifelor la electricitate pentru consumatori. Anularea acestei măsuri va permite Franței să reducă cheltuielile cu 14 miliarde de euro.

De asemenea, țara vrea să elimine și indemnizațiile pentru combustibil pentru o serie de profesii și privilegiile fiscale pentru investitorii în proprietăți de închiriat.


De asemenea, autoritățile intenționează să reducă cheltuielile pentru sănătate cu aproape 10 miliarde de euro - de la 3,4 miliarde în 2023 la 2,3 miliarde de euro în 2024, notează Les Echos. Alte 3 miliarde de euro ar urma să fie economisite prin reducerea cheltuielilor pentru un plan de reconstrucție a economiei afectate de pandemia de coronavirus.

O parte din economii vor fi folosite pentru a crește cheltuielile pentru sistemul educațional de la 60,3 miliarde de euro la 64,2 miliarde de euro.

Potrivit Les Echos, vor crește și alocările pentru forțele armate (de la 43,9 miliarde de euro la 47,2 miliarde de euro), justiție și securitate (de la 9,6 miliarde de euro la 10,1 miliarde de euro și, respectiv, de la 15,8 miliarde de euro la 16,3 miliarde de euro).

Potrivit cotidianului Le Figaro, statul reduce cheltuielile din cauza necesității de a obține o reducere a datoriei naționale. În 2022, potrivit ziarului, aceasta a ajuns la 111,6% din PIB.

În același timp, deficitul bugetar al Franței a fost anul trecut de 4,7% din PIB, ceea ce este mult mai mare decît limita actuală de 3% din PIB impusă de UE.

Potrivit Le Figaro, măsurile de austeritate pe care statul începe să le ia ar trebui să asigure reducerea datoriei naționale la 108,3% din PIB pînă în 2027.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?