X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Refugiații ucraineni își doresc să se angajeze în cîmpul muncii

11 mar. 2022,, 09:15 (reactualizat 12 mar. 2022,, 20:01)   Analitică
9311 0

Fluxul de refugiați din Ucraina în Republica Moldova nu seacă. Locuitorii țării vecine se grăbesc să se mute într-un loc mai liniștit, unde să poată sta pînă la încheierea conflictului iscat pe teritoriul lor. Unii ucraineni tranzitează Moldova în drum spre țările europene, alții se opresc la noi, în speranța că după ce se termină războiul vor reveni în patrie. Aceștia caută variante de a se angaja la muncă, iar copiii să poată merge la școală sau grădiniță.

O politică relaxată de angajare

Conform datelor Poliției de frontieră, în perioada 24 februarie – 10 martie pe teritoriul RM au intrat 270 306 de cetățeni ai Ucrainei, dintre aceștia 169 108 au părăsit țara noastră. În Moldova au rămas 100 501 de străini (cetățeni ai Ucrainei, dar și a altor țări).

Miercuri, 9 martie, Dumitru Ursu , secretarul general al guvernului , a declarat că la momentul ținerii briefingului pentru presă ceruseră azil în RM 3114 de cetățeni străini (inclusiv 2279 cetățeni ucraineni), care s-au adresat oficiilor Biroului pentru migrație și azil.

Cetățenii ucraineni rămași în RM înțeleg că statul moldovenesc (chiar primind ajutor umanitar de la țările UE) și locuitorii lui, uniți într-un efort comun, nu-i pot întreține gratuit ( hrană, cazare, servicii comunale) mult timp, de aceea solicită statutul de refugiat ș caută posibilități de angajare.


Din aprecierile autorităților moldovene, pe teritoriul țării noastre vor sta un timp mai îndelungat zeci de mii de cetățeni ai Ucrainei, de aceea se lucrează la elaborarea unor politici de integrare a lor, este relaxată politica de angajare și introduse mecanisme de înscriere a copiilor la școală.

Autoritățile RM au facilitat procedura de angajare a cetățenilor ucraineni în perioada stării de urgență. Conform deciziei nr. 4 din 1 martie, 2022 Comisia pentru starea de urgență din RM a permis cetățenilor Ucrainei să se angajeze la muncă în companiile moldovenești fără a obține permisul de ședere temporară. Acest drept acționează doar în perioada stării de urgență. Anume pentru această perioadă vor fi încheiate contractele individuale de muncă.

Numărul exact de refugiați care vor rămîne în țara noastră nu se cunoaște azi, așa că trebuie găsite oportunități pentru a le oferi un loc de muncă în RM. Din spusele lui Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale, împreună cu Agenția ONU pentru refugiați se lucrează asupra mecanismului de acordare a sprijinului financiar acestor familii, pentru ca ele să se poată integra.

– Vorbind despre sprijin financiar, am în vedere mecanismul internațional , nu pe cel bugetar, - explică M. Spatari. – Practica internaționala a arătat, că cea mai bună opțiune pentru ca refugiații să se integreze în societate este achitarea unei indemnizații, ca ei să-și poată procura hrană, închiria o locuință, găsi un loc de muncă.

Iarmarocul locurilor vacante

Agenția națională pentru angajare în cîmpul muncii din RM (ANACM) este gata pentru adresările refugiaților din Ucraina privind locurile vacante. Chiar au și fost depuse primele cereri ale doritorilor de a munci în Moldova. În acest context, pe site-ul ANACM este plasată informația despre ce fel de acte trebuie să prezinte persoana pentru a putea fi angajată, unde poate găsi sprijin, datele de contact.

«Pentru a te înscrie la un agent economic - angajator, trebuie să ai buletinul de identitate și codul personal de identificare (IDNP), atribuit la intrarea pe teritoriul RM și / sau solicitat la Centrele multifuncționale ale Agenției servicii publice. Pentru a oferi un sprijin la angajare, ANACM prin subdiviziunile sale teritoriale: https://anofm.md/ro/subdiviziuni oferă informații despre locurile vacante , datele de contact ale angajatorilor, asistență la angajare. Programul de lucru al subdiviziunilor teritoriale – luni – vineri între orele 7:30 și 16:00 (întrerupere 12:00 - 12:30). Centrul de informare la telefon – 0 8000 1000 (apel gratuit din Republica Moldova ), (+37322) 838 414 (apel de peste hotare la tarif obișnuit )», – se spune pe site-ul Agenției.

