X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

«Ușor și cu bucurie». Cum să ne punem corect dorințele de Anul Nou

26 dec. 2023,, 09:57 (reactualizat 30 dec. 2023,, 11:00)   Analitică
8070 0

Să-ți pui o dorință în noaptea dintre ani este o tradiție minunată. Psihologa Tatiana Mujițcaia propune să abordăm științific acțiunea dată și să începem pregătirile pentru activitatea magică cu ceva zile înainte.

***

Deseori oamenii mă întreabă: de ce nu se împlinesc dorințele? Foarte multe depind de modul în care ți le pui. De obicei, cum se pun dorințele în noaptea de revelion? Trebuie rapid să o născocești, să o scrii pe o foiță, s-o arzi, scrumul să-l arunci în cupa cu șampanie și să o bei. De aceea adesea ies tot felul de prostii. De exemplu – «Îmi doresc fericire!» Și în rezultat primești o bomboană care se numește «Fericire». Ai vrut «fericire» - iat-o…

Dacă zic că trebuie să ne pregătim, am în vedere următoarele. Trebuie să cugeți asupra dorinței tale. Există așa o noțiune – analiza conținutului. Este frecvența repetării unor cuvinte-cheie într-un text. Creierul funcționează conform principiului analizei conținutului. El analizează ce anume te preocupă cel mai des, la ce anume te gîndești cel mai des, la ce anume reacționezi cel mai emotiv. Și consideră, că ceea ce se repetă cel mai des și este ceea ce îți dorești.

La repezeală, în agitația pregătirilor de revelion, poți să-ți pui o dorință doar dacă ai cugetat asupra cu multă atenție. Avem în față cîteva zile – așa că e timpul potrivit pentru a ne gîndi serios la asta.


***

La început – despre cele mai frecvente greșeli. Deseori oamenii își spun: «Vreau să nu mai fie asta » - «Vreau ca noul an să nu treacă așa, ca acesta », «Să cunosc un prieten diferit de cel actual», «Munca să nu-mi fie la fel de puțin plătită ca acum», «Să nu fiu la fel de corpolentă ca acum »…

Dar dacă eu mereu mă gîndesc la ceea ce nu vreau, mintea oricum întoarce încolo, căci nu i-au fost date alte puncte de reper. În rezultat, prietenul se dovedește a fi la fel ca precedentul, și munca este la fel de prost plătită, pentru că tu nu te întrebi de ce anume ai nevoie, concret. Sau și mai rău: vei deveni «nu la fel de corpolentă ca acum, da și mai corpolentă. S-a împlinit dorința, nu?

De aceea primul principiu este: dorința trebuie să fie formulată pozitiv. Nu de ce vreau să scap, da ce vreau să capăt. Tu nu vrei să fii corpolentă, da cum anume vrei să fii? Și aici începe o muncă destul de complexă, pe care trebuie să o faci. Mă miră oamenii care spun: «Vai, eu nu am timp să mă gîndesc la dorințe ». Adică, pentru a sta pe Facebook găsești timp, da pentru a formula propriile dorințe – nu!

***

Al doilea lucru, de care trebuie să ținem cont. Odată eram în mașină cu o cunoștință, și am văzut un automobil sport de un roșu aprins, uimitor de frumos. Și mi-am pus dorința: «Vreau ca înainte de a se încheia anul un bărbat să-mi dăruiască un astfel de automobil ». Și în toiul corporativului de anul nou, un coleg a dăruit fiecăruia o surpriză-kinder. În a mea era anume o mașină sport de un roșu aprins… Toate au coincis! Un bărbat mi-a dăruit? Mi-a dăruit. Înainte de Anul Nou și anume așa cum am vrut. Dar e cu totul altceva, nu ce mi-am dorit!

Pentru ca dorința să se îndeplinească corect, trebuie să-și desenezi un adevărat film, foarte concret - să vezi cum conduci această mașină, ce simți fiind la volanul ei…

Senzațiile care țin de dorință au o mare importanță. Dacă o femeie, spre exemplu, își pune dorința «Vreau o rochie», atunci cînd apare această rochie se dovedește a-i fi mică. Căci ea, de fapt, și-a dorit nu rochia, da să arate bine în ea. Posibil, ea își dorea nu o rochie nouă, ci priviri admirative și o bucurie interioară.

Acesta este următorul exercițiu - trebuie să descrii detaliat cum îți închipui tu împlinirea dorinței. Și principalul – la ce bun îți trebuie ție asta.

***

Foarte des domnișoarele și persoanele tinere își apun: «Vreau să întîlnesc…» Iată o istorie reală. O fată și-a dorit să întîlnească un prinț. Anume așa și-a dorit: «Vreau să întîlnesc un prinț». A urmat ceva foarte amuzant. Ea s-a angajat la aeroportul internațional, și într-o zi a fost desemnată să întîmpine un print, adică să organizeze în aeroport întîmpinarea unei delegații străine în frunte cu prințul moștenitor.

La fel, nu este corect să-ți pui o dorință de genul «Vreau să încep o relație cu perspectiva unei căsătorii ». La ce bun îți dorești procesul, dacă ai nevoie de rezultat? Nici dorința «Vreau să mă mărit» nu este garanția fericirii. Vrei să te măriți pentru ce? Pune-ți dorința : «Vreau să fiu o soție fericită, iubitoare și iubită, vreau să trăiesc mult și bine cu soțul, să creștem copii, vreau ca relațiile noastre să se dezvolte, viața în comun să ne bucure ».

