Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Cina de gală de la G20 a fost vegetariană. Ce au mîncat liderii lumii

11 sep. 2023,, 09:45   Externe
2110 0

Cina servită liderilor mondiali de la summitul G20 a fost pe gustul premierului Indiei Narendra Modi, practicant de yoga şi vegetarian convins. Acesta le-a prezentat oaspeţilor virtuţile meiului, un aliment esenţial pentru milioane de oameni din această ţară.

Cina oferită de preşedintele indian Droupadi Murmu a implicat trei feluri de mîncare vegetariană care a celebrat un "sezon de toamnă al abundenţei", cu diferite tipuri de mei, transmite noi.md cu referire la Digi24.ro.

De la chipsuri din frunze de mei la budincă, alimentul a fost servit la masa care i-a reunit pe liderii mondiali, între care preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak şi premierul japonez Fumio Kishida.

Felul principal a fost o tartă servită cu ciuperci de pădure glazurate, chipsuri de mei şi orez roşu Kerala amestecat cu frunze de curry. Alături au fost Bakarkhani, o pîine plată dulce şi groasă, servită în general în bucătăria Mughlai, şi faimoasele "Pao" sau chifle moi din Mumbai.

Ca băuturi, pe masă au fost tradiţionala Kashmiri kahwa, specifică nordului ţării, alături de faimoasa cafea filtrată din sudul Indiei şi ceai Darjeeling.


Meiul a început să fie la modă ca o alternativă sănătoasă la grîu şi orez după ce premierul indian Narendra Modi şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură au desemnat anul 2023 drept Anul internaţional al meiului. La începutul acestui an, această cereală considerată un superaliment, versatilă şi prietenoasă cu clima, a fost prezentă şi la dineul de stat de la Casa Albă oferit pentru prim-ministrul indian Narendra Modi.

Anterior dineului de gală, statele G20 adoptaseră o declaraţie de consens care a evitat să condamne Rusia pentru războiul din Ucraina, dar a cerut tuturor statelor să nu folosească forţa pentru a acapara teritorii. Meiul a fost, de asemenea, menţionat în declaraţia lor. "Încurajăm eforturile de consolidare a cooperării în domeniul cercetării privind cerealele rezistente la schimbările climatice şi nutritive, cum ar fi meiul, quinoa, sorgul şi alte culturi tradiţionale, inclusiv orezul, grîul şi porumbul", se arată în declaraţia finală a summitului G20.

Premierul Narendra Modi, un naţionalist hindus, se prezintă ca un ascet care aderă la rigorile religiei sale privind vegetarianismul şi yoga. El a făcut din această disciplină străveche atît o practică personală, cît şi un instrument diplomatic.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?