X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

«Rinocerul care distruge sistemul comerțului internațional»

12 ian. 2023,, 09:12 (reactualizat 12 ian. 2023,, 17:58)   Analitică
7831 1

«Lumea nu poate sta cu brațele încrucișate, dacă SUA insistă să meargă pe calea proprie », - așa este întitulat articolul publicat recent de Global Times. În el se vorbește despre aceea că multe țări – membre ale Organizației mondiale a comerțului se arată deranjate de politica comercială a Statelor Unite, printre acestea fiind chiar și aliați ai SUA. Dar cea mai nemulțumită este China.

«Pentru a 61-a oară au răspuns cu dispreț »

Ziarul britanic The Guardian a publicat la 24 decembrie un raport întitulat «Australia și China se unesc pentru a-și exprima protestul împotriva blocării OMC, provocate de veto-ul SUA privind organismul de apel». De fapt, - explică Global Times, - nu este doar «o echipă chinezo-australiană », ci propunerea comună a 127 de membri în semn de protest împotriva împiedicării îndelungate de către SUA a numirii judecătorilor Organului suprem de apel al OMC, care l-a paralizat pentru trei ani. Propunerea îndeamnă la începerea imediată a procesului de selectare a judecătorilor și restabilirea urgentă a activității normale a mecanismului de soluționare a litigiilor în OMC.

Despre ce este vorba, în esență? În OMC există un organ suprem de apel, membrii căruia se numesc judecători și-s selectați din mediul judecătoresc . Problema e că de mulți ani această parte a OMC se află într-o paralizie profundă, deoarece SUA au blocat mecanismul de numire a acestor judecători. Și iată că acum majoritatea economiilor lumii au condamnat din nou America pentru asta. Iar ea, respectiv, din nou a ignorat acest fapt.

«A fost a 61-a propunere făcută de majoritatea absolută a membrilor OMC în problema dată, și ea reprezintă vocea comună și puternică a echității în lume. Este supărător faptul, că SUA tot pentru a 61-a oară au răspuns cu dispreț », - scrie Global Times.


Să examinăm un episod al acestei lupte. Anul 2018, împotriva SUA s-au pronunțat India, UE, China ș.a. Probabil, a fost al doilea protestul din cele 61. America atunci (la fel și acum) a blocat procesul selectării judecătorilor, la acel moment din șapte mai activau doar trei, dintre care doi urmau să demisioneze peste o lună.

Protestatarii propuneau prelungirea mandatului judecătorilor, activitatea lor să fie permanentă, nu cumulată, și principalul – ei să fie lăsați în funcție pe toată perioada selectării celor, care îi vor înlocui. SUA, repetăm, au blocat asta, și se pare că și acum fac același lucru. Adică, America nu are nevoie de OMC ca organizație în care există mecanisme care contestă deciziile ei.

Însă cel mai interesant este faptul că toți ceilalți, inclusiv aliații SUA, - și anume acum – au nevoie de un astfel de mecanism. The Guardian așa descrie actuala acțiune a Chinei și Australiei: alături stau două semnături — Australia și China. Iar în a.2018 au protestat și Norvegia, Canada, Elveția, aceeași Australie.

The Guardian a evidențiat China și Australia, probabil pentru că e mai eficient să spui că și Australia sprijină China împotriva SUA. Dar asta chiar reflectă faptul, că într-o problemă internațională majoră SUA stau exact de partea opusă în raport cu comunitatea internațională. Ce e și mai rău, le este total indiferent acest lucru, refuză să accepte sau să ofere niște temeiuri legale pentru împiedicarea procesului de selectare, și contrapun întregii lumi propriul egoism.

Cine deschide cutia Pandorei?

Ann Osborne Krueger , fost economist principal al Băncii Mondiale, a publicat recent un articol, în care previne că țările lumii lunecă spre un război comercial global. Vorbind despre Legea privind reducerea inflației și Legea privind cipurile și știința, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, 2023, Global Times le numește două bombe cu efect întrîrziat, pe care SUA le-au trimis lumii. Ele conțin prevederi discriminatorii privind protecționismul comercial, împotriva cărora s-a pronunțat unanim comunitatea internațională, inclusiv aliații SUA, iar asta, posibil, va declanșa un război comercial global masiv. Nu este exclus , că în acest an el va deveni o povară peste puterile economiei mondiale.

