Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

“Visul” lui Veaceslav Bokii. De ce un oficial ucrainean gestionează proprietățile moldovenești?

19 feb. 2020,, 17:58   Analitică
7602 0

Recent, în presa moldovenească a apărut o informație despre distrugerea bazei de odihnă “Мечта (Visul)”de pe litoralul ucrainean al Mării Negre (Zatoka), care aparține Republicii Moldova.

De samavolnicie în raport cu proprietatea străină este responsabil șeful interimar al primăriei Zatoka, Veaceslav Bokii, care a dispus demontarea clădirii sanatoriului, pentru ca în locul ei să construiască propriul hotel. Desigur, el nu acționează de unul singur: jurnaliștii ucraineni care au investigat atacul rider asupra bazei “Visului”, au numit un șir întreg de oficiali ucraineni care acționau în interesul lui Bokii. În plus, din informațiile lor, unul dintre demnitarii suspuși ai Agenției proprietății publice din Republica Moldova, pentru că a anulat paza unui obiect al statului și chipurile pentru tăcerea sa, a primit tradiționala recompensă pentru stațiunea balneară– un teren pe litoral.

La rîndul său, Agenția Proprietății Publice declară că de baza de odihnă "Visul" deja de mai mult de trei ani este responsabil Ministerul Justiției: în 2016, în baza unei hotărîri a guvernului, Agenția a transmis acest obiect în gestiunea ministerului Justiției.

Un scandal patrimonial cu o întîrziere de o jumătate de an

La noi, discuțiile despre situația în jurul bazei de odihnă “Visul” au început după ce avocatul ucrainean Stanislav Klimenko a cerut deputaților din fracțiunea Platformei DA să-l ajute în atenționarea autorităților moldovenești asupra problemei în cauză. Iar la 6 februarie a avut loc conferința de presă comună a vice-spicherului Alexandru Slusari și Stanislav Klimenko.


Însă, dacă reieșim din informația publicată în presa ucraineană, istoria despre acapararea neautorizată a proprietății moldovenești din orășelul ucrainean Zatoka durează cel puțin o jumătate de an, iar schemele frauduloase din jurul "Visul" au început să se desfășoare încă cu cîțiva ani în urmă.

Încă în septembrie 2019, portalul “Правда Затоки” a publicat o investigație despre faptul cum autoritățile locale din orășel au acaparat baza moldovenească de stat.

Materialul ilustrat cu fotografii de la locul faptei și un extras din registrul de stat al drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobiliare ale Ucrainei, relata despre cine, cum și cu ajutorul cui și-a însușit proprietatea Moldovei din Zatoka.

Materialul se încheia în felul următor: “Redacția“Правда Затоки” se adresează oficial ministrului de Interne al Ucrainei, Arsen Avacov, colegului său din Republica Moldova, Andrei Năstase, procurorului general al Ucrainei, Ruslan Reaboșapca, precum și premierului Moldovei, Maia Sandu cu rugămintea de a lua imediat măsuri pentru păstrarea a ceea ce a mai rămas din proprietatea de stat baza de odihnă “Visul” din Zatoka, efectuarea unei investigații minuțioase a faptelor și pedepsirea persoanelor care se fac vinovate”.

Istoria tăinuiește dacă jurnaliștii au expediat această adresare demnitarilor de rang înalt din Ucraina și Moldova sau dacă conducerea de atunci a RM cunoștea despre samavolnicia comisă. Nu este exclus că instituțiile responsabile din RM nu a pus la curent conducerea țării despre cele ce se petreceau la Zatoka: dacă ar fi să credem portalul ucrainean, unul dintre oficialii de rang înalt din Moldova suspuși a contribuit, de facto, la acapararea bazei de odihnă “Visul” și ca recompensă a primit un teren pe malul mării.

Adevărul e că, potrivit jurnaliștilor ucraineni, acesta a fost un angajat al Agenției Proprietății Publice din Republica Moldova. Agenția deja a spus că în ultimii trei ani "Visul" se află în gestiunea Ministerului Justiției al Republicii Moldova sau mai bine zis a întreprinderii de stat "Brănești", care își desfășoară activitatea pe lîngă Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

Ce se petrece cu “Visul”?

