Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Nu va exista un singur candidat. Putem considera închisă această chestiune

25 iun. 17:56   Analitică
6804 2

“Înaintarea unui singur candidat la președinție din partea opoziției ar fi o lovitură grea pentru autorități, dar opoziția moldovenească nu este capabilă de asta. Un singur candidat din opoziție ar trimite un semnal puternic autorităților, care s-au compromis în ultimii ani. Dar ceea ce avem noi nu putem numi opoziție. Nu-s politicieni adevărați - doar oameni infantili. Neîncrederea între ei se menține, ei se cunosc bine și nu au încredere”, - aceste cuvinte aparțin analistului politic Valeriu Ostalep, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate. Drept că el le-a spus nu acum, da în ajunul alegerile prezidențiale din a.2016. Însă în vremea ce s-a scurs prea puține lucruri s-au schimbat în politica moldovenească.

Zilele trecute ex-premierul Ion Chicu a declarat: chestiunea privind înaintarea unui singur candidat la președinție din partea opoziției în alegerile din 20 octombrie este închisă iar weekendul trecut el însuși a fost nominalizat oficial de către Partidul dezvoltării și consolidării Moldovei drept candidat la președinție. Deși Chicu a fost, la un moment dat, unul dintre inițiatorii negocierilor privind o candidatură comună din partea opoziției.

Sondarea terenului în această chestiune a început încă în iunie-iulie, trecut. Da la finele verii Ion Chicu a confirmat, că pe parcursul mai multor luni el a discutat cu unii lideri politici, dar și cu persoane din afara politicii, necesitatea nominalizării unui singur candidat la președinție. De dorit fără de partid și neutru din punct de vedere politic, cu o reputație impecabilă, “care ar respecta Constituția și nu ar servi străinilor din Est și din Vest ”.

În august,2023 Ion Chicu, pe atunci nou în politică, presupunea naiv că “ imediat după alegerile locale vom putea veni în fața cetățenilor Republicii Moldova cu un astfel de candidat unic”. Dar, recunoaște el acum, această idee a fost ucisă încă înainte de a se termina alegerile locale: “Nu am dovedit să facem această declarație, că cele mai importante partide din primele zece au și început să nominalizeze candidați. Aceasta a fost propunerea domnului Usatîi, fostul primar al municipiului Bălți [Renato Usatîi a anunțat în vara anului 2023 că intenționează să-și depună candidatura pentru prezidențialele din 2024 – nota red.]. Au urmat alții, așa că de la bun început ideea nominalizării unui singur candidat a fost trecută pe planul doi” .

Ion Chicu crede că acum, că ne despart patru luni de alegerile prezidențiale și două – de lansarea campaniei electorale, nu există șanse să fie înaintat un candidat neutru, care să învingă în alegeri. Unde mai pui că “ există un risc mare ca el să fie înlăturat cu zile numărate înainte de alegeri. Ce va fi atunci cu partidele de opoziție, care au mizat pe un singur candidat și apoi au rămas cu nimic?”


Faptul că problema unui singur candidat este închisă l-a confirmat pe canalul său de telegram Valeriu Ostalep, care a fost prezent la negocierile partidelor de opoziție în calitate de observator. La fel a declarat și un alt participant la negocieri, liderul PLDM Vladimir Filat. În emisiunea programului “Puterea a Patra” el a spus că “nu va fi un singur candidat - asta pentru a-i liniști pe cei care erau foarte îngrijorați de recentele ședințe ale opoziției și credeau că aceasta se întrunește doar în acest scop - pentru a determina un singur candidat”.

Unicii participanți la negocieri, care continuă să insiste pe un singur candidat – socialiștii. Zilele trecute în emisia postului Rlive TV, Vlad Batrîncea, președintele fracțiunii parlamentare BCS și membru al comitetului executiv al Partidului socialiștilor, a declarat că PSRM “este cel mai activ în discutarea candidatului unic”. “Discuțiile mai continuă, noi privim cu optimism căutarea soluțiilor”, - a spus el.

Oponenții cred, că socialiștii viclenesc, și că scopul lor este ca Igor Dodon să fie candidatul opoziției. Dodon însuși, care în noiembrie anul trecut susținea că „unirea pentru un singur candidat al opoziției ar fi cea mai mare greșeală, pentru că autoritățile actuale ar putea pur și simplu să-l îndepărteze înainte de alegeri”, spune acum că „este în continuare fidel conceptului că trebuie să ne unim forțele. Credem că dacă ne unim, toată opoziția, în jurul unui singur candidat, atunci acest candidat o va învinge pe Maia Sandu în primul tur”.