Încă un citat din articolul Global Times: «Se creează impresia, că odată cu apropierea inundațiilor, SUA au spart digul construit de comunitatea internațională pentru a preveni calamitățile, și nimeni nu mai are dreptul să-l blocheze. Este o situație periculoasă, cu care se confruntă azi comerțul internațional. Conducătorii multor organizații internaționale, cum este OMC, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, și-au exprimat neliniștea privind o recesiune economică globală în a. 2023. Pe acest fundal, dacă se va declanșa un război comercial, el nu doar va adăuga insulte traumelor. În raportul publicat de OMC este prognozată o încetinire bruscă a creșterii comerțului mondial în a.2023, creșterea va constitui 1% - o reducere bruscă comparativ cu cele 3,4 % prognozate. Se vede că situația este gravă. Statele comerciale mondiale trebuie să acționeze în vederea prevenirii războiului comercial global.

Într-o oarecare măsură, SUA au devenit rinocerul gri al sistemului comercial internațional. Prejudiciul cauzat de coliziune ar putea duce la prăbușirea sistemului, ceea ce inevitabil va provoca urmări globale grave și va spori tulburările sociale și furia politică la scară globală. Sperăm că SUA știu ce anume eliberează din cutia Pandorei ».

Avertismentul chinez

În opinia autorului articolului din Global Times, tot mai multe țări își exprimă dezacordul cu egoismul și trufia manifestate de SUA în domeniul comerțului internațional. «Lee Chengan, ambasadorul Chinei la OMC, a caracterizat adecvat SUA: «sabotorul sistemului comercial multilateral », «expert în unilateralism și intimidare », «manipulator care aplică standarde duble în politica industrială », - scrie publicația.

Să explicăm. Peste 30 de țări-membre ale OMC au adresat SUA mai bine de 2 000 solicitări cu cererea de a explica politica achizițiilor publice. Despre aceasta a scris mass-media mondială cu trimitere la Ministerul comerțului din China.

Mesajul Ministerului comerțului spune că 32 de membri ai OMC au expediat Washingtonului peste 2000 de întrebări în scris, ce țin de recentele legi privind reducerea inflației și cipuri, și măsurile luate în contextul lor, conformitatea lor regulilor OMC , precum și «cu privire la politica achizițiilor publice a SUA și generalizarea securității naționale».

La ședințele OMC din 14 și 16 decembrie, ținute la Geneva, a vorbit Lee Chengan, reprezentant permanent al RPC , care a declarat că SUA încalcă regulile pieței și regulile economiei. Potrivit lui Lee Chengan, aceasta afectează stabilitatea lanțurilor globale de producere și aprovizionare.

Și reprezentanții UE, ai Turciei, Noii Zeelande, Coreei de Sud, Japoniei, Braziliei, Africii de Sud, Canadei, și alți membri ai OMC și-au exprimat neliniștea.

Anterior, directoarea generală a organizației Ngozi Okonjo-Iweala a îndemnat la prevenirea scindării sistemului comercial global, care va spori vulnerabilitatea statelor în fața problemelor globale. Okonjo-Iweala a menționat, că «fragmentarea și dezbinarea» acestui sistem vor fi foarte costisitoare pentru participanții OMC.

China în general este lider în combaterea «egoismului comercial» al SUA. Astfel, protestul celor 127 de membri ai OMC, despre care am pomenit deja, este perceput de toți ca o acțiune organizată de China. Nici pe departe nu prima. Persistența este o trăsătura națională chineză, și în OMC ei o demonstrează lumii în toată splendoarea.

Spre exemplu, la începutul lui decembrie, trecut Organul pentru soluționarea litigiilor din OMC a emis (după patru ani de chin) o decizie în favoarea Chinei în dosarul din a. 2018 privind taxele americane la importul oțelului în SUA. După care, inspirat de victorie, Beijingul a intentat o acțiune exact la fel privind interdicțiile similare ale americanilor pentru aproape orice colaborare cu China în sfera semiconductoarelor. Deși se știe, că SUA nu intenționează să respecte aceste recomandări ale OMC. Însă picătura sparge piatra.

