X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Reguli noi: Se vor vinde în Moldova cartelele telefonice doar cu buletinul de identitate?

4 ian. 2023,, 11:01 (reactualizat 5 ian. 2023,, 18:21)   Analitică
18568 1

În Moldova este promovat un proiect de lege care obligă operatorii de telefonie mobilă să vîndă cartele SIM doar la prezentarea unui act de identitate.

Inițiativa legislativă a fost discutată în Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică. Propunerea a venit din partea Serviciul de Informații și Securitate (SIB), care insistă de ani de zile asupra necesității de a monitoriza toate numerele de telefon și internetul mobil.

Dacă va fi aprobat de Parlament, noul angajament ar putea fi introdus în lunile următoare. Autorii amendamentelor intenționează să stabilească o perioadă de tranziție suficientă pentru a informa toți utilizatorii despre noua regulă.

Prioritățile organelor de forță

Acestui subiect i-a fost dedicată una dintre ședințele recente ale Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, la care au participat reprezentanți ai organelor de drept. Printre problemele discutate se numără prioritățile instituțiilor blocului puterii, inclusiv în contextul operațiunii militare de pe teritoriul Ucrainei. Întîlnirea a avut loc cu ușile închise, iar unele detalii au devenit cunoscute din declarații separate ale deputaților și șefilor organelor de drept.


Printre prioritățile Ministerului Afacerilor Interne se numără lupta împotriva corupției, facilitarea regimului de trecere a frontierei de stat, inclusiv prin deschiderea de noi puncte de control. O altă sarcină este reorganizarea Biroului Migrație și Azil. Urmînd exemplul țărilor europene, se planifică transformarea agenției în Inspectoratul General pentru Imigrări.

"Intenționăm să promovăm o serie de metode noi de lucru, cum ar fi, de exemplu, schimbul de date dactiloscopice. De asemenea, dorim să intensificăm lucrul asupra deschiderii unui laborator ADN. Un alt domeniu este prevenirea și controlul dezastrelor naturale. Pentru prima dată în Republica Moldova va exista un astfel de program, cel puțin ne propunem să-l creăm", spune ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Printre prioritățile Ministerului Apărării se numără revizuirea sistemului de salarizare. În același timp, șeful ministerului, Anatolie Usatîi, declară că nu este vorba despre creșterea salariilor: "Nu spun că ar trebui majorate, ci că ar trebui oferite corect, în conformitate cu domeniul de activitate". Potrivit lui Usatîi, "Armata Națională, ca și pînă acum, îndeplinește sarcini complexe de consolidare a capacității de apărare a statului, inclusiv instruirea unităților de infanterie, artilerii".

Totodată, au fost supuse dezbaterilor publice proiectele de lege privind reformarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). "Sîntem în proces de reformare a instituției în ansamblu. Există unele idei, urmează o serie de discuții. Este vorba, în principal, despre reforma internă a SIS, dar, desigur, sînt luate în considerare și anumite riscuri care există la nivel regional", a declarat șeful SIS, Alexandru Musteață.

Și procesul de prevenire și spălare a banilor va fi adaptat noilor realități. "Una dintre priorități este noua Lege privind criptomonedele, deoarece numărul infracțiunilor din acest domeniu este în creștere. Dacă cineva comite încălcări, trebuie de luat măsuri, dar nici Banca Națională, nici nicio altă instituție nu are pîrghiile corespunzătoare", spune deputatul Lilian Carp. Potrivit acestuia, proiectele de lege vor fi supuse discuțiilor publice, apoi vor fi examinate de Guvern și Parlament.

Combaterea criminalității informatice

Atenția autorităților s-a îndreptat și asupra datelor de identificare a deținătorilor de cartele SIM, accesul la care, potrivit organelor de drept, va reduce semnificativ riscurile la adresa securității naționale și va îmbunătăți prevenirea și lupta împotriva criminalității informatice. Organele de drept menționează că grupurile criminale folosesc adesea cartele telefonice fără înregistrare.

Forțele de ordine sînt nemulțumite de numărul mare de persoane care folosesc servicii electronice depersonalizate în Moldova. În opinia lor, acest lucru împiedică identificarea infractorilor în cadrul măsurilor speciale de investigație și penale. De regulă, este vorba despre infracțiuni informatice, infracțiuni în domeniul telecomunicațiilor, precum și acte de natură teroristă, extremistă și altele care au legătură cu acestea.

În același timp, se menționează faptul că noua lege va contribui la lupta mai eficientă cu apelurile false la poliție și ambulanță. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, la Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 parvin anual cîteva milioane de apeluri, dintre care aproximativ 35% - de pe numere anonime. O parte semnificativă a acestor apeluri s-au dovedit a fi false. Iar în 2022, oamenii legii s-au confruntat cu o creștere semnificativă a acestor incidente: pentru o perioadă lungă de timp, "atacurile" au avut loc aproape zilnic.