De fapt, mereu trebuie să te întrebi: pentru ce și cu ce preț? Contează mult și cu ce preț. Uneori omul se auto-programează că e foarte dificil să obții cele dorite. Eu propun, ca în orice formula să fie introduse cuvintele «ușor și cu bucurie». De exemplu: «Vreau ca muncă să-mi reușească ușor și cu bucurie ». «Vreau să mă căsătoresc cu persoana iubită și iubitoare, ca să trăim ușor și cu bucurie ».

Este vorba despre niște nuanțe, despre care, ni se pare, trebuie să aibă grijă altcineva. Însă creierul funcționează ca un motor de căutare. Dacă nu-i programezi «ușor și cu bucurie» , el îți va oferi zeci de oribilități. Solicită unui motor de căutare noțiunea «nu alcoolic» - și vei primi zeci de linkuri despre alcoolici.

Așa că trebuie să depui puțin efort, ca să investești în tine, în propria fericire. Vrei ca soțul să nu fie alcoolic? Da cum să fie? Concretizează! «Un om minunat, face sport, îi plac cățeii, călătorește în lumea întreagă și are bani pentru aceasta, cu el este interesant și ai despre ce vorbi ».

Desigur, toate acestea nu trebuie să le scrii pe foiță în timp ce orologiul bate ora - ele trebuie concretizate înainte de Revelion. Trebuie să te pregătești. Mai ai zile numărate pentru aceasta!

***

Și încă un principiu extrem de important. Se îndeplinesc doar dorințele care se referă la noi înșine. Unele femei își doresc – «Fie ca soțului meu să-i meargă bine», și eu vreau să le întreb: la ce-ți trebuie ție asta? Lui să-i meargă bine pentru ca să ce? Și dacă lui îi va merge perfect, dar fără tine? Pentru tine, formulează nu «Vreau ca Grișa să mă iubească», da «Vreau să fiu fericită alături de persoana iubită și iubitoare». Și nu-i neapărat să fie Grișa.

Orice dorință care ține de relații, de dragoste în special, trebuie să fie pusă cu referire la sine. În general, este un moment delicat aici. Deseori își este adresată întrebarea: cum îți dorești să fii fericită cu o persoană, dacă ea nu dorește acest lucru? Repet: dorința trebuie formulată numai cu referire la sine. Căci tu vrei să fii alături de această persoană pentru că simți acolo ceva. Atunci trebuie să formulezi acest criteriu: vreau să mă simt așa. Adică, să iubesc și să fiu iubită, să-mi poarte grija, etc.

Da dacă oamenii se agață de o persoană concretă, le poate scăpa, pot să nu vadă că «oficiul ceresc» a pregătit pentru ei pe cineva mai bun, care li se potrivește din toate punctele de vedere.

Se referă și la noul loc de muncă, la noul loc de trai, la concediu: formează-ți închipuirea despre cum vrei să te simți în aceste circumstanțe. Nu «unde vreau să merg în vacanță», da «cum vreau eu să mă simt în acel loc». În asemenea clipe are loc o astfel de programare, în care tu însuți te direcționezi spre criteriul realizării dorinței tale.

***

La fel, deseori se pun dorințe de genul «Vreau să fiu celebru, să am succes» etc. Încearcă să-ți imaginezi foarte concret cum anume se manifestă această celebritate și acest succes. Ești așa de celebru, că la intrarea în blocul tău stă o gloată de admiratori? Ești intervievat de cele mai prestigioase publicații? Da ce înseamnă să ai succes? Trebuie să-și imaginezi detaliat cea mai obișnuită zi a unui om de succes.

Sau – cum înțelegi că ești fericit în dragoste? Că doar asta nu este afișat la intrarea în casă. Asta devine clar reieșind din anumite nuanțe. Spre exemplu, tu vii seara și ești ajutat să-ți scoți paltonul, și ești îmbrățișat. Fă-ți timp și născocește un astfel de film pentru tine! În loc să vizionezi filme despre visele sau strădaniile altora, vizionează un film de 15 minute despre tine însuți și despre cele mai frumoase clipe, despre aceea cum va fi clipa în care vei fi fericit.

***

La fel, mulți își pun dorința – «Vreau să devin milionar». Întrebare: de ce să te limitezi? Poate, ai un potențial mult mai mare și poți deveni miliardar. Apoi, «să devin milionar» - e prea static. Ai putea deveni, însă doar pentru o zi. De aceea trebuie să-ți dorești nu să devii milionar, da să trăiești fiind milionar. Și principalul – să-ți imaginezi filmul , în care ești milionar: cu ce te ocupi ? Cum cîștigi acest milion? Cum îl cheltuiești?

Am mai auzit și următoarele: «Mi-am realizat toate visele, nu mai am nevoie de nimic ». Este un mesaj foarte periculos pentru «Oficiul ceresc». Dacă crezi că toate ți s-au îndeplinit, pune-ți dorința : «Fie ca și mai departe totul să fie bine ». Cum s-ar spune, prelungește acest contract.

Pe parcursul zilei, îți poți pune dorințe mărunte, cum le numesc eu,– să găsești un loc de parcare, discuția cu șeful să meargă așa cum trebuie, etc. În acest caz, este important ca seara să faci totalurile – care dorințe s-au împlinit, ce a fost un bonus neașteptat și plăcut. În aceste clipe creierul înțelege: aha, asta am vrut, asta s-a împlinit. De ce toată lumea face totalurile anului? Anume pentru a elibera spațiul, căci dacă, ca într-un computer, ai deschise numeroase ferestre, computerul începe să încetinească. De aceea unele ferestre trebuie închise: ai dorit – ai primit.

Chiar dacă pe parcursul zilei te vei întreba: de ce m-am simțit bine azi?, te vei simți și mai bine. Și asta trebuie să facem nu doar de Anul Nou!

11
1
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?