X 

Arheologii au dezvăluit noi date despre pavajul din centrul Chișinăului

24 mar. 12:30   Capitala
6750 0

Pe strada 31 August din Chișinău, unde în urmă cu aproximativ două săptămîni a fost descoperit un pavaj vechi, au început cercetările arheologice.

Un grup de arheologi a efectuat primele lucrări pe șantier, care are o lungime de aproximativ 20 de metri.

Specialiștii spun că pavajul, descoperit în centrul istoric al capitalei, datează de fapt din anii 1860, cînd Alexandru Bernardazzi era arhitectul orașului, și este vorba despre fosta stradă Kiev, transmite publika.md.

Conducător al lucrărilor de investigație este directorul Agenției Naționale de Arheologie, Vlad Vornic. Aceasta este o muncă minuțioasă.

„Cu o perie, cu toate uneltele: o lopată, o cazmă, o spatulă, dar, după cum vezi, avem și o unealtă mai grea. Vorbim de arheologia urbană și de orașul Chișinău, care este mai puțin explorat din punct de vedere arheologic. Acesta este un oraș medieval. În cazul dat vorbim de secolul al XIX-lea, perioada modernă'', a spus omul de știință.


Pavajul este cel mai bine conservat la Muzeul Național de Artă, spun arheologii. „Precizăm că pavajele nu ocupă toată lățimea străzii. Trei metri este o zonă cu pavaj de granit. În lateral, calcar lat de un metru, care, după cum văd, aparține probabil aceleiași perioade cu restul drumului”, spun ei.

La început, experții au crezut că pavajul a fost așezat în perioada în care Schmidt ocupa postul de primar al capitalei. Totuși, ulterior s-a ajuns la concluzia că pavajele au apărut mai devreme pe această stradă.

„Probabil, strada a fost pavată în secolul al XIX-lea, mai exact la sfîrșitul anilor 1860, în anii 1868-1870, înainte de alegerea lui Karl Schmidt în calitate de primar, el a devenit primar în 1877. Interesant este că în momentul de față am găsit și cîteva așchii de ceramică, fragmente de fier. În unele locuri am găsit și cuie", spun arheologii.

Autoritățile orașului analizează posibilitatea, în vederea conservării patrimoniului național, de a realiza o stradă pietonală la 31 august 1989 pe segmentul de la strada Alexandr Pușkin pînă la str. Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Pietrele de pavaj de pe strada 31 August au fost descoperite de muncitori în timpul reparațiilor. Lucrările de investigație arheologică vora dura cîteva săptămîni, după care vor fi prezentate rezultatele, potrivit Agenției Naționale de Arheologie.

13
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий