Proiectul pilot, demarat în 2020, privind încheierea/semnarea contractelor individuale de furnizare/prestare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare cu proprietarii/locatarii de apartamente din blocurile locative aflate în gestiunea ÎMGFL nr.7, continuă.
În acest sens, în cele 17 blocuri de locuit și anume: bd. Dacia nr. 60/2, bd. Dacia nr. 60/3, bd. Dacia nr. 60/5, bd. Dacia nr. 67/1, str. Aeroport nr. 1 -13, vor fi încheiate contracte directe și vor fi instalate contoare inteligente, cu dispozitive de citire la distanță a indicilor în fiecare apartament. Datorită instalării contoarelor cu citire la distanță, operatorul prognozează reducerea semnificativă a pierderilor de apă, înregistrate lunar, în prezent în aceste blocuri.
Totul a fost posibil datorită parteneriatului dintre Administrația S.A. „Apă-Canal Chișinău” cu compania din Germania „Netze BW GmbH”, prin proiectul de finanțare GIZ (Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei). Astfel, fiind oferite 575 de contoare cu titlul gratuit.
Proiectul constă în instalarea contoarelor cu transmitere la distanță și integrarea lor într-un sistem SAD (Sistem de colectare si transmitere a datelor), prin Protocolul LoRaWan.Potrivit S.A. „Apă-Canal Chișinău”, avantajele implementării acestui sistem de citire a datelor au atît beneficii economice, cît și sociale.
"Acesta permite citirea la distanță a datelor de consum pentru fiecare contor de apă instalat, în orice spațiu, clădiri cu multe etaje, întreprinderi industriale, oficii, etc., facilitează lucrul inginerilor de calcul, și eficientizează costurile operaționale pentru furnizor, prin excludere controlorilor.
Vorbim aici şi despre transparența sistemului, care permite identificarea și eliminarea diferenței de consum ce poate apărea la datele de pe contorul de branșament și datele de pe contoarele consumatorilor finali, semnalizarea cazurilor de scurgeri neautorizate de apă, cazuri de vandalizare sau nefuncționalitate a apometrelor. Odată instalate, contoarele ce permit citirea datelor de la distanță, face ca procesul să fie mai rapid şi exact, fiind eliminat factorul uman din procesul de citire a acestora", menționează sursa.
Adăuga comentariu