Iar acum, repetăm, inspirate de comportamentul ofensiv al Chinei, împotriva SUA s-au pronunțat 127 de state — este anume acea majoritate, care refuză să adere la sancțiunile antirusești. Nu neapărat din considerente morale-aliate-politice, de cele mai multe ori din cele economice.

Trebuie să ținem cont de faptul, că în opinia acestei majorități acum nu este timpul potrivit pentru a folosi restricțiile comerciale (sancțiunile) împotriva oricui. Spre exemplu, în țările UE este recunoscut faptul, că anume Europa a suferit în urma sancțiunilor împotriva Rusiei. Iar din ianuarie trebuie să funcționeze sancțiuni noi împotriva Chinei — privind semiconductoarele și multe alte mărfuri. Și asta în timp ce zeci de țări ale lumii presimt niște grozăvii economice imprevizibile.

Am vorbit deja despre pronosticurile OMC, conform cărora comerțul mondial, dacă și va crește în a. 2023, va crește cu doar 1%. Și asta după resetarea covidului, care are urmări mai grave ca cele ale unui război mondial. Acum așteptăm minuni de la China a (pentru că nu există altcineva ) — înviorarea bruscă a comerțului după finalizarea politicii «zero covid» și, respectiv, activizarea fulminantă a producerii și încheierea numeroaselor transzacții comerciale. Dar minunile depind inclusiv de rezistența pricepută a Beijingului. Clar că el va face asta nu numai în OMC, pe care America a transformat-o într-o nulitate.

E de menționat, că întreaga esență constă în apropierea clipei în care sancțiunile economice unilaterale (adică, introduse ocolind ONU), în fapt – restricțiile comerciale, - vor ține de trecut. Beijingul ne arată că această clipă nu este departe. Mai exact, că o apropie încet prin perseverența sa.

Dacă principiile încurcă, ele pot fi date la o parte

Dar și SUA se opun puternic. Iată un episod al acestei lupte: este un autor american pe nume Victor Cha (de etnie chineză, dar care urăște patria strămoșilor). Plus la activitatea publicistică, el lucrează într-o organizație semi-statală - «Fondul național pentru democrație ». Zilele trecute acesta a ieșit în mai multe publicații concomitent cu ideile-i cunoscute despre aceea, cum să nu-i fie permis Chinei să influențeze orice în lume prin compatrioții săi și prin propria pondere în comerțul mondial.

Cel mai prețios în această publicație este ideea clară ca cristalul: China vrea să impună guvernele și businessul să-i respecte interesele oriunde în lume.

Ce-i asta – o acuzare? Da, deoarece China , - spune Cha, - este dușmanul democrației. Și de aceea țările Occidentului colectiv nu trebuie să se ocupe de fleacuri, ci să se unească împotriva amenințării, căci de unul singur nu poți opri acest gigant.

Și acum principalul: în anii războiului rece Washington nu numai odată a renunțat la practicile liberale pentru a apăra ordinea mondială liberală. Și iată că azi Occidentul ar putea avea nevoie de «compromisuri » privind principiile comerțului liber, dacă dorește să nu-i permită Beijingului coruperea globalizării.

Adică, aceste principii trebuiesc aruncate total, și nu doar în comerț, pentru că o altă cale nu există.

Respectiv, aceasta este definiția exactă a lucrurilor. Principiile acelei ordini mondiale nu funcționează, deoarece Occidentul pierde din cauza lor. Și el deja demultișor a început să le ignore - după care cei care au pornit actualul război mondial încă în a. 2018, s-au pomenit în impas. La început războiul a cuprins anume comerțul mondial (cu un suport informațional puternic), și a început cu diverse restricții comerciale împotriva Chinei. Apare întrebarea ce va fi acum. America încă nu a învățat să cedeze, dar nici să primească proteste și, plus la ele, să ajungă într-un impas economic împreună cu aliații săi, nu-i face plăcere.

Vladislav Bordeianu

10
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?