X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Serghei Glazev - despre bule, piramide, o nouă ordine mondială și miracole economice. P. 2

15 mai. 17:54   Analitică
4968 0

(Continuare. Începutul - la 14.05.2024)

În timp ce Occidentul era preocupat de menținerea pozițiilor de lider mondial, în spatele lui au crescut noi centre de forță, care degrabă vor începe să dicteze regulile de joc macroeconomic. Ce anume le-a ajutat să facă acest salt? Despre aceasta, în emisiunea «Цена вопроса» vorbește economistul Serghei Glazev, academician AȘR.

«Toate prognozele FMI sunt absurde». Cum se schimbă ordinea tehnologică mondială ?

Despre provocările mondiale. În ciuda sancțiunilor, a restricțiilor fără precedent ca număr și nivel, care ni se impun, noi nu ne-am pomenit într-un spațiu fără aer, tăiați de tot și toate. Totuși, trei sferturi ale lumii se arată gata să lucreze cu Rusia. Care-s principalele provocări ale economiei mondiale, de care trebuie să ținem cont? Aici e multă ceață adusă de FMI, Banca Mondială și toate aceste organizații occidentale, cărora le place să raționeze despre turbulență, ”ape neexplorate”, despre aceea că lucrurile merg altfel. Deja un deceniu după criza financiară mondială totul merge altfel, nu cum au crezut ei. Ei au un terci încap, și le este frică. Ei nu pot prezice nimic. Luați pronosticurile FMI - toate-s absurde! Mă mir de ce ministerele rusești încă mai folosesc pronosticurile FMI, dacă deja de un deceniu ele nu costă nimic.

Și de ce este așa? Pentru că ei nu văd schimbările cardinale din structura economiei mondiale. Nu-i destul că aceasta trece deja la o nouă ordine tehnologică. Pentru a trece la ea, a fost nevoie de 15 ani de depresie, care ce-i drept s-a soldat cu Marea stagnare. Pentru că în țările occidentale alți oameni conduc băncile centrale. Dacă ei ar conduce ca la noi, în Occident ar avea loc Marea depresie-2 cu o cădere a producerii de 30-40%. Dar ei au pompat bani. Toți cunosc ameliorarea cantitativă – cea la care noi am renunțat – dar ei, datorită ameliorării cantitative la schimbarea ordinii tehnologice au transformat firesc Marea depresie în Marea stagnare.


Însă noi vedem clar din pronosticurile tehnologice: întregul complex de tehnologii nano - și bio-inginerești, de informare și comunicare, digitale – crește fulgerător cu 35% anual. Sub ochii noștri crește o nouă structură tehnică și economică. În paralel, are loc schimbarea ordinilor mondiale economice, se modifică sistemul de administrare, considerat etalon. La noi anterior a fost globalizarea liberală, și toate erau supuse liberalizării, - chipurile, vor veni investitorii străini, ne vor construi aici totul, vor face cum se cuvine, ca în casele mari, cum s-ar spune. Această iluzie s-a destrămat, dar în timp ce noi credeam în această prostie, aflați la periferia economiei occidentale, în spatele Rusiei a crescut «minunea economică a Chinei». De ce a crescut ea? Pentru că acolo există un sistem de administrare mai eficient. Acolo a fost creat un sistem principial nou de reglementare a economiei, care îmbină planificarea strategică cu autoorganizarea de piață, în care statul reglementează activitatea antreprenorială, reieșind din contribuția acesteia la creșterea producerii. Cei care soluționează reușit sarcina de creștere a producerii mărfurilor și serviciilor, și a veniturilor populației, obțin o creditare nelimitată. Iată compania Huawei, ca să nu mergem prea departe. Eu îi cunosc personal din a. 1993. Erau o cooperativă tehnic-științifică micuță, care asambla stații de telefon. Acum este un gigant mondial. De ce? Pentru că statul i-a acordat un credit nelimitat. Pe de altă parte, există numeroase exemple, în care statul lovește în speculanții care împiedică creșterea economică, în creatorii de piramide financiare și alții de felul lor, care împiedică creșterea economică, încearcă să se îmbogățească pe seama destabilizării. Adică, statul reglementează activitatea de antreprenor și controlează dur sistemul financiar, extinde creditele acolo unde ele duc la creșterea producerii.

Această îmbinare dintre planificarea strategică, concurența de piață, interesele naționale, activitatea economică externă, lipsa oricărui dogmatism, - tot ce duce la creșterea economică, este sprijinit.

«Occidentul a ratat totul». Cine va fi locomotiva creșterii economiei mondiale

Noi am numit integrală această nouă ordine economică mondială, folosind termenul lui Pitirim Sorochin, care a prevăzut că va exista o convergență a socialismului și capitalismului și va apare o ordine nouă, mai calitativă, mai liberă de neajunsurile socialismului și capitalismului.

