Creșterea, subiect important abordat la Forumul Davos de vară 2023

29 iun. 21:00   Diverse
2799 0

Forumul Davos de vară, aflat în plină desfășurare la Tianjin, a atras peste 1.500 de reprezentanți din cercurile politice, comerciale și academice.

În cadrul discuțiilor, mulți invitați au catalogat actuala situație a economiei mondiale ca fiind una șubredă. Tema generală a evenimentului din acest an este: „Antreprenoriatul - forța motrice a economiei mondiale”, în timp ce „reluarea creșterii” este unul dintre subiectele abordate cu prioritate în cadrul forumului, reflectînd așteptările oamenilor.

Creșterea necesită energie, dar de unde vine energia? China, a doua cea mai mare entitate economică, țara care șase ani la rînd o ocupat primul loc în clasamentul comerțului cu mărfuri, se află în centrul atenției lumii. În ultimul deceniu, economia Chinei a avut creștere medie de 6,2%, aducînd o contribuție medie de peste 30% la creșterea economiei mondiale, devenind cel mai mare motor de creștere a economiei mondiale.

Președintele Forumului Economic Mondial, Borge Brende, a declarat că ritmul de creștere a economiei chineze este mai mare decît cel al economiei globale, contribuția economiei chineze la creșterea economiei mondiale putînd ajunge la 36% în 2023.

Mai mulți participanți la forum consideră că creșterea economiei chineze dispune de o mare forță. Totodată au exprimat optimismul față de piața de consum, capacitatea de a menține stabilă creșterea și de a preveni inflația, precum și nivelul inovativ al Chinei.


În prima zi a Forumului Davos de vară, China a emis Foaia de parcurs a dezvoltării energiei pe hidrogen, în care au fost lansate 35 de măsuri pentru atingerea vîrfului emisiilor de carbon înainte de 2030, dînd un impuls pentru transformarea modelului de dezvoltare într-unul cu zero emisii de carbon.

În 2022, China a avansat pe locul 11, în clasamentul global al indicelui de inovație, fiind primul loc în rîndul țărilor cu venituri mijlocii. Odată ce China promovează dezvoltarea de înaltă calitate și strategia de dezvoltare prin inovație, va fi generată mai multă energie pentru creșterea economică.

În 2019, omul de afaceri canadian Alex Zhavoronkov a mutat sediul companiei în China, căutînd specialiști de înalt nivel, cu mare capacitate de transformare a rezultatelor cercetărilor științifice. De la schimburi comerciale, cooperare tehnologică, la inovații comune, tot mai multe companii internaționale își orientează privirea asupra Chinei.

Întreprinderile au o sensibilitate deosebită față de piață. Cu toate că există voci în Occident care instigă la decuplarea de China, pentru eliminarea riscului, conform declarațiilor participanților la Forumul Davos de vară, decuplarea înseamnă eliminarea cooperării și oportunităților, fiind împotriva regulilor economice și de neacceptat. În lumea globalizată de azi, lipsa de dezvoltare și cooperare reprezintă adevăratul risc. Conform prognozelor Forumului Economic Mondial, în cazul în care va avea loc o decuplare, PIB-ul global va pierde 7-9%.

În prezent, China crește deschiderea către exterior, de care poate beneficia lumea întreagă. Odată cu relaxarea restricțiilor impuse accesului investițiilor străine în sectorul de servicii moderne, sporirea protecției proprietății intelectuale și alte măsuri, dezvoltarea întreprinderilor din diferite domenii vor avea mai mult sprijin.

În a doua jumătate a acestui an, în China vor fi organizate Forumul la nivel înalt de cooperare internațională în cadrul „O centură, un drum”, Expoziţia Internaţională de Importuri din China și primul Tîrg Internațional de Promovare a Lanțului de Aprovizionare din China.

„Cu cît mai mult vin în China, cu atît mai mult văd perspectivele sale luminoase”, a declarat Paulina Mazurek din Polonia, participanta la evenimentul de la Tianjin. În timp ce China promovează modernizarea de tip chinezesc, lumea va împărtăși mai multe oportunități de cooperare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?