Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vocea poporului: Ar trebui interzise trotinetele electrice în Chișinău?

22 oct. 2023,, 04:00   Capitala
5624 1

Trotinetele electrice sînt un mijloc de transport foarte apreciat în Republica Moldova. În pofida numeroaselor avantaje ale acestui mijloc de transport - comoditate, accesibilitate și ecologism, zeci de accidente au fost înregistrate de către organele de drept de la începutul anului. Noi.md a realizat un sondaj în rîndul cetățenilor pentru a afla părerea acestora dacă simt pericolul trotinetelor electrice și dacă acestea ar trebui să fie interzise.

Majoritatea pietonilor nu sînt împotriva acestui tip de transport, dar printre ei s-au numărat și cei care au fost cel puțin o dată martori ai unor incidente neplăcute pe drum:

"Cred că ar trebui să existe condiții speciale pentru ele - benzi, pentru că pînă la urmă acolo viteza se dezvoltă pînă la 50 de kilometri pe oră, și sigur că ar trebui să existe niște cursuri ca să poată conduce - cîte cazuri de oameni loviți și traumatizați, deci probabil că trebuie reglementată cumva circulația lor."

"Este necesar să le interzicem cu totul. Nu ar trebui să existe în Moldova, pentru că este foarte periculos. Mergi și nu știi ce te așteaptă, cine vine din spate. Faci un pas și te oate lovi."


"A fost un caz cînd mergeam în parc și el vine cu viteză în spatele meu și nu știe cînd pot să întorc, la stînga sau la dreapta, doar din acest motiv trebuie să ne asigurăm că limita de viteză este respectată chiar și pe trotuarele pe unde merg oamenii."

Majoritatea pietonilor spun că trotinetele sînt un mijloc de transport convenabil și nu consideră necesară interzicerea lor, dar cer totuși autorităților să ia unele măsuri de siguranță pentru a supraveghea circulația pe trotinetele electrice, pentru a evita accidentele și vătămările grave: ".

Nu sînt atît de mulți conducători de trotinete încît să fie interzise. Este convenabil și nu pare să fi avut incidente pentru a le interzice, ca în Franța, care le interzice acum".

"Este un lucru bun, dar totuși ar trebui să fie sub control, pentru că de foarte multe ori împiedică circulația, este periculos atunci cînd există o aglomerație de oameni, este necesar să se ia niște măsuri."

"În primul rînd, ar trebui să spunem că este un transport ecologic, dar în același timp creează o amenințare pentru siguranța pietonilor și a transportului, poate că ar trebui introduse unele măsuri, dar aceste discuții ar trebui să fie purtate nu de noi, ci de poliție, de primărie. Desigur, dacă o persoană merge pe jos și a fost împinsă de un scuter, iar apoi "aaa, scuze, totul este în regulă", a urcat și a plecat, și persoana va avea de suferit, și mai ales dacă este în vîrstă".

"Pînă acum nu am văzut niciun incident de acest gen, sincer, doar că poate ar trebui introduse niște cursuri pentru a învăța oamenii cum să folosească corect."

Reamintim că, potrivit ANSP, conducătorii de scutere ar trebui să poarte veste reflectorizante și echipamente de siguranță pe timp de noapte. De asemenea, în zonele aglomerate, aceștia nu au voie să depășească limita de viteză de 15 kilometri pe oră, iar viteza maximă admisă pe o porțiune de drum este de pînă la 50 de kilometri pe oră. Cei care folosesc sau închiriază trotinete electrice riscă o amendă de pînă la 15.000 de lei dacă încalcă regulile de circulație.

22
0
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?