Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Ce s-a întîmplat cu gheretele de flori de la Botanica

5 aug. 15:15   Capitala
1646

Zilele trecute, un filmuleț cu o încăierare în sectorul Botanica între polițiști și proprietarii de gherete de flori s-a răspîndit în presa din Moldova. Motivul altercațiilor a fost decizia autorităților municipale de a evacua piața de flori Sofia, lăsînd oamenii fără loc de muncă. Mulți dintre ei și-au dedicat mulți ani afacerii cu flori.

La sfîrșitul săptămînii trecute, pretorul Botanica Diana Guba a emis un decret privind evacuarea acestor gherete. Lucrările au început deja luni. De asemenea, a fost emis un decret privind demontarea a 6 pavilioane superioare la Cuza-Voda, 15/7. Decizia autorităților se explică prin încetarea relației contractuale cu agentul economic.

"Deţinătorii gheretelor erau la curent cu această decizie în prealabil. Nu se poate emite un ordin de evacuare fără o notificare prealabilă. Am comunicat în mod repetat cu oamenii. Nu sînt de acord şi, din cîte ştiu eu, vor protesta în instanţă", a spus pentru Noi.md vice-pretorrul.

Potrivit IPN, unul dintre agenții economici, Aurel Botea, susține că au apelat în repetate rînduri la autorități, iar acestea par să înțeles pe comercianți, dar pînă la urmă s-a ajuns la demolare. Botea a spus că la început au lucrat pe baza unui brevet. Brevetele au fost interzise, deși erau împotriva. S-au supus și au deschis întreprinderi individuale pentru a lucra în mod legal. Dar nici acum nu sînt lăsați în pace. Autoritățile fac referință la faptul că gheretele ar fi amplasate în locul unde sînt pozate rețele.

„Chiar dacă au fost cazuri de avarie, după ce am ajuns la o înțelegere cu furnizorul de apă și am stipulat acest lucru în contract, am evacuat gheretele pe cheltuiala noastră pe toată durata reparației. Nu au fost probleme”, a spus Aurel Botea.
Proprietarii de gherete nu sînt dispuși să cedeze, iar procesul a început deja.


„Acești zece agenți economici sînt contribuabili care participă la completarea bugetului de stat, prin urmare, drepturile lor de cetățeni și contribuabili trebuie respectate. Acesta este un abuz din partea autorităților. Contactați departamentul juridic - atîta timp cît acel act, prescripție, ordin este contestat în instanță, atîta timp cît face obiectul unor proceduri judiciare, nu îl puteți executa pînă cînd instanța nu ia o decizie cu privire la legalitatea acestor acțiuni ”, a spus Oxana Eșanu, avocatul vînzătorilor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав