Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Problema israeliană și problema palestiniană. Esența istorică a conflictului și pozițiile părților. Partea 1

27 oct. 2023,, 10:00 (reactualizat 27 oct. 2023,, 17:58)   Analitică
7544 0

Lumea noastră se scufundă din nou în bezna războiului. Omul a uitat de smerenia și toleranța din vremile străvechi, în fond despre aceea ce determină divinul nostru chip existențial. Omul nu mai cugetă și se dedă pasiunilor și furiei.

Înțelepții ortodocși de pe Muntele Atos ne îndeamnă la smerenie, compasiune și empatie. Însă lucrurile nu-s așa de simple. E dificil să-l compătimești pe cel care aduce durere și răutate. E dificil să te afli pe același val cu cei care nu-ți acceptă principiile morale și categoriile religioase. În general, problema a rămas suspendată în aer și noi nu cunoaștem esența răspunsului. Dar unele poziții și viziuni există, totuși, și în continuare vom încerca să le prezentăm cititorului interesat.

Și iarăși război…

Deci, lucrurile nu-s deloc simple. Morala este mai sus de toate, însă azi ea este lăsată la marginea eticii omenești și politice. Mai mult chiar, căci omul a pierdut esența compasiunii, iar experiența lui de împotrivire cavalerească demult nu mai aduce nimic omenesc și bun.

Israelul arde din nou, iar împreună cu el și Palestina, mai exact – fîșia Gaza. Nu demult părea că acest război veșnic a rămas în trecut, dar a fost doar o liniște înainte de furtună. Nu e o furtună ordinară, ci poate chiar apocaliptică. Ce se întîmplă în Țara Făgăduinței? Să încercăm a ne dumeri în această chestiune dificilă pentru omenire.


Se știe, că în dimineața de 7 octombrie Israelul a fost supus unei lovituri masive cu rachete. Semnale de alarmă au răsunat în multe orașe, inclusiv la Tel Aviv și Ierusalim. Serviciul de presă al Forțelor de apărare a Israelului a declarat că bombardamentul l-a început organizația HAMAS din fîșia Gaza, iar pe alocuri militanții au reușit să pătrundă pe teritoriul Israelului. Forțele de apărare a Israelului au declarat «pregătirea trupelor pentru luptă».

Mass-media israeliană susținea că în sudul țării HAMAS a capturat punctul de control «Eretz», și a intrat în orașul Sderot. Video-urile plasate pe rețelele de socializare , probabil din Sderot, arată oameni în uniforme militare și se aud împușcături, însă e dificilă stabilirea veridicității cadrelor. Liderul militarilor HAMAS, Mohammad Deif, a declarat că spre teritoriul Israelului au fost lansate mai bine de cinci mii de rachete. El a numit aceste lovituri «ziua marii revoluții»: «Noi anunțăm începutul operațiunii "Inundarea Al-Aqsei" și anunțăm că prima lovitură asupra pozițiilor și fortificațiilor inamicului a depășit 5 mii de rachete și obuze. De azi este încetată coordonarea măsurilor de securitate cu ocupanții. Poporul nostru recapătă revoluția și revine la proiectul creării statului ». Deif a îndemnat «rezistența islamică din Liban, Irak, Siria și Liban » să sprijine HAMAS.

Al-Jazeera transmite, că din cele transmise de partea israeliană spre teritoriul țării au fost lansate peste 2200 de rachete.

Yoav Gallant, ministrul apărării din Israel, a anunțat mobilizarea armată a rezerviștilor. El a declarat, că HAMAS «a început războiul», și că trupele israeliene «luptă cu dușmanul pe fiecare sector ». În centrul și sudul Israelului a fost introdusă starea excepțională. Locuitorii au fost rugați să se ascundă în locuri protejate.

