X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Vor reveni oare ziarele și florile în centrul Chișinăului?

14 feb. 2019,, 18:00   Capitala
6919 4

Începînd cu finele anului 2017, la Chișinău este în vigoare o dispoziție, prin care pe străzile centrale este interzis comerțul în puncte comerciale mobile. Împreună cu toate celelalte, au fost condamnate la demontare și chioșcurile de ziare și de flori. Această interdicție a afectat grav publicațiile periodice, care în marea lor majoritate sînt difuzate cu amănuntul. Numai în centrul capitalei ele constituie cca 20%.

Lupta cu chioșcurile

Autoritățile capitalei luptă cu tot felul de chioșcuri pe parcursul mai multor ani. La început primăria s-a debarasat de comercianții ilegali, care vindeau marfa direct pe trotuarele străzilor centrale, apoi - de numeroasele chioșcuri de diferite culori, dimensiuni și modele. Decizia adoptată de Consiliul Municipal Chișinău (CMC) în 2006 restricționa comerțul stradal și prevedea demontarea diferitor chioșcuri, cu excepția celor în care se vindeau ziare și flori.

În primăvara lui 2017, puterea executivă a decis să revadă Regulamentul privind comerțul în municipiul Chișinău. Noua redacție a documentului prevedea eliminarea tuturor chioșcurilor din partea istorică a capitalei, de pe străzile centrale ale sectoarelor și din parcuri. Necesitatea înnoirii documentului a apărut din cauza că în deceniul care s-a scurs din 2006, pe străzile centrale iarăși au apărut numeroase unități comerciale mobile, care ofereau fast-food, băuturi, tricotaje și multe altele.

Chiar dacă asupra documentului încă se mai lucra, de pe bulevardul central al capitalei - Ștefan Cel Mare – au fost demontate, împreună cu celelalte și chioșcurile de ziare, sub pretextul reabilitării străzii. Asta în timp ce unitățile comerciale mobile, care aparțineau colegilor de partid ai primarului liberal și vindeau cafea și țigări, activau liniștit în continuare chiar în centrul capitalei.


Acțiunile serviciilor municipale nu au trecut pe neobservate. Atunci au avut loc numeroase proteste, organizate de angajații întreprinderilor care deservesc chioșcurile de ziare. Chestiunea privind inadmisibilitatea transferării lor din centrul orașului la periferie a fost dezbătută și în cadrul unei ”mese rotunde” tematice. Așa că pentru un timp lucrurile parcă se liniștiseră. Însă la începutul anului curent scandalul a izbucnit din nou.

Cum numai a devenit cunoscut faptul că primăria a emis încă o ordonanță privind strămutarea următoarei partide de chioșcuri (inclusiv a celor care comercializează publicații periodice și flori) – de pe străzile centrale la Buiucani, oamenii amenințați de pericolul disponibilizării au ieșit la proteste. Ei au venit în fața primăriei Chișinău pentru ca autoritățile să-i audă și să revadă unele puncte ale Regulamentului nr.10/2 din 09.10.2017 privind activitatea comercială în municipiul Chișinău.

Protestul ca măsură forțată

Protestatarii țineau placarde cu inscripțiile ”Nu ne lipsiți de ultima bucată de pîine”, ”Suntem pensionari și invalizi”, ”Permiteți-ne să muncim legal”, ”Vrem să muncim acasă”, ”Nu ne alungați din țară”. În acea zi secretarul consiliului municipal, Andrian Tolmaci, a promis liderilor organizației sindicale că problema va fi raportată primarului general interimar și că în următoarele două-trei zile va avea loc o întrevedere cu consilierii municipali, care vor încerca să găsească o variantă de soluționare a problemei apărute.

Peste trei zile, Svetlana Bașchir, președinta organizației sindicale a companiei Moldpresa S.A., care gestionează chioșcurile de ziare, juristul companiei Igor Blanari și reprezentanții grupului de comercianți de flori s-au revăzut cu secretarul CMC, Tolmaci. Acesta a promis că acele puncte din Regulament, care țin de comercializarea florilor și a presei periodice, vor fi revăzute, iar pînă la luarea deciziei finale se va anunța un moratoriu asupra demontării chioșcurilor.

Dar peste două săptămîni oamenii au ieșit la un protest repetat, deoarece nu au regăsit chestiunea în cauză pe ordinea de zi a ședinței CMC din 5 februarie. Sindicaliștii au considerat că a fost suficient timp pentru a pregăti respectivul proiect de decizie privind introducerea modificărilor în regulamentul despre chioșcuri.

