X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Adevărul despre telefonul mobil: Ce efecte are asupra sănătății?

21 mar. 2020,, 20:32   Externe
7536 0

Telefonul mobil se dovedeşte a fi de neînlocuit în societatea modernă, dar vine şi cu o serie de efecte asupra sănătăţii.

Ştiinţa încă încearcă să determine consecinţele exacte ale folosirii telefonului mobil, încercînd să lege o serie de relaţii între posibilele tumori şi utilizarea acestuia. Iată cîteva concluzii.

Studiile de laborator expun de obicei animalele la energii asemănătoare energiei RF (emise de telefonul mobil) pentru a vedea dacă provoacă tumori sau alte probleme de sănătate. Cercetătorii ar putea să expună celulele normale in vitro la energia RF pentru a vedea dacă provoacă acele modificări care se văd în celulele canceroase. Nu este întotdeauna clar dacă rezultatele a astfel de studii se vor extrapola şi la nivelul oamenilor, însă studiile de laborator permit cercetătorilor să controleze cu atenţie alţi factori care ar putea afecta rezultatele şi să răspundă la cîteva întrebări de bază ale ştiinţei.
Cercetătorii au descoperit că şobolanii de sex masculin au o probabilitate mai mare de a dezvolta tumori cardiace, în timp ce şobolanii şi nou-născuţii expuşi la niveluri ridicate de radiaţii în timpul sarcinii şi alăptării au fost mai predispuşi la greutate corporală scăzută. Afectarea ADN şi deteriorarea ţesutului cardiac au fost observate, de asemenea, la şobolanii masculi şi la femele, dar nu şi în rîndul şoarecilor.

Alte tipuri de tumori au apărut la ambele tipuri de animale, incluzînd tumori ale creierului, prostatei, ficatului şi pancreasului. Potrivit cercetătorilor, dacă aceste rezultate pot fi confirmate, radiaţia celulară poate fi într-adevăr o carcinogenă „slabă”.

Animalele din aceste studii au fost expuse la radiaţii telefonice timp de nouă ore pe zi, vreme de doi ani (în principal durata de viaţă completă a unui şobolan). Potrivit cercetătorilor, acest nivel de expunere este mult mai mare decît nivelul la care sînt expuşi oameni în mod normal, ceea ce face dificilă extrapolarea impactului asupra radiaţiilor celulare asupra oamenilor.


Studii efectuate pe oameni

Un alt tip de studiu se referă la ratele de apariţie a cancerului la diferite grupuri de oameni. Un astfel de studiu ar putea compara rata de apariție a cancerului la un grup expus telefonului mobil cu rata apariției cancerului la alt grup care nu este expus la asemenea radiaţii. În majoritatea cazurilor, niciun tip de studiu nu oferă suficiente dovezi pe cont propriu pentru a arăta dacă o astfel de radiaţie cauzează cancer în rîndul oamenilor, motiv pentru care cercetătorii iau de obicei în considerare atît studiile efectuate în laborator, cît şi cele efectuate pe anumiți participanţi la experiment.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?