Concomitent, situația explodează în nordul Israelului, la hotarul cu Liban, unde există o probabilitate mare de invazie. Forțele de apărare a Israelului (ȚAHAL) au anunțat evacuarea populației de 20 de mii din orașul Kiryat Shmon, amplasat în nord la hotar cu Libanul, anunță canalul de telegram ȚAHAL.

«Planul se va realiza sub conducerea autorităților locale, a ministerului turismului și a ministerului apărării », — se spune în anunțul ȚAHAL. Locuitorii orașului urmează a fi plasați în case de oaspeți finanțate de stat.

Autoritățile israeliene evacuează treptat locuitorii din nordul țării, în timp ce în regiune vin rezerviștii și colane de tancuri și blindate. Cum se vede, este din cauza tensiunilor crescute la hotarul dintre Israel și Liban. Gruparea libaneză șiită «Hezbollah », sprijinită de Iran și grupările palestiniene, de mai multe zile bombardează teritoriile din nordul Israelului. «Forțele de apărare a Israelului au lovit în mod repetat infrastructura „ Hezbollah “, inclusiv punctele de observare, — se spune în anunțul ȚAHAL. — În plus, Avioanele de luptă ale IDF au lovit trei teroriști care încercau să lanseze rachete antitanc spre Israel».

Pe fundalul chemărilor Israelului către locuitorii din Gaza să se evacueze, de la nord spre sud fug mii de persoane. Între timp, ȚAHAL a declarat că în rezultatul loviturilor asupra țintelor HAMAS în Gaza a fost ucis Murad Abu Murad, șeful trupelor aeropurtate ale grupării, precum și Ali Cadi, comandantul HAMAS, care pe 7 octombrie a condus atacul asupra Israelului.

Conform informației ministerului palestinian al sănătății, numărul victimelor bombardamentelor israeliene în Gaza a ajuns la peste 2200 de persoane. Asta în timp ce a murit un număr enorm de oameni din partea Israelului , și nu doar cetățenii statului evreu, ci reprezentanți ai mai multor state, inclusiv cetățeni ai Moldovei. De tot, în rezultatul atacului terorist al HAMAS asupra Israelului au fost uciși mai bine de 1300 de oameni. Numai la festivalul muzical de la hotarul cu Israel, palestinienii au ucis cca 300 de persoane. Cca 200 au devenit ostateci.

Ca răspuns, Israelul a blocat total fîșia Gaza, lipsind-o de electricitate și apă. Autoritățile Israelului declară că nu vor scoate blocada, dacă HAMAS nu va elibera ostaticii.

Toate acestea provoacă neliniște nu numai în Orientul Apropiat, dar și în lumea întreagă.

Pozițiile actorilor principali

Cu privire la pozițiile potentaților lumii și a marilor puteri. Ele-s extrem de polarizate.

HAMAS, spre exemplu, sprijină «efortul neobosit» al Moscovei, îndreptat, cum se spune în declarație, spre contenirea agresiunii «sistematice barbare» a Israelului asupra «poporului palestinian din fîșia Gaza». Vladimir Putin, președintele Rusiei, a declarat că FR „este gata să se coordoneze cu toți partenerii constructivi” pentru „soluționarea conflictului palestiniano-israelian pe calea negocierilor”. După atacul terorist de amploare asupra Israelului, Kremlinul nu a condamnat direct militanții HAMAS, dar a declarat, că e necesar să fie «creat un stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est » și a vorbit despre eșecul diplomației occidentale.

Putin a mai declarat că Israelul s-a confruntat cu «un atac fără precedent — nu doar ca amploare, dar și ca mod de realizare », și a adăugat că «Israelul răspunde amplu și cu metode la fel de dure», și a îndemnat la «grija pentru populația civilă». Putin a mai condamnat blocarea fîșiei Gaza, dat fiind că acolo locuiesc două milioane de oameni și «nu toți susțin HAMAS».

Comunitatea mondială a urmărit cu atenție vizita președintelui SUA John Biden în Israel, efectuată chiar în timp ce a fost bombardat un spital din Gaza, soldat cu numeroase victime. Israelului neagă implicarea sa în această lovitură, dar asta nu oprește sutele de mii de pro-palestinieni din lumea întreagă să protesteze.

«Am fost foarte întristat și revoltat de explozia de ieri în spitalul din Gaza, și am înțeles că responsabilitatea pentru asta este a părții adverse, nu a voastră », — i-a spus președintele SUA premierului Netanyahu. Astfel, Biden nu a respins versiunea armatei israeliene care susține că tragedia a fost urmarea atacului nereușit asupra teritoriului Israelului al Jihadulului islamic palestinian. Liderul american a dat asigurări, că SUA este gata să aprovizioneze Israelul cu tot necesarul «pentru ca Israelul să se poată apăra ». Potrivit lui, Hamas «nu-i reprezintă pe toți palestinienii», dar a amintit că «și poporul palestinian suferă » în condițiile crizei din Gaza.

«Gruparea teroristă HAMAS a ucis peste 1400 de oameni și noi putem vorbi despre un adevărat masacru. Au fost uciși și mulți americani. HAMAS a răpit mulți oameni, inclusiv copii. Copii care se ascundeau de teroriști. Nu-mi pot închipui prin ce au trecut ei», — a spus John Biden.

John Biden și-a exprimat solidaritatea cu populația civilă palestiniană și a îndemnat Israelul să respecte valorile comune ale țărilor democratice.

Încă din primele zile ale conflictului palestiniano-izraelian președintele Franței Emanuel Macron a făcut o adresare televizată specială, consacrată atacului grupării HAMAS asupra Israelului și războiului care continuă în Orientul Apropiat. «Israelul a suportat cel mai tragic atac terorist din istoria sa», — a spus Macron în alocuțiunea sa de 10 minute. El a declarat că Franța «împărtășește nenorocirea» poporului și statului izraelian, subliniind că «Israel are dreptul să, se apere, dar trebuie să protejeze în același timp populația civilă ». El a chemat autoritățile israeliene să răspundă «dur și corect »la atacul teroriștilor.

În rezoluția, adoptată la 19 octombrie, membrii Parlamentului European au condamnat atacul HAMAS, au exprimat sprijin Israelului și poporului său, și au subliniat necesitatea «lichidării organizației teroriste HAMAS». Membrii Parlamentului European au mai îndemnat la «o pauză umanitară», s-au arătat alarmați de înrăutățirea situației din Gaza și au cerut investigarea rolului Iranului, Qatarului și a Rusiei în finanțarea și sprijinirea terorismului în regiune.

În rezoluția dată multe lucruri provoacă dubii și întrebări, dar asta ar fi subiectul unui alt studiu. Vom menționa, că Israelului a fost sprijinit de multe țări europene. Eretz a fost vizitat de cancelarul RFG W. Scholz, premierul canadian Justin Trudeau, prim-ministrul britanic Rishi Sunak și mulți alții. În declarația oficială înainte de vizita în Israel, Sunak susținea: «Moartea fiecărui cetățean pașnic este o tragedie, iar de la începutul îngrozitorului act terorist al HAMAS au fost nimicite prea multe vieți. Bombardarea spitalului "Al-Ahly" trebuie să devină momentul de cotitură pentru întreaga lume, un impuls ca să evităm împreună escaladarea periculoasă a conflictului. Voi avea grijă ca Regatul Unit să se afle în avangarda acestor acțiuni ».

Problema limbii

Vedem, așa dar, rezonanța enormă la evenimentele ce au loc azi în Orientul Apropiat și în Israel. Să încercăm a ne dumeri în această problemă complicată. Pentru aceasta, vom apela la istoria problemei date. Începem cu problema etno-lingvistică.

