COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 774 327 INFECTAȚI 290 043(+1018)   TRATAȚI 273 920     DECESE 6713(+18)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2924
Puterea stiri: 6640

De ce avem nevoie de iod în organism

6 iun. 01:29   Diverse
1138 0

Cînd vorbim despre iod, ne gîndim de obicei la tinctura de culoare arămie, puternic mirositoare, la care apelăm că să ne dezinfectăm o zgîrietură.

Dar iodul este necesar şi pentru funcţionarea armonioasă a întregului organism.

Iodul este o componentă indispensabilă a hormonilor tiroidieni, care participă la cele mai importante funcţii ale corpului.

Lipsa iodului produce deficienţe energetice care duc la îmbolnăvire.

La femeile însărcinate, lipsa de iod creşte riscul de avort spontan sau de a naşte prunci cu deficienţe mentale.


La adulţi, lipsa iodului afectează grav facultăţile mentale, la copii apar deficienţe în formarea sistemului nervos şi osos etc.

Din fericire, lipsa de iod poate fi stabilită după unele simptome destul de clare, şi anume: afecţiunile glandei tiroide, sterilitate, scăderea capacităţilor de muncă mentală şi fizică, somnolenţă, comportament violent, constipatii persistente, predispoziţie la infecţii virale, afecţiuni cardiace, căderea şi subţierea părului, fragilitatea unghiilor.

Oamenii cu insuficienţă de iod sînt predispuşi la boli cronice, la ateroscleroză, hipertensiune, dureri de cap, creşterea colesterolului în sînge.

Deseori, persoanele supraponderale nu reuşesc să slăbească din cauza lipsei de iod. La mămicile tinere scade brusc cantitatea de lapte şi se opreşte lactaţia. În perioada de menopauză, la femei, activitatea glandei tiroide se dereglează. Insuficientă de iod în perioada această poate duce la îmbătrînire prematură, îngrăşare, edeme în zona ochilor şi a picioarelor

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