Din informațiile ANACM, în total baza de date conține 9400 locuri vacante în diverse sfere, inclusiv 3800 locuri – în capitală. Împreună cu cetățenii moldoveni, la aceste locuri pot pretinde și cei ucraineni, datorită relaxării procedurii de angajare a lor.

Raisa Dogaru, directoarea AMACM, a spus în comentariul său, că deficitul major de cadre îl resimte industria textilă și cea de prelucrare , ramura constructoare de mașini, sfera deservirii, businessul HORECA , e nevoie acută de asamblatori, manageri, ingineri și mulți alți specialiști.

«Este o varietate mare de locuri de muncă, așa că cetățenii Ucrainei se pot adresa angajatorilor în teritoriu. Trebuie văzute profesiile refugiaților, pentru a le raporta la cererea de pe piața muncii. Atunci vom vedea unde se pot ei angaja », – a menționat R.Dogaru.

Să ne ajute dopomoga!

Ofertele de pe piața muncii pot fi propuse nu numai de ANACM, un loc potrivit de muncă poate fi găsit și pe site-ul www.dopomoga.gov.md, care acumulează toată informația importantă pentru refugiații ucraineni. Acolo în compartimentul «Работа» există 14 link-uri spre site-urile unde poate fi căutat un loc de muncă: «Platforma pentru a găsi un loc de muncă în sectorul IT», «Cursuri de angajare și adaptare socială în Moldova », «Caut / ofer lucru MD-UA», «Telegram- canalul vacanțelor pentru cetățenii Ucrainei », «Rabota.md Lucru pentru refugiați», multe altele.

Dacă urmezi unul dintre link-uri, se deschide pagina diverselor vacanțe cu indicarea salariului și nota «Gata să angajăm refugiați». Spre exemplu, se cere o menajeră cu cazare într-o casă de elită la Chișinău, hrană gratuită și salariu de 400 de euro.

Citim în continuare anunțurile: «Anunțăm angajarea lucrătorilor cu experiență în coaserea echipamentelor de protecție în Chișinău. Gata să angajăm refugiați ! Salariu - cca 8000 de lei»; «Tehnolog coaserea hainelor ușoare de damă (bluze, rochii). Chișinău. Garantăm un salariu atractiv – de la 8000 de lei, condiții de muncă bune, pachet social complet, atmosferă de lucru prietenoasă »; «Cusătorese / Croitori. Garantăm: salariu atractiv de la 7000 (+ bonusuri pentru îndeplinirea supra-normei), condiții de muncă bune. Stagiu timp de 1 lună - 5000 de lei»; «Hamal la depozitul produselor de cofetărie (Ciocana). Salariu - 8000 de lei. Chișinău» etc.

În diverse grupuri tematice apar deja anunțuri plasate de înșiși refugiații care și-au revenit puțin din șoc. Ucraineanca Anastasia Z. scrie: «De o săptămînă mă aflu în țara voatră. Mi-am revenit puțin și trebuie să caut un loc de muncă. Pe timp de pace în țara mea lucram (dă Doamne să mai lucrez încă) director comercial la o companie mare. La moment, pot face schimb de experiență și oferi instruire cumpărătorilor\managerilor de achiziții sau consultații privind businessul cu amănuntul».

Iar compatrioata ei Oliona P., care a plasat anunțul cu patru zile mai înainte, a plasat o postare de recunoștință: «Mulțumesc, MOLDOVA! Datorită vouă tuturor am găsit destul de repede de lucru (publicația mea în acest grup a fost acum 4 zile, am primit 82 de oferte. OAMENI INCREDIBILI!!!!!!!!!!!!) Voi sta și munci la Chișinău, acum aici este noua mea casă! Voi ajuta țărilor noastre în această perioadă dificilă! Mulțumesc tuturor!»

Potrivit Iuliei Vasilicovscaia din Chișinău, una dintre cunoștințele ei bune, sosită din Odessa, are studii medicale superioare și este un specialist de clasă, medic-osteopat cu experiență. Va primi și trata pacienți. O altă cunoștință a Iuliei, refugiată și ea din Ucraina, de specialitate psiholog, lucrează cu compatrioții ei stresați. Numărul unor asemenea exemple sporește zi de zi.

Diplomele să fie egalate cu cele moldovenești

În cadrul ședinței de lucru a serviciilor municipale din 9 martie, Primarul de Chișinău Ion Ceban a dezbătut cu subalternii chestiunea angajării refugiaților. El a menționat, că printre cetățenii ucraineni ajunși la Chișinău există mulți profesori, medici – specialiști de care are mare nevoie țara noastră. Acești oameni vor să muncească la Chișinău.