Un astfel de sistem de administrare vedem acum în China, și el asigură o creștere economică de 3 ori mai mare ca media mondială timp de 30 de ani. «Minunea economică» chineză a apărut sub ochii noștri, fiind ratată de FMI și Banca Mondială. Acum India merge pe aceeași cale, cu o creștere de 8%. Discuțiile despre aceea că «minunea economică» chineză s-a epuizat, că acolo s-au terminat rezervele de muncă ieftine etc. – este o prostie. În China salariul este mai mare ca la noi, și asta nu oprește creșterea economică. Din contra, ei trec la tehnologii noi, se robotizează activ, fiind lideri la 5 G. Și reducerea mică a ritmului de creștere de 5% a fost planificată, pentru că prioritatea nr.1 a cincinalului 14 este suveranitatea tehnologică, - la care am ajuns și noi în Rusia. Dar chinezii merg în acest sens pînă la capăt. Ei vor să se elibereze de orice dependență de SUA, și ei vor ajunge la nanotehnologii avansate.

Iată de ce «minunea economică» chineză a crescut firesc. Noi am prognozat aceasta, am văzut aceasta, pentru că în economia mondială nu există haos. Este un nou centru al economiei mondiale în Asia Centrală de Est, el este bipolar. China – cu cel mai mare partid comunist, și India – cu cea mai mare democrație din lume. Da în India este adevărata democrație, nu ca cea din occident, acolo voturile-s numărate corect și are loc concurența politică.

Adică, acest cel mai mare partid comunist și cea mai mare democrație din lume formează nucleul bipolar al noii ordini economice mondiale, care va fi locomotiva creșterii economiei mondiale pe parcursul actualului secol. Ritmul de creștere al Indiei - 8%, China a atins 5,6%, mai mult ca pronosticul. Și nu există îndoieli, că această dezvoltare stabilă va continua.

Eu mă mir de ce noi în Rusia nu vedem această «minune economică» chineză, fiind și coautorii ei, căci anume noi, URSS, am dat sistemul de planificare, noi am dat abordarea infrastructurii, noi am spus cum pot fi creați bani pentru dezvoltarea economiei. Dacă examinăm modelul de administrare a economiei chineze, el ne este bine cunoscut și înțeles. Mai mult, noi deja avem experiența de piață, știm cum să supunem piața sarcinilor de sporire a bunăstării sociale prin planurile strategice. Adică, putem lesne implementa un model analogic. În India este un model de administrare asemănător. Ei la fel creează bani pentru dezvoltare. La fel au o comisie de planificare, numită financiară, la fel formează prioritățile și asigură fluxul de bani ieftini.

Dar pentru ca banii ieftini să ajungă la producere, nu la speculații, există reglementarea monetară, controlul: capitalul nu poate fi scos nici din China, nici din India. Și dacă Banca noastră centrală spune că acesta este un rudiment, e o prostie! Ei sunt rudimentul. Ei stau în calea dezvoltării, pentru că economia modernă complicată este mai eficientă ca cea simplă. Economia modernă complicată cere o politică creditară-financiară complicată, care presupune un control sever al statului asupra circulației banilor.

«Ceea ce pentru unii este haos, pentru alții este planificare pe termen lung». De ce se dezvoltă Asia?

Dacă doriți să oferiți bani pentru dezvoltarea producerii, trebuie să aveți grijă ca ei să nu ajungă în speculații, cum a fost la noi de mai multe ori - în clipe grele, băncilor le erau pompați bani, pe care acestea îi aruncau pe piețele monetare, după care raportau șefului statului că au o situație financiară minunată. Desigur, ele cumpărau valută, contribuiau la căderea rublei, apoi reevaluarea activelor monetare le aducea un profit astronomic. Însă ele nu majorau creditarea sectorului real, care azi a căzut mai jos de 5% în activele lor. Adică, ele au încetat să mai crediteze dezvoltarea economiei și să îndeplinească rolul principal al băncilor, inclusiv băncile de stat.

Da în China totul funcționează corect, băncile creditează investițiile – aceasta este sarcina lor de bază. De aceea, ceea ce în capul experților occidentali și a acoliților lor de la noi arată ca un haos, o turbulență etc., în China se numește cincinalul 14, realizat cu succes. Și ei muncesc în continuare, au planul-2050. Sud-Centrul Asiei crește ca pe drojdii. În toate țările ritmul depășește 5%. Asta chiar dacă sistemul de administrare este diferit în diferite țări. Spre deosebire de globalizarea liberală sau de sistemul sovietic de administrare, ei construiesc o nouă ordine economică mondială. Diferită în diferite țări, reieșind din tradițiile culturale, sociale și economice, aici nimeni nu impune nimănui nimic.

De aceea noul gen de integrare este construit nu în jurul liberalizării sau a forțării politice. Axa noului gen de integrare o formează investițiile comune. Inițiativa chineză «O centură, un drum» arată cum se integrează azi țări cu diferite sisteme de reglementare, dar cu o sarcină comună: combinarea avantajelor competitive, sinergie prin realizarea proiectelor investiționale comune.

Noi acum, prin îmbinarea Uniunii Economice Euro-asiatice cu inițiativa chineză «O centură, un drum», convenită de șeful statului nostru și colegul său chinez, încercăm să ne ajustăm la acest mecanism de dezvoltare economică globală și să atingem cel puțin ritmul mediu mondial de creștere economică globală. Aceasta este sarcina noastră, și dacă luăm Uniunea Economică Euro-Asiatică, atunci ne orientăm la ritmuri de creștere mai mari ca media mondială, adică de 3,5- 4%, și asta este reflectat în scopurile principale de dezvoltare economică a UEEA, care se îndeplinesc.

«Toți se retrag încet-încet». De ce dolarul devine toxic?

În timp ce în Sud-Estul Asiei are loc o creștere economică stabilă, în Occident are loc o haotizare, Marea stagnare, care durează acolo deja de cca 15 ani.

Voi menționa diferența de randament a politicii monetare. În China azi nivelul de monetizare îl depășește pe cel din SUA. Adică, nu e de ajuns că China produce mai mult, în economia de acolo există și bani mai mulți. Și China și SUA în ultimii 15 ani au sporit cantitatea de bani cam de 4 ori. Dar în China toți acești bani au mers în sectorul real, pentru legarea resurselor. Iar în America emisiile de bani merg spre finanțarea deficitului bugetar, iar acesta se formează din contul piramidei existente deja a datoriei publice americane. Anume a piramidei, pentru că de vreo 20 de ani ea este finanțată din contul unor noi împrumuturi. Bugetul american nu poate achita această datorie, - doar prin noi și noi împrumuturi externe. De aceea aceasta este o adevărată piramidă, menținută în mare parte de mediul extern, inclusiv de noi. Cum am mai spus, în perioada conducerii Băncii centrale din Rusia a fost pompat un trilion de dolari, iar dacă luăm întreaga perioadă post-sovietică, cca 2 trilioane. Adică, noi sprijinim această piramidă financiară.

Dar americanii, care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei, i-au înghețat activele și rezervele monetare, au făcut din dolar o monedă toxică. Noi, de exemplu, în UEEA practic am renunțat la utilizarea dolarului în comerțul reciproc. Cu China, mai mult de jumătate am trecut la rublă-yuan. Adică, întreprinderile rusești practic nu mai utilizează nici dolarul, nici euro. De aceea principala sursă de bunăstare a SUA – emiterea banilor mondiali – azi s-a redus la țările dependente. Țările NATO plus Australia și Noua Zeelandă și Japonia, care din motive politice nu pot ieși din această piramidă financiară. Toate celelalte țări, inclusiv Africa, încet-încet se retrag. Ele deja de trei ani nu mai investesc bani noi în achiziționarea obligațiunilor americane. Ce-i drept, americanii nu permit vinderea celor acumulate deja, însă nu se investește în altele noi. Așa că Occidentul nu are perspective.

«Ne salvăm doar noi, iubiții ». Cum are loc criza financiară ?

Cum are loc sterilizarea banilor în exces? Dacă există bani în exces, ei trebuie sterilizați. Monetariștii ne-au învățat, că din Rusia banii trebuie storși prin Fondul de stabilizare, și investiți în titlurile de valoare americane, fără a-i cheltui în interiorul țării. Dar iată cum se face în SUA. Ei tipăresc bani, 95% în folosul deficitului bugetar, după care banii se scurg. Cea mai mare parte a lor este absorbită de bulele financiare - anume încolo merge grosul emisiei, în această piramidă a datoriei publice și tot ce ține de ea, plus bulele derivativelor. Adică, pe parcursul ultimilor două decenii noi în America avem o bulizare enormă a economiei. Apoi, cu o regularitate de 5-7 ani, are loc o criză financiară. Ce este o criză financiară? Asta înseamnă că bulele financiare plesnesc, se devalorizează un număr enorm de valori mobiliare în care au fost investiți bani.

Banca centrală americană este o structură privată a SFR . Acolo insiderii au posibilitatea să-și tipărească bani. În timpul celei mai recente crize mondiale, ei au tipărit pentru sine, iubiții, 30 de trilioane de dolari, ca să se mențină. Iar cei care nu au acces la mașina de tipărit bani, pierd totul. Activele lor se ieftinesc de zeci de ori și oligarhii care stau la baza SFR cumpără aceste active la preț de nimic. Da în general masa de bani, mai exact masa valorilor mobiliare, se prăbușește.