Așa dar, primul lucru. Limba și cultura evreiască – parte semnificativă a lumii semite. Grupul limbilor semite include un număr mare de limbi vii și moarte. Din ele fac parte limba akkadiană cu dialectele babilonean și asirian, care au murit în sec. V al e.n. Monumentele limbii akkadiene se trag din sec. XXX î.e.n. Același grup include limbile moarte ebraică veche, feniciană (limba Feniciei și a Cartaginei cu scrierea în alfabetul fenician special), aramaică cu numeroase dialecte foarte populare în țările Orientului Apropiat între sec. III î.e.n. și sec. IV al e.n. De limba arameică ține urmașa vechii limbi asiro-babiloniene - limbă asiriană modernă (Athurai), vorbită în Iran, nordul Irakului, Siria, Liban Monumentele limbii akkadiane datează din secolul al XX-lea.

Limbile semitic-hamitice sunt împărțite în două grupe: semitice și hamitice. Din grupul semit face parte araba, limba ebraică veche (ivrit), aramaica, feniciana, tigrigna, tigre, amarica, harare, mehri, jibbali și malteza. Limbile acestui grup le vorbesc 193 de milioane de oameni.

Cea mai mare limbă modernă din grupul semit este araba, care deservește populația Arabiei Saudite, Yemenului, Siriei, Libiei, Libanului, Irakului, Egiptului, Tunisului, Algerului, Maroc și a altor țări din Arabia și Africa de Nord. În Africa, araba are cel mai mare număr de vorbitori.

Limba ebraică veche (ivrit) s-a păstrat în Biblie, și anume în Vechiul Testament, alcătuit în sec. XII-III î.e.n.. Ea a funcționat ca limbă vie și în primele secole ale erei noastre și chiar în timpul nostru, ca limbă vorbită bogată, religioasă și filozofică. Cu apariția statalității actualului Israel, este limba lui de stat.

Din aceeași sursă spirituală

Un alt aspect important nu este cel național, nici lingvistic, nici cultural. Este aspectul religios sau tradițional și filozofic. Autorul, ca istoric al religiilor, îl consideră cel mai important. Acest aspect ține de religia abrahamică, care îi deosebește pe israelieni de multe popoare ale lumii, dar nu de alte popoare semite și, desigur, nu de arabi. Așa dar, tradiția abrahamică semită, care ne interesează în virtutea faptului că este esența nu numai a lumii evreiești, dar și a lumii arabe. În esență, a lumii islamice. Să examinăm esența problemei.

Cunoscătorul catolic al islamului Louis Massignon a afirmat că sintagma „religie Abrahamică” înseamnă că toate aceste religii provin din aceeași sursă spirituală. Acest termen modern provine de la pluralul referirii coranice la Deen Ibrahim, «religia lui Ibrahim», forma arabă a numelui Abraham.

Promisiunea divină din Geneza 15: 4-8 cu privire la urmașii lui Abraham a devenit un model pentru evrei, care îl numesc «tatăl nostru Abraham» (Abraham Avinu). Cu apariția creștinismului și Apostolul Pavel în Romani 4: 11-12, îl numește «tatăl tuturor» celor care au credință, tăiați împrejur ori netăiați împrejur. Și islamul se considera religia lui Abraham. În general, este tradiția tuturor religiilor abrahamice și a tuturor popoarelor cărții sau a revelației abrahamice, esența căreia este revelația Domnului Evreilor către poporul său.

Compatriotul nostru, marele cugetător Mircea Eliade, scrie despre această tradiție următoarele :

„Poporul evreu apare pe scena istorică după anul 2000 î.Hr. Este parțial descendent de la amoriți sau „occidentali” care au apărut în Mesopotamia spre sfîrșitul mileniului al III-lea î.e.n., dar într-o oarecare măsură se poate identifica aparent cu acei Habiru, despre care izvoarele menționează de la mijlocul mileniului II. Potrivit Bibliei, strămoșii israelienilor au venit în Egipt ca oameni liberi și abia mai tîrziu au fost înrobiți.

