Incendii stiri: 685
Cazul Șor stiri: 580
Preşedintele stiri: 3725

Aliyev: "Azerbaidjanul va crește exporturile de gaze către Europa".

23 mai. 11:00   Diverse
2179 0

Azerbaidjanul va continua să crească exporturile de gaze către Europa, urmînd ca pînă în 2027 să ajungă la livrări de cel puțin 20 de miliarde de metri cubi.

Declarația aparține președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, transmite RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al șefului republicii.

"Azerbaidjanul ia măsuri foarte serioase pentru a-și transporta gazele naturale pe piețele europene. Volumul de gaz transportat, adică exportat, crește în fiecare an și va continua să crească", se arată în comunicatul de presă cu privire la rezultatele Forumului de afaceri Azerbaidjan-Lituania de la Vilnius.

Aliyev a menționat că Azerbaidjanul, în calitate de furnizor de încredere pentru Europa, exportă astăzi petrol, gaze naturale, energie electrică, iar țara intenționează, de asemenea, să exporte hidrogen, inclusiv "verde", care face parte din cadrul nostru strategic comun de cooperare cu UE.

De asemenea, a reamintit că, în iulie 2022, Comisia Europeană și Azerbaidjanul au semnat un memorandum de înțelegere privind parteneriatul strategic în sectorul energetic.


"Pe baza acestui memorandum, ar trebui să ne dublăm livrările de gaze naturale către Europa pînă în 2027. În 2021, livrările noastre de gaze naturale către Europa au fost de 8 miliarde de metri cubi, anul acesta această cifră va fi de 12 miliarde de metri cubi, iar pînă în 2027 cred că - 20 miliarde de metri cubi, și cred că acesta este minimul, pentru că există un potențial", a spus Aliyev.

Președintele azer a mai spus că din zăcămintele existente în țară se extrag mai multe gaze naturale și că în curînd va fi anunțată o producție importantă dintr-unul dintre zăcămintele majore din Marea Caspică.

"Iar investițiile în surse de energie regenerabilă ne vor permite să economisim gazele naturale pentru export", a adăugat el.

Aliyev a declarat că mediul investițional favorabil din Azerbaidjan permite o viitoare diversificare a economiei, ceea ce va reduce dependența de sectorul energetic.

Mai devreme s-a anunțat că UE a decis să înlocuiască gazul rusesc cu gaz azer, ceea ce înseamnă mai mult decît dublarea importurilor.

Reamintim, de asemenea, că înainte de aceasta, Azerbaidjanul a declarat că are suficiente rezerve de gaz pentru a aproviziona Europa și, dacă este necesar, poate crește livrările de gaz către țările vecine.
Și Moldova speră să primească gaz azer.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?