Conform stării din 1 decembrie 1990, în Ucraina vecină se aflau 250 obiecte, ale căror edificare în perioada sovietică a fost finanțată de instituțiile de stat și întreprinderile RSS Moldovenești. În majoritatea lor, ele erau amplasate în zonele balneare de pe litoralul Mării Negre. Ucraina avea în Moldova mult mai puține proprietăți – cca 10.

În august 1994, guvernele celor două țări au semnat acordul “Privind recunoașterea drepturilor și reglementarea relațiilor patrimoniale”. Dar, în rezultatul tergiversării procesului de recunoaștere a drepturilor patrimoniale asupra obiectelor fostei RSSM în Ucraina, către anii 2010-2011 se vorbea despre doar 160 de obiecte, iar Ucraina recunoștea dreptul de proprietate al Moldovei doar asupra 47 dintre ele. Din spusele lui Serghei Pirojcov, pe atunci ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în RM, la Odessa, Truscoveț și în regiunile Odessa și Nicolaevsk există un șir de baze de odihnă, care pe parcursul a 20 de ani au fost comercializate și re-comercializate de zeci de ori, de aceea nu e ușor să fie găsit proprietarul lor.

Ucraina a transmis Moldovei baza de odihnă “Visul” din Zatoka în 2002, împreună cu alte două sanatorii - “Sănătatea” din Sergheevca și “Nerudnik” din raionul Belgorod-Dnestrovsc.

”Visul" a fost construit de întreprinderea de stat "Brănești" (este situată în s. Brănești, r-nul Orhei, se află în subordinea Ministerului Justiției și este specializată în extracția și vânzarea calcarului, cultivarea de legume și semințe, repararea mijloacelor de transport) pînă la destrămarea Uniunii Sovietice. Moldova a pierdut deja dreptul de a deține acest obiect - în 2012, din cauza schemelor frauduloase ale administratorului bazei. În 2015, ea a fost restaurată.

În registrul ucrainean de stat al drepturilor de proprietate asupra bunurilor imobile înscrierea privind dreptul Moldovei, în persoana Agenției Proprietății Publice, în cazul bazei “Visul” a apărut doar în februarie 2016.

Tot atunci, Ministerul Justiției și Procuratura Generală a Ucrainei au eliberat Ministerului Justiției al Moldovei și Departamentului Instituțiilor Penitenciare certificatul de înregistrare, potrivit căruia Republica Moldova era proprietarul cu drepturi depline al bazei de odihnă.

Extras din registrul ucrainean

În 2018, Agenția Proprietății Publice a RM a scos de mai multe ori la licitații acest lot – “Visul” a fost evaluat la prețul de 2,8 mln. lei. Însă doritori de a cumpăra legal baza de odihnă nu se găseau. Dar iată că doritori de a o privatiza ilegal s-au găsit. “Правда Затоки” scria în același an 2018, că după ce a fost ales a doua oară secretar al consiliului local Zatoka, funcționarul Veaceslav Bokii a hotărît să capete pentru el terenul atrăgător pe care era amplasat “Visul”.

“Dar funcționarul nu intenționa să achite mijloace mari în bugetul statului vecin. Cu susținerea procurorului regiunii Oleg Jucenco și a Departamentului protecția economiei a Poliției Naționale, aliații lui Bokii au distrus o mare parte din bază și, în conformitate cu decizia comitetului executiv, au organizat a acolo o parcare. În paralel, pe numele unei persoane interpuse a fost perfectat dreptul de proprietate asupra unui șir de construcții inexistente, pentru care printr-o decizie contrafăcută a consiliului au fost alocate terenuri. În prezent, proiectul de alocare a lor se află la coordonare în secția Belgorod-Dnestrovsk a Cadastrului de stat, al cărui vicedirectork Olga Miscenco (fără de care în Zatoka nu are loc separarea nici unui teren), preconizează să acorde terenului furat un număr cadastral în cel mai apropiat timp”, susținea investigația din septembrie a jurnaliștilor ucraineni .