În ziua întrunirii CMC, sute de angajați ai chioșcurilor de ziare și ai celor de flori protestau în fața primăriei. Iar reprezentanții lor au venit în sala de ședințe pentru a-i convinge pe consilieri că în privința chioșcurilor de ziare și a celor de flori trebuie făcută o excepție.

Discursuri convingătoare

Ion Pîrgaru, președintele Federației sindicatelor din sfera telecomunicațiilor, și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii. În discursul său în fața consilierilor CMC liderul sindical a spus că demontarea unităților comerciale de pe străzile centrale ale Chișinăului se va solda cu faptul că multă lume care muncește acolo va fi disponibilizată. Dar vor avea de suferit și orășenii, pentru care va fi limitat accesul la informațiile pe care ei le pot lua din ziarele și revistele comercializate de aceste chioșcuri.

”Noi vrem să soluționăm problema nu prin mitinguri și pichete, ci la masa negocierilor, prin dialogul cu autoritățile locale, pentru a găsi varianta care ar satisface ambele părți. Este o problemă a societății și a chișinăuienilor și ea nu se rezolvă încă din 2017. Treptat, chioșcurile dispar de pe străzile orașului și oamenii rămîn fără loc de muncă. Dar în aceste chioșcuri muncesc orășeni în vîrstă de 50-60 ani. Ei nu au posibilitatea de a se reangaja în alt loc”, a menționat I. Pîrgaru.

Din partea grupului de producători-comercianți de flori a vorbit Tatiana Cotai. Foarte emoționată, ea a încercat să explice convingător aleșilor locali de ce pentru chioșcurile de flori tot trebuie făcută o excepție.

”Activitatea noastră și mijloacele pe care le acumulăm formează unica noastră sursă de venit. Noi înșine producem și vindem flori, este marfa noastră locală. Vă rugăm să examinați posibiliatea de a păstra pe străzile principale chioșcurile de flori, pentru ca ele să nu devină istorie. Eu am vizitat diverse orașe și capitale europene, acolo pe toate străzile principale se comercializează flori”, a spus Cotai.

Discuții serioase

În urma discursurilor ”delegaților” din partea protestatarilor, aleșii locali au introdus chestiunea pe ordinea de zi suplimentară. Consilierul Alexandr Odințov, care a prezentat proiectul deciziei, a propus modificarea a două puncte ale Regulamentului nr. 10/2 din 09.10.2017, pentru a stipula că pe străzile centrale ale orașului este interzis comerțul în chioșcuri, cu excepția unităților care comercializează ediții periodice, flori și plante. Cea de-a doua propunere ține de direcția municipală arhitectură, care urmează să propună o nouă schemă de amplasare a chioșcurilor, inclusiv în partea istorică a orașului și să elaboreze designul acestor unități mobile de comerț cu respectarea tuturor condițiilor, inclusiv față de centrul istoric.

Alesul local i-a chemat pe consilieri să susțină proiectul, în special privind chioșcurile cu ediții periodice. În opinia sa, dacă vom demonta toate chioșcurile de ziare, mass-media scrisă și tipărită va dispare, căci în prezent prea puțină lume se abonează la presa scrisă.

Proiectul propus a trezit discuții aprinse. Reprezentanții fracțiunilor și-au sonorizat opiniile și pretențiile. A fost chiar anunțată o pauză în care consilierii unor fracțiuni au discutat cu reprezentanții companiilor care gestionează aceste două genuri de activitate – florile și edițiile periodice, pentru a clarifica anumite chestiuni.

Dezbaterile au fost foarte aprinse. Cu privire la producătorii de flori, au fost propuneri ca pe străzile capitalei să poată comercializa flori numai cei care le cultivă, nu și cei care le importă.

În opinia Allei Nemerenco, președinta comisiei protecție socială, sănătate, educație, cultură, mass-media și relații interetnice, la Chișinău ar trebui prevăzute mai multe locuri de comercializare a florilor, dar acestea să arate la fel de îngrijit ca cele din Amsterdam, București și alte orașe din străinătate.

”La noi aceste chioșcuri se concentrează într-un singur loc și amplasarea lor nu este tocmai bună. Peste hotare nu vezi chioșcuri așa de hidoase ca la noi, iar comercializarea florilor doar înfrumusețează orașele europene. Cred că pentru producători și comercianți ar fi bine să existe mai multe unități comerciale, de aceea trebuie elaborată o schemă a amplasării lor. Desigur, o rețea de unități comerciale ar aduce mai mulți bani”, a menționat Nemerenco.

