Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Mai multă atenție cancerului mamar: A fost lansat un program municipal

28 apr. 11:15   Capitala
1824

Programul municipal de screening prin mamografie al cancerului mamar pentru anii 2022 – 2025 a fost lansat în capitală.

„Specialiștii noștri au lucrat foarte mult la acest program necesar pentru municipalitate. Conform standardelor internaționale, scopul Programului este depistarea precoce, în stadii incipiente, a cancerului de sîn prin servicii de screening, fortificarea examinărilor medicale profilactice şi reducerea prevalarea acestei patologii în rîndul femeilor din municipiu. Programul a fost elaborat şi urmează sa-l implementăm în următorii 5 ani, iar ca rezultat ne propunem:

reducerea cu 10% a incidenței cazurilor avansate de cancer mamar şi a mortalității cauzate;

sporirea cu 25% a ratei de depistare precoce a cancerului mamar (în stadiile I şi II);

asigurarea accesului a cel puţin 85% femeile din municipiu la servicii de mamografie.


Ne propunem crearea cabinetelor de mamografie în cadrul celor cinci Asociații Medicale Teritoriale municipale pentru efectuarea screening-ului şi depistarea precoce a cancerului mamar, inclusiv prin dotarea cu cîte un mamograf performant.

Pentru accesibilitatea generală și asigurarea serviciilor de screening al cancerului mamar de Asistență Medicală Primară din municipiu, este necesară contractarea acestor servicii de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).
Conform competenței, costurile pentru fiecare investigaţie de mamografie vor fi stabilite de către Ministerul Sănătăţii şi CNAM. Cert e că fiecare femeie din municipiu, eligibilă pentru mamografie, trebuie să facă acest examen medical absolut gratuit”, menționează municipalitatea.

În acest an vor fi alocate în bugetul municipal peste 15 mln. lei pentru realizarea acestui Program.

Cancerul mamar ocupă primul loc în structura morbidităţii la femei, clasîndu-se pe locul II în structura mortalităţii generale prin tumori maligne în Republica Moldova.

În Republica Moldova sînt la evidenţă peste 10 000 de paciente cu cancer mamar, iar anual se înregistrează cca 1000 cazuri noi. În mun. Chișinău înregistrăm cca. 350 cazuri.

Principala cauză a ritmului înalt de mortalitate prin cancer este diagnosticul tardiv al tumorii.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав