COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ploile puternice au intrat în locuinţele şi subsolurile locatarilor din Durlești

Ploile puternice au intrat în locuinţele şi subsolurile locatarilor din Durlești

Ploile din ultima perioadă i-au adus în pragul disperării pe cîţiva locuitori ai oraşului Durleşti. Oamenii spun că de zece ani casele lor sînt inundate. Şi asta deoarece rîul care curge pe lîngă gospodăriile lor se revarsă la fiecare ploaie abundentă şi spală tot ce au agonist de-o viaţă, scrie publika.

"La fiecare ploaie, uitaţi-vă ce se întîmplă în casa noastră, pereţii crapă, podeau se lasă în jos."

Svetlana Cucu locuieşte pe strada Tudor Vladimirescu de 32 de ani şi spune că problema a apărut acum un deceniu. De atunci, după fiecare ploaie, pereţii crapă, iar subsolurile sînt inundate.

"Uitaţi-vă, asta este în baie! Apa iese din sistemul de canalizare. Uitaţi-vă la noi ce se face. Nimeni nu ia măsuri."

"În casă, subsolul este plin cu apă, afară ograda este plină cu apă, în baie iese apa şi rămîne în urmă nămol. Vă daţi seama, apa curge prin toaleta din baie, din canalizare, este straşnic", a zis Svetlana Cucu, locuitoare a oraşului Durleşti.Cu aceeaşi situaţie se confruntă şi Marina Sculea. Ea susţine că ploile abundente le creează pierderi materiale imense, iar odată la doi ani sînt nevoiţi să cheltuie mulţi bani pentru reparaţie.

"Am făcut reparaţii de foarte multe ori, ultima dată cînd am făcut, cînd am deschis uşa a ieşit nămol din casă, din canalizare direct în casă s-a dus totul", a zis Marina Sculea, locuitoare a oraşului Durleşti.

Jetul de apă este într-atît de puternic încît în plăcile din beton din podeaua garajelor oamenilor se produc adevărate cratere.

"Apele au ridicat plăcile de beton în sus, au rămas găuri mari aici, aşa este mereu. Vin ploile, avem acest tablou în faţă."

Oamenii spun că au cerut ajutorul Primăriei Durleşti, dar autorităţile strîng din umeri.

"Eu am fost de două ori la primărie, doamna primar mi-a spus în faţă: "Aşa gospodari sînteţi voi, ar trebui voi singură să faceţi totul, cu forţele proprii." Aşa mi-a răspuns", a spus Marina Sculea, locuitoare a oraşului Durleşti.

"Primăria ne ignoră, atunci cînd ne adresăm, de fiecare dată acelaşi răspuns: "Faceţi singuri!", a zis Svetlana Cucu, locuitoare a oraşului Durleşti.

În replică, primarul oraşului Durleşti, Eleonora Şaran, susţine că o parte din problemă a fost rezolvată cu bani europeni, dar, deocamdată, nu sînt suficiente resurse pentru a o scoate în capăt.

"Din buget local nu avem resurse pentru a duce la capăt proiectul, dar se fac lucrări de salubrizare şi ca în fiecare an, în acest an, vor fi efectuate lucrări de salubrizare, de curăţare a acestor tuburi", a declarat Eleonora Şaran, primarul oraşului Durleşti.

Meteorologii au prognozat precipitaţii şi în zilele următoare. Ploile vor fi însoţite de descărcări electrice, iar izolat va cădea grindină.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load