COVID-19 în MOLDOVA

Decizia CSJ după ce doi cetățeni au cerut anularea rezultatelor alegerilor din turul II pentru Primăria Chișinău

Decizia CSJ după ce doi cetățeni au cerut anularea rezultatelor alegerilor din turul II pentru Primăria Chișinău

Cei doi locuitori ai capitalei, Liudmila Perederii și Iuri Țopa, care au cerut anterior infirmarea legalității alegerilor primarului general al mun. Chișinău și declararea nulă a rezultatelor din turul II, au ajuns pînă la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

La 12 noiembrie, magistrații de la CSJ au respins însă contestațiile înaintate de cei doi cetățeni, care au invocat că le-a fost încălcat dreptul la vot și că nu a fost respectată procedura, transmite zdg.md.

La 4 noiembrie Perederii și Țopa au depus o contestație la CEC cu privire la declararea nulă a rezultatelor turului II pentru alegerea primarului. Anterior, contestatarii au declarat că au participat la primul tur de scrutin, iar în circumstanțele în care niciun candidat nu a acumulat majoritatea voturilor, aceștia „sînt impuși să participe la turului II, în care nu mai există acei candidați pentru care ai ar dori să voteze, ceea ce înseamnă că voința lor în turul II nu va fi exprimată în mod liber”.


Prin încheierea din 7 noiembrie a Curții de Apel Chișinău, contestația înaintată de cei doi a fost declarată inadmisibilă, așa că Perederii și Țopa au mers la CSJ.

„Din actele cauzei rezultă că Liudmila Perederii și Iuri Țopa au invocat drept temei al anulării rezultatelor turului II pentru alegerea Primarului general al mun. Chișinău din 03 noiembrie 2019, faptul că rezultatele turului I pentru alegerea Primarului general al municipiului Chișinău din data de 20 octombrie 2019 nu au fost confirmate de către instanțele de judecată, aspect care la rîndul său a dus la influențarea rezultatelor alegerilor din turul II, prin ce s-a încălcat dreptul Liudmilei Perederii și a lui Iuri Țopa de a participa la alegeri organizate conform legii”, este menționat în decizia CSJ.

Prin urmare, CSJ susține că instanța de apel corect a menționat că participarea la alegeri şi exercitarea dreptului de vot în cadrul oricărui scrutin nu reprezintă o obligație a cetățenilor ci posibilitatea acestora recunoscută de lege de a participa la procesul de formare a organelor de stat centrale și locale.

Asfel, magistrații de la CSJ au respins recursurile depuse de Perederii și Țopa.

Liudmila Perederii și Iuri Țopa au devenit cunoscuți opiniei publice după ce anul trecut, în cadrul alegerilor locale pentru Primăria Chișinău, au depus apel la Curtea de Apel Chișinău împotriva deciziei luată de judecătoarea Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, prin care au fost invalidate alegerile. Deși nu erau parte pe dosar, cei doi și-au argumentat decizia prin interesul public al procesului intentat și impactul rezultatelor acestuia asupra lor în calitate de locuitori ai municipiului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load