Însă cele mai aprinse discuții s-au desfășurat în jurul chioșcurilor de ziare. Liberalul Vasile Petrea crede că CMC nu ar trebui să-și revadă deciziile luate anterior, deoarece astfel se auto-discreditează. Alții consideră că nu este nimic rău, dat fiind faptul că la mijloc este o greșeală a puterii executive, care pregătește proiectele de decizii. În principiu, anume ea trebuie să elucideze toate nuanțele problemelor. Și dacă la un moment dat devine clar că documentul trebuie revăzut, pentru ca să nu aibă de suferit locuitorii orașului, de ce nu s-ar face acest lucru?

Alla Nemerenco, președinta comisiei protecție sociale, sănătate, educație, cultură, mass-media și relații interetnice, a declarat că nu este împotriva amplasării chioșcurilor cu ziare pe străzile centrale, cu condiția că acolo nu se comercializează și țigări.

”Eu, ca lucrător al sistemului de sănătate, categoric nu pot vota proiectul, dacă acesta nu specifică ”comercializarea edițiilor periodice fără mărfuri conexe – țigări și multe altele de acest gen”. Așa și nu am primit răspuns la întrebarea de ce chioșcurile Moldpresa S.A. lucrează și noaptea, în timp ce fumătorii dorm. Ce anume pot ele vinde? Nici veniturile lor nu le cunoaștem. Nici un agent economic nu va întreține unitățile de comerț pe timp de noapte, dacă acestea nu ar aduce venituri. Asta sugerează că acolo se vinde ceva ilegal”, a opinat Nemerenco.

Iar Rodion Stamatin, director pentru dezvoltare Moldpresa S.A. (una dintre companiile care administrează o rețea de chioșcuri) în comentariul pentru Noi.md a declarat că chioșcurile lor nu lucrează noaptea niciodată și nu comercializează băuturi alcoolice, nici măcar slab alcoolice. Posibil, consilierii au fost duși în eroare și le confundă cu unitățile comerciale care au cu totul alt gen de activitate.

”Vorbind despre cazuri excepționale de comerț prin intermediul chioșcurilor pe străzile centrale ale orașului, consilierii trebuie să vadă în ele nu favorizarea unui agent economic, ci scutiri, pentru două genuri de activitate – difuzarea presei scrise și comercializarea florilor. După care autoritățile locale ar trebui să decidă cine va desfășura aceste genuri de activitate. Vor activa acei agenți economici care vor demonstra că pot desfășura aceste genuri de activitate. Chișinăul este cu trei pași în urma celei mai înapoiate țări europene, dacă vorbim de numărul unităților de difuzare a presei scrise la o mie de locuitori. În timp ce primăria luptă cu unitățile comerciale mobile, din centru au fost evacuate 24 de chioșcuri de presă, inclusiv din grădina publică. Însă în toate timpurile, la intrarea în parcuri se vindeau ziare, care puteau fi citite pe o bancă”, a spus R. Stamatin.

Argumentele redactorilor

În cadrul conferinței de presă, convocate reieșind din situația critică în care s-a pomenit mass-media scrisă, Elena Zamura, redactorul publicației ”Молдавские ведомости”, a menționat că or. Chișinău riscă să devină unicul oraș din lume, în care este imposibil să cumperi o publicație într-un chioșc de ziare.

”Este interzisă amplasarea chioșcurilor care comercializează presa periodică în preajma clădirilor administrative, obiectelor de menire socială, stațiilor de așteptare a transportului public, parcurilor ,- enumeră redactorul «МВ». ” Acum administrația orașului a interzis oamenilor să-și cumpere ziare, iar copiilor – înghețată și apă în timp ce se odihnesc în parc. Redacțiile ziarelor, difuzorii suportă pierderi colosale. Din cauza schimbărilor nefaste, trimestrial nu se cumpără nici cca 100 mii exemplare de ziare sau cca 1 mln./an. Și toate doar pentru că este interzisă amplasarea chioșcurilor în zona istorică. Dar anume aici, decenii în șir, oamenii cumpărau ziare! Închiderea chioșcurilor duce la reducerea numărului de cumpărători. Chiar dacă vom readuce chioșcul la locul vechi, vînzările nu vor fi reluate. De ce interdicția se referă doar la chioșcurile de ziare, însă își continuă activitatea comercianții de cafea, lenjerie, tricotaje, alte mărfuri? Măsurile represive se referă doar la producătorii produselor tipărite”.

Dmitrii Calac, redactorul publicației periodice «Экономическое обозрение. Логос-пресс» a menționat că Republica Moldova, care în perioada sovietică era considerată cea mai citită, azi pierde rapid acest statut.

”În Moldova, presa scrisă trăiește azi timpuri proaste. În același timp, în toată lumea se face simțită o altă tendință: crește interesul pentru presa scrisă, sporesc tirajele multor publicații cunoscute, care anterior au tot scăzut… Citirea ziarelor devine la modă”, menționează Calac.

