Criză demografică în Japonia, numărul bătrînilor a ajuns la un nivel record

20 sep. 00:00   Diverse
1926 0

Mai mult de 10% din populația Japoniei are acum 80 de ani sau mai mult, a transmis luni guvernul nipon, aceasta fiind cea mai recentă piatră de hotar îngrijorătoare în criza demografică a țării, care se conturează rapid.

Potrivit cifrelor publicate de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor, proporția vîrstnicilor din Japonia, definită ca vîrsta de 65 de ani și peste, este, de asemenea, la un nivel record, cuprinzînd 29,1% din populație, cea mai mare rată din lume.

Ministerul a publicat cifrele pentru a marca respectul pentru ziua bătrînilor, o sărbătoare publică în țara care se confruntă, de asemenea, cu o scădere a natalității și o scădere a forței de muncă, ce ar putea afecta finanțarea pensiilor și asistenței medicale, pe măsură ce cererea din cauza îmbătrînirii populației crește, transmite digi24.ro

Populația Japoniei a fost într-un declin constant de la boom-ul său economic din anii 1980, cu o rată de fertilitate de 1,3, mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă, în absența imigrației. Decesele au depășit nașterile în Japonia de mai bine de un deceniu, punînd o problemă tot mai mare pentru liderii celei de-a treia economii ca mărime din lume.

Japonia este printre țările cu cea mai mare speranță de viață din lume


Pentru a face față penuriei în creștere a forței de muncă și în speranța de a revigora o economie care stagnează, guvernul japonez a încurajat mai mulți bătrîni și mame care stau acasă să reintre în forța de muncă, în ultimul deceniu. Într-o oarecare măsură, mesajul a funcționat: acum există un record de 9,12 milioane de angajați în vîrstă, în Japonia, un număr care a crescut timp de 19 ani consecutiv.

Angajații în vîrstă de 65 de ani și peste reprezintă acum peste 13% din forța de muncă națională, a declarat luni Ministerul Afacerilor Interne. Rata de angajare a persoanelor în vîrstă, din Japonia, este printre cele mai ridicate din economiile mari, a adăugat acesta. Dar nici măcar încurajarea angajaților seniori nu este suficientă pentru a compensa impactul social și economic al crizei demografice, spune prim-ministrul Fumio Kishida avertizînd în ianuarie că Japonia este „pe punctul de a nu-și putea menține funcțiile sociale”.

El a adăugat că sprijinul pentru creșterea copiilor este „cea mai importantă politică” a guvernului, iar rezolvarea problemei „pur și simplu nu mai poate aștepta”.

În apropiere, China, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan se confruntă cu crize similare, luptîndu-se să încurajeze tinerii să aibă mai mulți copii, în fața creșterii costurilor vieții și a nemulțumirii sociale.

0
0
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?