În material se mai menționa faptul că viceprimarul de Zatoca, Veaceslav Bokii este interesat de teritoriul bazei“Visul” în special pentru că pe terenul vecin se află mini-hotelul “Близнецы”, care îi aparține de-facto, deși este înregistrat pe numele soacrei demnitarului. Iar pe terenul fostei baze de odihnă “Visul” Veaceslav Bokii vrea să construiască un alt bloc al hotelului său. “Restul, fațada de la drum, urmează a fi transmisă conducătorilor nominalizați de la procuratură și poliție”, - scria “Правда Затоки” în septembrie.

La moment, spune avocatul ucrainean Stanislav Klimenko, care a și provocat gălăgia în jurul bazei “Visul” și încearcă să atragă atenția părții moldovenești asupra ilegalităților din Zatoka, din clădirile de pe teritoriul bazei de odihnă a rămas doar temelia. Prețul de piață al terenului în cauză, potrivit lui, este de 300 mii euro.

“În prezent acest teritoriu este pierdut. Anume aici se ridică construcții neautorizate fără acte permisive. Ca răspuns la interpelările mele, procuratura ucraineană a deschis două dosare penale pe numele lui Veaceslav Bokii, pentru distrugerea deliberată a unui loc de agrement și pentru construcții ilegale. Sper că după adresarea oficială a Moldovei la Procuratura Generală a Ucrainei, construcțiile ilegale vor înceta, iar cei care se fac vinovați de distrugerea proprietății statului vor fi pedepsiți”, a scris S. Klimenko pe pagina sa de socializare

Cine este Veaceslav Bokii? Sau un funcționar penal

Avocatul ucrainean declară că “Visul” moldovenesc nu este nici pe departe unicul obiect supus unui atac rider pe litoralul ucrainean al Mării Negre, în localitatea Zatoka. Practic în fiecare caz de acest fel aceste acțiuni au loc sub conducerea primarului interimar de Zatoka, Veaceslav Bokii.

Veaceslav Bokii

În ultimul timp, la Zatoka și în fața clădirii administrației județene Odessa s-au desfășurat mai multe acțiuni de protest: locuitorii se pronunță categoric împotriva deciziei autorităților din Zatoka de a acoperi plajele cu construcții. Recent, consiliul local Zatoka a aprobat așa-numitul Plan detaliat al teritoriului (PLT), care prevede împărțirea plajei la o distanță de 100 metri de mare, în prezent autoritățile locale alocă sectoare pe prima linie. “Grație bandei locale a lui Bokii, noi cu fiecare zi ne apropiem de un dezastru ecologic – plajele noastre unice pot dispărea, căci se construiește nemijlocit pe nisip”, au declarat activiștii în timpul unui miting.

Veaceslav Bokii de 39 ani, care asigură interimatul funcției de primar de Zatoka, este o persoană destul de remarcabilă. Fost milițian. Înainte de a fi ales deputat în consiliul local a activat pe post de șef adjunct al secției de miliție Zatoka. Activiștii locali spun că, fiind în această funcție, el pentru mită închidea dosare penale, rezolva cauze penale în interesul oamenilor ”necesari”, colecta de la antreprenorii locali recompense în schimbul unei protecții ilegale, contribuia la incendierea bazelor de odihnă și îi acoperea pe incendiatori, iar după ce a obținut mandatul de deputat “a unit relațiile sale criminale, protecția în organele de drept și împuternicirile de primar al localității”. Și acum, cred activiștii din Zatoka, orășelul a devenit ocina lui Bokii.

Înainte de atacul rider asupra bazei de odihnă moldovenești “Visul”, stăpînul de facto al orășelului și acoliții săi au prădat și ars baza de odihnă “Львов”, pe care Bokii a înregistrat-o pe numele soacrei sale. Au fost privatizate și înscrise pe numele unor persoane interpuse terenurile pe care se aflau bazele de odihnă “Топаз”, “Геолог” și “Золотые пески” (și aceste baze, în prealabil, au fost prădate și arse).