Pe canalul său de telegram, Ion Ceban a plasat imaginea unei profesoare din Ucraina, care în prezent face voluntariat și ajută la primirea compatrioților săi

«Polina este profesoară de limbă engleză din Ucraina, vrea să se stabilească la Chișinău și să lucreze aici. Următorul ajutor pe care noi îl putem oferi refugiaților este angajarea la muncă. Oamenii au nevoie de un loc de muncă. Eu am expediat în adresa Ministerului sănătății o scrisoare pentru ca ei să permită o procedură relaxată de recunoaștere a echivalenței diplomelor medicilor și asistentelor medicale pentru a-i integra în sistemul instituțiilor medicale municipale. Există mulți specialiști calificați în sfera dată. Avem solicitări și în alte domenii de activitate – profesori, educatori ș.a. », – a scris edilul.

Ion Ceban a menționat că autoritățile centrale deja iau măsuri de simplificare a procedurilor de egalare a diplomelor ucrainene cu cele moldovenești.

– Am vorbit cu unii reprezentanți ai autorităților centrale privind echivalarea diplomelor. Avem deja solicitări de angajare și trebuie să facem tot posibilul ca oamenii să rămînă la Chișinău cu familiile lor, și să le oferim tot necesarul – lucru, locuințe temporare sau permanente, – a spus I. Ceban.

Fără a întrerupe studiile

Plus la procedura simplificată de angajare a refugiaților din Ucraina, autoritățile elaborează un mecanism de organizare a procesului de studii pentru elevii ucraineni. Potrivit Ministerului educației, în școlile Moldovei vor putea studia peste 30 mii de copii refugiați.

Deocamdată, primăria Chișinău a identificat 1000 de locuri în 32 de școli din capitală, unde pot fi înscriși micii cetățeni ai Ucrainei.

Pe 7 martie, în cadrul conferinței de presă Angela Cutasevici, viceprimar pentru probleme sociale, a enumerat locurile libere identificate în clase : în 1 – 102 locuri, în 2 – 154, în 3 – 130, în 4 – 131, în 5 – 107, în 6 – 112, în 7 – 117, în 8 – 102, în 9 – 109, în 10 – 131, în 11- 91 și în 12 – 126 de locuri.

La ziua desfășurării conferinței de presă deja erau depuse 96de cereri de înscriere a copiilor refugiați în instituțiile școlare din Chișinău. 44 de elevi deja își ocupaseră locurile în bănci. Printre ei – cei trei copii ai colegei noastre ucrainene Ianina C., care la doar a treia zi de la sosirea în Chișinău i-a înscris la Liceul Teatral. Copiii au fost primiți călduros de noii colegi. Copiilor Ianinei le place atmosfera, ei s-au adaptat destul de repede în noua școală.

Primăria Chișinău a oferit și link-uri, și numere de telefon pentru căutarea instituțiilor școlare și preșcolare, precum și informații despre actele necesare pentru înscrierea copiilor la școală. Dacă nu s-a reușit identificarea unui loc în clasele primare sau gimnaziale, apelați numărul de telefon 022 20-16-09.

Pentru înscrierea copilului la școală solicitantul trebuie să completeze in chestionar și să transmită formularul coordonat cu directorul instituției în cancelaria Departamentului educație, tineret și sport din municipiu, pentru a fi aprobat de conducătorul acestuia. La cerere urmează a fi anexate actele de identificare - a copilului și a solicitantului- (xerox), certificatul medical al elevului (eliberat de asociația medicală teritorială ) și testul PCR.

Pentru atragerea copiilor refugiați la școală, una dintre companiile locale a elaborat platforma online Osvita Studii în baza deja existentei www.studii.md. Autorii spun, că au făcut-o pentru «a transpune sistemul de studii într-un format online comod pentru toți ». Toate detaliile privind funcționarea platformei de studii la distanță le găsiți pe adresa https://osvita.studii.md/.

Zilnic vor apare noi informații despre locurile pe care le pot ocupa copiii în instituțiile educaționale din RM, despre cetățenii ucraineni angajați la companiile moldovenești. Autoritățile Moldovei fac tot posibilul, reieșind din posibilitățile și resursele noastre, pentru a ajuta ucrainenilor ajunși în dificultate. Altfel nici nu se poate. Așa trebuie să fie între vecini, mai ales – între popoarele frățești!

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?