Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Prodan a spus de ce lucrările de pe strada 31 august au fost oprite

13 iun. 2023,, 12:58   Capitala
3165 0

Lucrările desfășurate de către Primăria Chișinău în centrul istoric al capitalei sînt ilegale, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru NM, notează Noi.md

Oficialul susține că municipalitatea efectuează lucrările de înlocuire a învelișului de asfalt în mod ilegal, în condițiile în care nici Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), nici Agenția Națională Arheologică (ANA), nu ar fi emis avize pozitive sau expertize pentru începerea lucrărilor.

„Ieri am fost surprins să aflu că primăria caută de patru luni acces la Ministerul Culturii și, de asemenea, că primăria consideră că starea în care se află strada 31 august 1989 este o problemă generată de „impotența” guvernului în general și a Ministerului Culturii, în special. Primarul Ion Ceban nu a indicat în baza cărui act a oprit lucrările pe această stradă”, a declarat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a remarcat că, pe 9 aprilie, Agenția Națională Arheologică a transmis Primăriei Chișinău o concluzie privind fragmentele de pavaj găsite sub asfalt în apropierea Muzeului Național de Artă. Următorul pas, potrivit ministrului, este primirea de către Primăria Chișinău a încheierii Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

„Primăria este împiedicată acum să continue lucrările pe această stradă din cauză că nu are un proiect arhitectural și urbanistic pentru desfășurarea acestor lucrări. Dacă primăria, conform legii, ar fi început lucrările după încheierea CNMI și a studiului arheologic, s-ar fi știut că sub asfalt ar fi fost pavaj fără să sape toată strada. Dar acest lucru nu s-a făcut. Primăria a eliberat autorizație de lucru în mod ilegal, deoarece această stradă se află în zona istorică a Chișinăului, care este monument de arhitectură. Orice lucrare în această zonă trebuie să fie aprobată de CNMI, în baza căreia primăria poate elibera o autorizație de muncă”, a spus ministrul.


Sergiu Prodan a mai declarat că Primăria Chișinău nu poate prezenta proiectul CNMI, pentru că, de fapt, acesta nici nu ar exista: „nici proiectul inițial, nici cel modificat”.

„Nu există deloc documentație care să permită realizarea acestor lucrări. Tot ceea ce face Primăria Chișinău, pentru înlocuirea pavajului străzilor, este o acțiune ilegală, care ar trebui să fie luată în considerare de procuratură pe fapte ce țin de deteriorarea orașului, a societății și a monumentelor de arhitectură. Aceasta este o încălcare a legii, din prima zi de muncă, neavînd niciun motiv să efectueze aceste lucrări. Slavă Domnului, în cazul străzii din 31 august 1989 societatea a observat și a luat măsuri, dar sînt foarte multe străzi, iar acest lucru este documentat, unde s-au găsit și s-au eliminat rapid pavaj”, a conchis ministrul.

Reamintim că muncitorii au descoperit, pe 12 martie, în timpul lucrărilor de reparație a străzii 31 August din Chişinău, fragmente dintr-un pavaj istoric. Porțiunea ar avea mai bine de un secol și ar data din perioada în care primarul capitalei era Carol Schmidt. Anterior, edilul de Chișinău a declarat că autoritățile municipale iau în calcul ideea de a transforma strada 31 august 1989, în perimetrul străzilor Pușkin și Bodoni, într-o stradă pietonală.

De menționat că în Chișinău sînt mai multe străzi cu caldarîm vechi care merită a fi valorificate. Mai mult decît atît, acestea ar putea deveni adevărate atracții turistice.

1
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?