X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Euro a coborît la cel mai scăzut nivel din 2002

5 iul. 2022,, 18:45   Externe
1444 0

Cursul de schimb euro-dolar a coborît marți la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, moneda unică fiind aproape la paritate cu dolarul, ca urmare a tensiunilor de pe piața energetică provocate de războiul din Ucraina, transmit AFP și Reuters.

În condițiile în care euro a coborît pînă la un curs de 1,03 dolari, moneda euro evoluează în prezent la un nivel nemaivăzut de la finele lui 2002, cînd existau încă numeroase necunoscute cu privire la ceea ce era atunci noua monedă europeană, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Acum, de vină pentru deprecierea euro sunt riscurile create de invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia prețului gazelor naturale pe care a provocat-o invazia rusească, notează Agerpres.

„Îngrijorările crescute cu privire la o posibilă recesiune duc la deprecierea monedei euro, în timp ce dolarul este în creștere”, a comentat Fiona Cincotta, analistă la City Index.

Potrivit acesteia, traderii pariază pe faptul că Banca centrală a SUA (Fed) va continua să majoreze dobînda în mod agresiv pentru a ține sub control inflația.


„Datele privind indicatorul PMI în Europa, publicate marți, au scos în evidență riscul de încetinire a ritmului de creștere economică la finele celui de-al doilea trimestru”, a adăugat Fiona Cincotta.

Acest indicator arată că activitatea economică în zona euro a încetinit puternic în luna iunie în sectorul privat, atingînd cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni. „Acesta este un semn că economiile încep să resimtă cu adevărat efectele inflației ridicate”, au subliniat analiștii de la OFX.

Datele privind indicatorul PMI au condus la o depreciere a monedei euro mai puternică decît în 2016, cînd criza datoriilor suverane din zona euro şi ulterior votul în favoarea Brexitului au generat îngrijorări cu privire la o destrămare a Uniunii Europene.

În plus, inflația nu ar urma să se calmeze în perioada următoare, avînd în vedere că prețurile la energie continuă să crească, în special din cauza unei greve din Norvegia care limitează producția de hidrocarburi.

„Creșterile puternice ale prețurilor la gaze şi electricitate creează un risc important ca economia UE să intre în recesiune mai devreme decît se preconiza”, afirmă Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects.

De la începutul anului şi pînă în prezent, prețul gazelor naturale la hub-ul TTF, un preț de referință pe piața gazelor naturale din Europa, a crescut cu aproape 150%, ajungînd marți la 176,01 euro pentru un Megawatt-oră. Comparativ, înaintea invadării Ucrainei era sub pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră.

Banca Centrală Europeană (BCE) are o marjă de manevră limitată pentru a înăspri politica monetară, pentru ca o majorare agresivă a dobînzilor ar face ca datoria unor state din zona euro greu de suportat.

În acest context, orice apreciere a monedei euro trebuie văzută ca „o revenire pe termen scurt”, avertizează Fawad Razaqzada, analist la StoneX, care se teme că în absența unor modificări majore pe frontul ucrainean sau din partea BCE, moneda euro își va continua deprecierea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?