COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Chișinăuienii cer restabilirea fațadei clădirii din centrul capitalei (FOTO)

Locuitorii Chișinăului cer de la autoritățile locale, să restabilească cît mai curînd posibil fațada clădirii din centrul capitalei, care se află vizavi de monumentul lui Ștefan Cel Mare, deoarece această clădire istorică se află în stare avariată și în orice moment ceva ar putea cădea peste oameni, transmite Noi.md.

Cetățenii menționează că este vorba despre restabilirea clădirii de la intersecția străzilor Bănulescu-Bodoni și bd. Ștefan cel Mare, în care în prezent se află hotelul "Guest House Suisse", unde s-au oprit mai devreme regele sîrb Milano I, marele interpret Fiodor Șaliapin, Ministrul Educației al Imperiului Rus Leon Casso, renumitul scriitor și activist francez Henri Barbusse și alți oameni care au lăsat o amprentă semnificativă în istorie.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, această clădire, unde se afla unul dintre cele mai bune hoteluri din Chișinău, a suferit atît de mult, încît nu mai putea fi nimic restaurat. Doar datorită lui A.V. Șciusev, academicianul în arhitectură din Chișinău, propunerea de a construi o nouă clădire, care să recreeze aspectul originalului pierdut pentru totdeauna, a primit aprobarea.

Sciusev a considerat hotelul "Suisse" una dintre cele mai frumoase clădiri din Chișinău și a făcut totul pentru a-i păstra amintirea în piatră. Casa-"copie" a fost construită după proiectul arhitectei E. R. Spirer, cu participarea directă a lui Șciusev. Noua casă a devenit deja cu trei etaje. A crescut nu numai în înălțime, ci și în lungime. La primul etaj, conform planului, trebuia să fie amplasate încăperi cu destinație administrativă. Al doilea și al treilea etaj-rezidențiale. Asemănările cu Hotelul elvețian au fost păstrate în linii generale după stil.

Din 1950 pînă în prezent, la primul etaj al acestei clădiri se află Biblioteca Municipală "Bogdan Petriceicu Hașdeu".

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load