Redactorul publicației «Экономическоe обозрениe» a atras atenția asupra faptului că restricționarea accesului la chioșcurile de ziare, reducerea numărului lor duce nu numai la disponibilizarea angajaților chioșcurilor, dar și a angajaților din tipografii, din cauza reducerii tirajelor. Este un lanț complex, au de suferit nu doar lucrătorii din presă, dat și alte pături sociale.

Dmitrii Calac a menționat că mass-media scrisă supraviețuiește cu greu acestor condiții, inclusiv din cauza sporirii continue a prețurilor pentru servicii și arenda încăperilor în care sînt amplasate redacțiile.

”În 2018 hîrtia de ziar s-a scumpit cu 35-40%. Două companii o importă, prețul este practic la fel. Majoritatea publicațiilor stau cu chirie în încăperile Cancelariei de Stat, care anul trecut a majorat prețul locațiunii cu 30%. Cam cu 20% s-au scumpit serviciile tipografiilor, au crescut și tarifele operatorului poștal. Se creează condiții în care mass-media independentă nu poate supraviețui. Și atunci statul, municipalitatea trebuie să caute niște stimulenți, măsuri de susținere a presei scrise pentru ca acest produs de importanță socială să nu dispară de pe piață”, a menționat el.

E nevoie de sprijinul autorităților

Și Petru Macovei, directorul executiv al Asociației presei independente (АPI) consideră că nu e civilizat ca chioșcurile de ziare să fie evacuate de pe străzile centrale ale capitalei. Potrivit lui, pot fi formulate niște condiții, introduse restricții privind asortimentul mărfurilor comercializate, dar nu e corect ca ele să fie total interzise.

”În capitalele europene există programe de stat, care garantează oamenilor dreptul să cumpere un ziar sau o revistă, în special în centrul orașului”, menționează P. Macovei. ” Prin intermediul acestor programe este menținut interesul cetățenilor pentru lectură. Studenții, alte categorii de persoane primesc în biblioteci ajutor în vederea abonării la ediții periodice. Necondiționat și fără careva subtext politic. La noi, însă, acum un an și jumătate, CMC a decis să elimine chioșcurile de pе străzile centrale ale Chișinăului fără a face excepție, barem, pentru cei care comercializează ziare. Aici e vorba ori despre interesele cuiva, ori despre neînțelegerea faptului că vinderea ziarelor nu este un simplu business, este și dreptul cetățeanului de a fi informat. Acest gen de comerț nu poate fi egalat cu comercializarea gumei de mestecat, a berii sau a țigărilor. Dacă viziunile demnitarilor nu se vor schimba, noi încă mult timp vom bate pasul pe loc sau chiar vom da înapoi”, a declarat directorul executiv al Asociației presei independente.

Activista civică, Olga Antonova, președinta ONG ”Femeile Moldovei contra corupției”, crede că chioșcurile de ziare nu trebuie îndepărtate de pe străzile orașului, ele fac parte din cultura urbană. Mai mult, e comod să poți cumpăra un ziar în apropiere de stația de așteptare sau în parc.

”Este altceva, că multe din ele comercializează nu doar ziare și reviste, dar și alte mărfuri. Dar este explicabil, vorbește despre entabilitatea joasă, căci este clar că nu ziarele aduc venitul de bază. Iar proprietarii lor trebuie să achite arenda terenului, munca angajaților, impozitele la stat. Alt punct nevralgic – aspectul chioșcurilor, și aici nu e vina proprietarilor. Autoritățile publice ar trebui să elaboreze anumite standarde, atunci problema ar fi soluționată”, menționează O. Antonova.

Să sperăm că CMC va pleca urechea la argumentele comercianților de ziare și de flori, și cu titlu de excepție le va permite să activeze pe străzile principale ale capitalei. La 5 februarie, în cadrul ședinței CMC pentru ca modificările Regulamentului nr.10/2 din 09.10.2017 să fie luate ca bază, au votat 30 de consilieri. Însă în timpul dezbaterilor, opinia unor consilieri s-a schimbat. Decizia finală, cu toate propunerile înaintate, a acumulat doar 19 voturi, sub majoritatea absolută (nu mai puțin de 26 voturi), stipulată de legislație. Astfel se consideră că amendamentele au fost adoptate de primul vot.

Potrivit lui Rodion Stamatin, se va afla în favoarea cui a fost această decizie numai după ce vor primi decizia semnată a CMC. Comercianții de ziare și flori speră totuși, că decizia Consiliului municipal îi va întoarce pe străzile centrale ale Chișinăului.

Apropo, și sondajul efectuat pe site-ul Noi.md arată că peste 80% dintre respondenți ar dori ca chioșcurile de ziare să fie păstrate pe străzile orașului.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?