În acest context, se propune ca cartelele SIM preplătite să fie vîndute numai la prezentarea unui act de identitate. Cu toate acestea, după cum remarcă deputatul Lilian Carp, această problemă necesită o analiză cuprinzătoare. "Am insistat ca mai întîi să aibă loc o discuție publică. Deoarece, potrivit unor participanți, în acest caz sunt limitate anumite drepturi", subliniază deputatul.

Experții amintesc că nu este prima dată cînd serviciile speciale din Moldova vin cu inițiativa de a interzice vînzarea cartelelor telefonice în Moldova fără prezentarea documentelor și înregistrarea corespunzătoare. SIS demult propune modificarea articolului 64 din Legea comunicațiilor electronice, astfel încît la cumpărarea oricărei cartele telefonice, cumpărătorul trebuie să prezinte documente pentru înregistrarea numărului pe numele său.

Conform SIS, reguli similare au fost implementate cu succes în peste 150 de țări din întreaga lume, inclusiv în state membre ale UE precum Franța, Germania, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Italia, Polonia, Spania, Slovacia, Grecia și altele.

Serviciul de Informații și Securitate subliniază că inițiativa nu este orientată spre interzicerea vînzării cartelelor sau altor servicii electronice preplătite, ci propune stabilirea pentru furnizori a obligației de a înregistra datele minime necesare pentru identificarea utilizatorului acestor servicii. Autorii amendamentelor intenționează să stabilească o perioadă de tranziție suficientă pentru a informa toți utilizatorii despre noile reguli.

Cum clonează escrocii "cartelele SIM"

În lume au mai rămas puține țări unde poți cumpăra o cartelă de telefon fără a prezenta buletinul sau alt act de identitate. În 2003, cartelele SIM au încetat să fie vîndute fără control în Germania, Elveția și Brazilia. De atunci, multe alte țări au început să verifice cumpărătorii de cartele.

Astăzi, în peste 150 de țări ale lumii există acte legislative care obligă operatorii să înregistreze într-un fel sau altul utilizatorii de telefonie mobilă. Aproape în întreaga lume, cu excepția Americii de Nord, este imposibil astăzi să cumperi o cartelă SIM fără înregistrare. Folosirea diferitelor sisteme de verificare a abonaților a devenit de facto un standard internațional.

Moldova rămîne deocamdată una dintre țările în care sînt permise serviciile electronice depersonalizate. În țara noastră, aproape peste tot poți cumpăra la un preț accesibil cartele telefonice ale operatorilor de telefonie mobilă. Și pe nimeni nu interesează cine devine deținătorul numărului de telefon.

Ca și mai înainte, inițiativa de a vinde cartele SIM exclusiv în baza unui act de identitate a provocat discuții aprinse în societate. Unii experți și utilizatori ai rețelelor sociale consideră că modificările nu vor obține statut de lege și există mai multe motive. În primul rînd, acest lucru riscă să reducă dramatic cifrele, în mare măsură umflate, ale utilizatorilor de rețele mobile.

Cu toate acestea, mulți comentatori cred că anonimatul numerelor aduce mai multe probleme decît beneficii. Răspîndirea în Moldova a cartelelor SIM depersonalizate a dus la un tip specific de fraudă. Infractorul clonează "cartela SIM", pentru care este destul să numești ultimele numere de telefon formate/primite.

Nu demult, în urma unor astfel de acțiuni infracționale a avut de suferit o locuitoare din Bălți, care inițial nici măcar nu a înțeles ce s-a întîmplat. O persoană necunoscută a sunat-o pe femeie și s-a identificat drept reprezentant al unuia dintre operatorii de telefonie mobilă. El a spus că pe linie au loc lucrări tehnice și că sînt posibile unele întreruperi. Pentru ca în timpul lucrărilor cartela SIM să nu se blocheze, persoana necunoscută i-a cerut femeii să numească ultimele numere formate.

După un timp oarecare, cartela SIM a femeii nu a mai funcționat. Ea nu bănuia nimic, pentru că presupunea că continuă lucrările de reparație. Ulterior, ea a sunat la centrul de deservire al operatorului de telefonie mobilă, unde a aflat că cartela a fost blocată și proprietarul a solicitat un duplicat. Drept urmare, atacatorul a obținut acces la aplicația mobilă bancară și a retras toate mijloacele financiare disponibile.

Experții menționează că astăzi numerele de telefon mobil sînt folosite pe scară largă ca identificator al unei persoane pe diverse servicii digitale, în instituțiile bancare. Infractorilor le este destul de ușor să reînregistreze numărul pe altă persoană pentru a controla aceleași conturi bancare sau pagini de socializare. În același timp, chiar și în absența unei reglementări la nivel legislativ, orice persoană își poate înregistra în mod voluntar numărul.