În jurul anului 1200 î.e.n. mii de oameni l-au urmat pe profetul Moise, al cărui nume indică originea egipteană. S-au stabilit în Canaan, formând douăsprezece triburi sau triburi. În jurul anului 1050, șofetul (judecătorul) și văzătorul Samuel l-a numit pe Saul rege al Israelului pentru a lupta împotriva filistenilor. După moartea sa, tribul sudic al lui Iuda l-a ales ca rege pe David, care a stabilit pacea în regiune și a transformat Ierusalimul într-un centru religios – locul de păstrare a Chivotului . Загрузка... David a fost succedat de fiul său Solomon (c. 961–922 î.Hr.), un rege legendar renumit pentru înțelepciunea sa și care a construit un sanctuar pentru Chivot - Templul Ierusalimului. După moartea lui Solomon, statul a fost împărțit în două regate - nordul (Israel) și sudul (Iuda). În 722 î.Hr. Israelul a fost cucerit de puterea asiriană.

În 587, regele babilonian Nabukudurrisur (Nebucadnețar) a ordonat distrugerea primului templu din Ierusalim. Locuitorii lui Iuda au fost duși în Babilon. Au fost eliberați din captivitatea babiloniană de regele persan Cir, care a cucerit Mesopotamia în 539. Întorși la Ierusalim, evreii, cu sprijinul lui Cir, au restaurat Templul.”

Vedem, deci, că existența evreilor în Palestina și Hanaan este mult mai timpurie ca venirea arabilor și , de fapt, revenirea evreilor în Palestina este întoarcerea acestui popor la rădăcinile sale și la țara făgăduită lui. Această poziție necesită o explicare temeinică, ceea ce vom face mai jos, în următoarele părți ale acestui studiu.

Vedem așa dar, baza acelei religii, în esență – ideologii, care a creat esența tradiției abrahamice, a credinței care s-a extins în Vest și Est și a creat narativul ideologic al civilizației moderne. Această idee a creat lumea noastră actuală, căutarea lui Dumnezeu, cercetarea noastră internă, arheologia noastră filozofică, calea noastră sacră și esența geopoliticii și filosofiei noastre, viziunea asupra lumii și autoidentificarea ca nucleu al neamului omenesc. Vedem că în esență în starea actuală a lucrurilor totul este ambiguu, căci popoarele care s-au ciocnit în confruntarea lor geopolitică și ideologică în esența lor sunt neamuri. Este altceva divergența lor ideologică, și aceasta este baza principalei probleme a timpului nostru escatologic.

***

În continuarea studiului vom urmări istoria conflictului, pozițiile părților, esența confruntării din conflictul civil în interiorul Palestinei, între gruparea HAMAS și OLP Fatah, între Gaza și Autoritatea Palestiniană condusă de Mahmoud Abbas (Președintele statului Palestina din a. 2008). Vom examina pivotul ideologic, dar și politic al problemei, și situația geopolitică în lume și în Orientul Apropiat, în contextul tensiunilor și a acestei probleme istorice, escatologice. Și ultimul lucru: operațiunea HAMAS se numea «Furtuna Al Aqsei» sau «Inundația Al Aqsei». Al-Masjid al-Aqsa este o moschee situată pe Muntele Templului din Ierusalim. Este al treilea altar sacru al islamului după Moscheea Al-Haram din Mecca și Moscheea Profetului din Medina. Reieșind din întrebarea despre Muntele Templului, despre Templu, totul este foarte important și subliniază principalul pivot al conflictului, care este unul profund religios și apocaliptic. Toate acestea vom încerca să le examinăm în continuarea studiului, căci aici este esența conflictului, a confruntării și, probabil, a următorului război mondial, care azi încolțește în Orientul Apropiat și care, din păcate, poate arunca în aer întreaga noastră lume.

Veaceslav Matveev

12
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?