Cel mai mare ambuteiaj de mașini din Chișinău este, cu siguranță, pe strada Nicolae Testemițanu. Aglomerația pe această stradă, dar și străzile adiacente ei, se întîmplă din cauză că aici sînt concentrate cîteva spitale, mai multe clinici particulare, colegiu și cămine ale studenților de la medicină. Colac peste pupăză, în ultimii ani în această zonă au fost ridicate mai multe blocuri de locuit, notează noi.md cu referire la jurnal.
Această concentrație de spitale face ca zilnic, sute de oameni din diferite colțuri ale R. Moldova, dar și din capitală, merg în acest sector pentru diverse servicii medicale. Doar că, din cauză că nu au unde-și parca transportul, staționează pe marginea drumului, îngreunînd circulația mașinilor participante la trafic. Cei care nu găsesc locuri pe marginea drumului, parchează în locuri interize. Așa se pomenesc șoferii cu amenzi usturătoare stabilite de polițiștii foarte activi, de altfel, în acest sector, dar și cu mașinile ridicate.
La cele cîteva parcări improvizate de lîngă Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și IMSP Institutul de Cardiologie au acces doar angajații acestor instituții medicale, bolnavii care merg la dializă și cei care transportă bolnavi imobilizați, spun paznicii de la intrare. Ceilalți sînt nevoiți să staționeze, neregulamentar, pe stradela care duce spre aceste spitale. Anume aici, afirmă martorii, poliția amendează și ridică cele mai multe mașini.
Pe de altă parte, în acest sector există foarte mult teren împărăginit, în special în vecinătatea Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și IMSP Institutul de Cardiologie, unde ar putea fi amenajate parcări publice pentru șoferii care au treabă la aceste spitale. De altfel, acest drum, pe care circulă ambulanțe cu persoane bolnave de inimă, este plin de gropi și de copaci uscați, care stau iată-iată să cadă în capul pietonilor. Dar, polițiștii nu se autosesizează la aceste probleme care pun viața oamenilor în pericol.
Veteranul războiului de pe Nistru, Petru Roșca, povestește că fiul său a trecut cu cîteva luni în urmă printr-o experiență neplăcută, legată de lipsa parcărilor la aceste spitale. Petru Roșca afirmă că a urmărit atent ce se întîmplă acolo și, crede el, pe acest drum care duce spre Institutul de Cardiologie sînt amplasate intenționat semne rutiere prost vizibile și nu sînt amenajate locuri de parcare ca să-i prindă în capcana amenzilor mai ales pe oamenii care vin din alte localități și nu știu unde să parcheze:
“În ianuarie, fiul meu a avut o intervenție chirurgicală la inimă, a mers la operație singur, cu mașina, pe care a parcat-o lîngă doi copaci, nu încurca la nimeni. După ce a fost operat, s-a aflat în comă cîteva zile, timp în care eu îl vizitam. Am tot căutat mașina, dar nu am putut-o găsi. La o săptămînă, cînd și-a revenit, l-am întrebat unde a parcat, mi-a spus, dar nu am găsit mașina acolo. Am sunat la 112 și am anunțat că a fost furată mașina. Peste vreo 20 de minute, m-au sunat înapoi și mi-au spus că mașina mea a fost ridicată și se află la parcarea specială de la Trușeni. Le-am zis să înregistreze cazul, că mi-a fost furată mașina, dar ei nu au vrut. Păi, cum așa, au luat ilegal mașina, fără niciun document, nimeni nu știe, nu a fost anunțat, și ei îmi spun unde se află mașina? Poliția are doar acces la toate datele proprietarului mașinii, puteau să ne sune, să ne anunțe. Ca să pui mașina acolo la parcare, nu ai unde, pentru că parcările sînt doar pentru personalul medical. Pentru cei care vin la un control, sau să-și viziteze bolnavii, nu-i loc de parcare. Vin acolo, la spital, sărmanii oameni, din toată Moldova, persoane cu dizabilități, părinți cu copii bolnavi, cu bătrîni, și dacă au parcat pentru o jumate de oră, li se ridică mașinile. Păi omul ăsta, care a venit să-și trateze inima, cînd iese din spital și nu-și găsește mașina, nu riscă să aibă un infarct? Nu-i destul că oamenii merg cu necazuri acolo, dar le mai crează și ei probleme.”, spune veteranul.
Șoferii care circulă în zonă majoritatea s-au arătat indignați de situație. Ei cred că autoritățile nu sînt cointeresate să amenajeze parcări, pentru că urmăresc să-i amendeze, ca să crească bugetul din buzunarele lor.
Am solicitat Inspectoratului Fiscal de Stat să ne explice unde sînt vărsați banii din amenzile rutiere, ca să înțelegem cine profită de buzunarul șoferilor, dar nu le crează condițiile adecvate în trafic. Am fost informați că, la ziua de astăzi, conform ordinului Ministerului Finanțelor numărul 208, din 2015, sînt aplicate șase tipuri de amenzi:
“Dacă amenda se aplică de Inspectoratul Național de Securitate Publică, încasările merg în bugetul de stat, cele care se aplică de Inspectoratul General de Poliție, merg în bugetul local de nivel unu și doi”.
Adăuga comentariu