Anonimat sau înregistrare?

Corespondentul Noi.md a aflat care este situația în alte țări, inclusiv în regiunea Eurasia. În Georgia, poți procura o cartelă SIM prezentînd buletinul de identitate sau pașaportul străin. Este nevoie de un document de identificare și în Armenia. În Azerbaidjan, pentru cetățenii țării este de-ajuns să prezinte buletinul de identitate pentru a procura o cartelă SIM, iar străinii trebuie să prezinte unul dintre patru documente: cartela de migrație, pașaportul, buletinul de identitate sau un document de înregistrare temporară. Informațiile sînt introduse în baza de date și transmise Centrului de informare și calcul al ministerului de profil.

În Kîrgîzstan, la primirea numărului de telefon, clientul trebuie să completeze un chestionar și să introducă date din pașaport. Apoi, cartela SIM este înregistrată pe numele abonatului și el primește numărul, iar combinația de cifre poate fi aleasă după bunul plac. În Tadjikistan, pot cumpăra cartele telefonice numai persoanele care au peste 18 ani, cu prezentarea unui act de identitate. Dar operatorii de telefonie mobilă au dreptul să vîndă cartele și tinerilor de 16 ani, dar cu acordul părinților și în baza documentelor lor.

Și în Kazahstan nu poți cumpăra o cartelă telefonică fără pașaport sau buletin de identitate. Cu ajutorul unui mesaj special către un număr scurt, este nevoie să înregistrezi și telefonul pe care va funcționa cartela. Și turiștii trebuie să-și înregistreze telefoanele mobile și să ofere datele de identitate operatorului local.

Fără pașaport, niciun operator de telefonie mobilă din Belarus nu va încheia un contract cu utilizatorul, acestea sînt cerințele legislației. În rest, este destul de simplu să obții o cartelă telefonică, este destul să intri în orice magazin al operatorului de telefonie mobilă și să pui o sumă mică de bani în cont. Cartela SIM este oferită gratuit și începe să funcționeze imediat după activare.

În Ucraina, de la începutul anului 2022, a intrat în vigoare legea care obligă înregistrarea cartelelor mobile "legîndu-le" de datele din pașaport. Este prevăzută o perioadă de tranziție de pînă la 1 ianuarie 2025, timp în care abonații se pot identifica. După această dată, operatorii vor întrerupe furnizarea de servicii utilizatorilor care nu au semnat un contract sau nu au fost identificați.

În Rusia, puteți achiziționa o cartelă SIM numai la prezentarea unui document de identitate, adică cu pașaportul. Pentru vînzarea cartelelor telefonice într-un alt mod este prevăzută tragerea la răspundere administrativă. Unii operatori ruși permit emiterea de cartele SIM online fără solicitarea pașaportului, în acest caz identificarea are loc prin intermediul portalului serviciilor publice.

În ultimii ani, în Uniunea Europeană există tendința de înăsprire a regulilor de înregistrare a cartelelor SIM. De exemplu, în Franța și Belgia, verificarea tuturor documentelor și activarea ulterioară a cartelei poate dura pînă la două zile, iar pentru a obține un tarif avantajos, veți avea nevoie de un cont într-o bancă locală.

În unele țări, precum Thailanda sau Etiopia, localnicii și străinii care doresc să procure o cartelă telefonică trebuie să completeze un chestionar detaliat cu date personale și amprente digitale. În unele țări, operatorii identifică clienții printr-un apel video de control.

În același timp, nu este necesar să înregistrezi cartelele telefonice în Statele Baltice, Scandinavia, Portugalia și o serie de alte țări. În SUA și Canada, poți cumpăra liber o cartelă SIM și nu doar una. Autoritățile țărilor în care sînt permise cartele mobile nepersonalizate explică acest lucru prin faptul că eficacitatea acestor măsuri nu a fost dovedită, în plus, pentru introducerea noilor reguli va fi nevoie de cheltuieli bugetare suplimentare.

Potrivit companiei britanice de cercetare Comparitech, care a realizat un studiu pe această temă, disponibilitatea unei baze de date a cetățenilor și a numerelor lor mobile permite guvernelor și organelor de drept să creeze dosare detaliate pentru fiecare și crește riscul de scurgere a datelor cu caracter personal. Iar experții organizației non-comerciale Privacy International sînt siguri că înregistrarea obligatorie a cartelelor telefonice creează nevoia de o piață neagră și încurajează fraudele cu date personale. Întrucît această practică are mulți critici în străinătate, iar unele țări trăiesc foarte bine fără ea, scopul introducerii obligatorii a personificării cartelelor mobile în Moldova ridică încă multe întrebări.

Victor Surujiu

4
0
0
1
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?