În luna decembrie a anului trecut, primarul interimar de Zatoka, V.Bokii, deputatul consiliului local, Eduard Cușnir, și unul dintre membrii comitetului executiv au devenit figuranții unei anchete penale privind estorcarea de la un antreprenor local a 87 mii de dolari pentru alocarea a trei terenuri în zona stațiunii balneare. În cadrul perchezițiilor a locurile de trai și muncă ale figuranților a fost sechestrat încă 1 mln. 240 mii grivne.

Bokii mai figurează și în dosarul atentatului asupra avocatului Alexandr Pogorelîi, care reprezintă în Ucraina interesele investitorului estonian Marcel Vihmann. La sfîrșitul anului 2013, Vihmann a pornit în Zatoka un proiect investițional de cca 50 mln. euro, numit “Набережная”. Însă în scurt timp investitorului estonian i-a fost cerută o parte din afacere (cca 30%), și i-a fost pusă condiția să accepte ”protejarea” comerțului de vară, care aduce anual milioane de dolari. Antreprenorul nu a fost de acord cu aceste condiții, iar din această cauză proprietățile lui au fost incendiate de 35 de ori.

În urma unui șir de conferințe de presă și adresări către organele de drept, în 2016 s-a încercat un atentat la viața lui A. Pogorelîi, avocatul investitorului, însă poliția a reușit să-l prevină. Comanditarul asasinatului, conform oamenilor legii, a fost secretarul consiliului local Veaceslav Bokii. Tot el a fost nominalizat ca fiind liderul unei grupări criminale organizate.

Conducerea de vîrf a Ucrainei a promis să ajute investitorul estonian în lupta lui cu GCO din Zatoka, situația de aici a fost discutată repetat de conducătorii Estoniei și ai Ucrainei. Dosarele pe numele lui Bokii și alți acuzați au fost transmise în judecată, însă în scurt timp figuranții au fost eliberați din arest. Și iată că peste trei ani situația nu s-a schimbat - investitorul estonian nu-și poate continua proiectul, V.Bokii, acuzat de comandarea asasinării avocatului, conduce în continuare Zatoka, nimeni așa și nu a fost acuzat în acest dosar, iar la tensiunile cu Estonia, cauzate de pagubele pricinuite investitorului estonian, s-a adăugat atacul rider asupra proprietății Republicii Moldova, efectuat de Bokii și acoliții lui.

În Moldova au început să se miște…

După adresarea avocatului ucrainean Stanisklav Klimenko privind baza de odihnă “Visul”, în Moldova au început să se miște. Deocamdată doar opoziția. Vicespeakerul Alexandru Slusari a organizat o conferință de presă împreună cu S.Klimenko și s-a adresat Procuraturii Generale cu privire la inacțiunile Agenției Proprietății Publice în istoria cu privire la distrugerea bazei de odihnă “Visul”. Concomitent, el a solicitat de la Agenției lista deplină a proprietăților Republicii Moldova de pe litoralul ucrainean al Mării Negre, cu caracterizarea detaliată a fiecărei proprietăți: statutul juridic, valoarea, forma de administrare etc.).

Adresarea lui Alexandru Slusari

Baza de odihnă "Visul", situată pe malul Mării Negre din Ucraina, în Zatoka, nu este singurul obiect proprietate de stat pe teritoriul statului vecin, pe care Moldova l-a pierdut sau l-ar putea pierde. De cîțiva ani nu slăbește scandalul și litigiile în jurul sanatoriului "Moldova" din Odessa, pe teritoriul căruia una dintre structurile private ucrainene urma să construiască cîteva blocuri multietajate.

După cum a spus unul dintre funcționari, în ceea ce privește proprietățile sale, în Moldova este un mare tărăboi: multe obiecte proprietate de stat situate peste hotare se află la balanța unor ministere și departamente, nu este clar statutul lor și starea în care se află. Nu este exclus că în curînd la investigarea acestei probleme se va conecta și Curtea de Conturi, unde vor fi expediate solicitările privind efectuarea unor audituri. În ceea ce privește baza de odihnă "Visul", în timp ce instanțele de stat își trimit unele altora cereri, rapoarte și răspunsuri, în Zatoka, potrivit avocatului ucrainean Stanislav Klimenko, procesul este deja în "faza finală": în curînd din "Visul" nu va rămîne nici măcar fundația.

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?