Acesta este mecanismul sterilizării. Adică, oamenii au investit bani în activele care au fost umflate ca niște bule. După care ele se prăbușesc, are loc reducerea capitalizării. Iată sterilizarea banilor în timpul crizei financiare din a. 2008. Principalele victime au fost, ca întotdeauna, outsiderii. Adică, populația propriu zisă. În America, douăzeci de milioane de persoane și-au pierdut economiile făcute din pensii, fundațiile de pensii au falimentat, ipoteca a falimentat în totalitate, apoi ea a fost scoasă. Adică, mecanismul de sterilizare există, și fiecare criză financiară nouă este mai puternică ca cea precedentă.

Însă asta nu reduce datoria publică. Mai mult, o sporește, pentru că aceeași ipotecă a fost salvată din contul majorării datoriei publice. Dar într-un final America va fi nevoită să înceteze a mai face asta. Calculați: cota bugetului public, care merge la deservirea datoriei de stat, crește mereu. Pentru a o deservi, trebuie în continuare sporite suplimentar sursele de finanțare. După ce nu le vor mai avea, vor finanța din aer, adică pur și simplu vor tipări bani. Cum o și face SFR, deoarece în SUA metoda principală de emisie este tipărirea dolarilor pentru achiziționarea valorilor mobiliare ale statului. Însă America este în stare de pre-colaps.

«Schimbarea ordinilor mondiale întotdeauna se face prin războaie». Se va menține oare hegemonul?

Care este acum strategia Occidentului, care duce un război hibrid împotriva Rusiei și principalul centru al acestui război – Washingtonul, care controlează elita politică a Europei? Ciocnindu-se de situația economică complicată, el acționează la fel ca întotdeauna. Întotdeauna la schimbarea ordinilor economice mondiale vechiul centru se prăbușește și încearcă să-și mențină hegemonia din contul unui război mondial. Așa a fost și acum o sută de ani, și mai înainte

Mai pe scurt, cu regret, schimbarea ordinilor economice mondiale întotdeauna a fost însoțită de un război mondial inițiat de vechiul lider pentru a-și menține hegemonia. Și iată că americanii, la fel ca englezii acum o sută de ani, inițiază cataclisme mondiale, în încercarea de a-și menține hegemonia cu ajutorul unei strategii în patru faze. Prima – acapararea în Europa a bazei de atac asupra Rusiei. Strict conform lui Brzezinski: Ucraina trebuie să fie acaparată ca Anti-Rusia, și ei au realizat asta. A doua etapă a strategiei – ruperea Europei de Rusia. Și asta au făcut-o deja, inclusiv explodarea gazoductelor. A treia etapă a strategiei – haotizarea Rusiei, schimbarea regimului ei. Aici nu le-a mers. Din contra, societatea s-a consolidat. Așa că această strategie s-a blocat. Cu al patrulea pas ei au vrut să distrugă Iranul. Acum acolo se încearcă provocarea celei de-a patra faze, chiar dacă a treia nu a fost și nici nu va fi încheiată. Acum ei s-au repezit spre Orientul Apropiat, pentru a organiza acolo un război mare, a nimici Iranul și astfel cumva să încerce restaurarea ordinii proprii măcar în această parte a lumii. Și partea finală a acestei strategii - izolarea Chinei, dar vedem că este și aceasta o utopie. Din toate acestea nimic nu putea ieși și nu va ieși.

Ei pierd acest război mondial. De aceea agonia se transformă în asemenea zguduiri, acte teroriste, acțiuni militare, încercări de a ne încolți. Dar nu-i destul că această politică este sortită eșecului în virtutea faptului, că ea nu este capabilă să stăvilească dezvoltarea Chinei și să ne zdrobească pe noi (noi deja am creat, în fond, un nou centru de forță mai puternic ca al lor), ei pierd și din punctul de vedere al propriei calificări. Iranul este sub sancțiuni deja de 40 de ani, dar nu i-au putut face nimic, el se dezvoltă furtunos. De ce? Pentru că toate sancțiunile americane, în mintea lor săracă , sunt băncile. Iată ei controlează băncile, ei depun eforturi maxime pentru a controla toate Băncile centrale din lume, aceasta este resursa lor geopolitică principală. Și nu pentru că aceste bănci ar fi private, Banca centrală a Rusiei aparține statului. Ei controlează cognitiv, mintal. Ei fac politica de cadre, își promovează personalul, încearcă să controleze băncile comerciale. Acum întreaga lovitură a sancțiunilor se dă prin băncile comerciale. Dar scuzați, azi noi putem folosi deja valuta digitală. Putem folosi blockchain. Ei cu acțiunile lor stimulează trecerea la o nouă arhitectură monetar-financiară a lumii.

8
0
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?