De altfel, ex-președintele recunoaște că nu se va reuși unirea întregii opoziții. Inclusiv din perspectiva alegerilor parlamentare din a. 2025 (“majoritatea politicienilor nominalizați înțeleg că nu vor birui, că-s nominalizați pentru a crește șansele partidelor lor la alegerile parlamentare, care vor avea loc anul viitor”). De aceea socialiștii, cel mai probabil, vor avea o versiune ușoară a unui singur candidat la președinție.

Versiunea ușoară înseamnă un candidat comun din partea PSRM și PCRM. Ambele partide au fost într-un bloc comun în parlamentarele precedente, au o fracțiune comună în parlament. Igor Dodon crede că și în alegerile prezidențiale Partidul socialiștilor și Partidul comuniștilor trebuie să înainteze un singur candidat. Dar cine va fi acesta – este o întrebare interesantă. Dodon însuși a spus recent în emisie, că ideal vorbind “trebuie să nu fie un politican, dar în același timp – o persoană cunoscută în țară”.

În comentariile privind negocierile cu alte partide de opoziție, el nu odată l-a numit pe Alexandr Stoianoglo. Fostul procuror general într-adevăr corespunde tuturor criteriilor privind candidatul ideal, nepolitic și neutru, la funcția de președinte. Și jurnalista Natalia Morari, la inițiativa căreia aveau loc întrevederile, a confirmat că acolo s-a discutat candidatura lui Stoianoglo ca unic candidat la președinție. Dar, susțin canalele de telegram cu trimitere la unele surse, s-ar putea ca procurorului general, înlăturat ilegal din funcție, să-i fie interzisă participarea în alegeri. Chipurile, mai multe ONG apropiate puterii lucrează în prezent asupra unui șir de rapoarte și pregătesc pentru Comisia electorală centrală o listă din 275 de persoane, în baza căreia în preajma alegerilor CEC va lua decizia de a interzice acestor persoane să participe la campania electorală. A.Stoianoglo ar putea fi printre ele.

Nu-i exclus, ca anume de asta liderii partidelor de opoziție să renunțe în cele din urmă la ideea unui singur candidat, dacă presupunem că au fost cu adevărat serioși în identificarea unui candidat comun și nu au imitat negocierile, așa cum au presupus comentatorii politici, vorbind despre unii dintre participanți. Ce a spus Ion Chicu? „Există un risc mare ca el să fie demis cu o săptămână înainte de alegeri. Ce va fi atunci cu partidele de opoziție, care au mizat pe un singur candidat și apoi au rămas cu nimic?”

În aceste condiții, pentru opoziție este mai profitabil ca Stoianoglo (dacă totuși decide să candideze la președinte, sau orice alt potențial candidat „unic”) să meargă la vot ca fiind un candidat al poporului. Cel mai probabil, el nu va avea probleme la colectarea semnăturilor. Vladimir Filat a declarat în emisiunea “Puterea a Patra”, că dacă merge în alegeri “Alexandr Stoianoglo ar putea prezenta o surpriză plăcută pentru unii și una foarte neplăcută pentru alții”. Iar partidele de opoziție s-ar asigura și ar înainta candidații lor la președinție.

În ceea ce privește candidatul comun al blocului PSRM-PCRM, întrebarea e deschisă, deoarece ambii lideri ai acestor partide și-au exprimat dorința de a participa la alegeri. Igor Dodon a spus de mai multe ori că poate candida la alegerile prezidențiale „dacă există șansa de a o învinge pe Sandu”, iar opoziția nu găsește un singur candidat. Dar și liderul comuniștilor Vladimir Voronin, la 83 de ani ai săi, nu a exclus că va participa la alegerile prezidențiale. Încă în mai, 2023 el a declarat că examinează posibilitatea de a candida pentru funcția de șef al statului în a.2024. Iar la finele lui aprilie, curent, a spus că încă nu a decis dacă își va înainta sau nu candidatura, și a menționat că această decizie trebuie să fie colectivă: “Vom vedea dispozițiile din societate”.

În felurite de sondaje și ratinguri, Voronin, care a deținut funcția de președinte în perioada anilor 2001-2009, este recunoscut drept cel mai bun președinte al Republicii Moldova. Dar are deja o vîrstă înaintată. Sociologul român Dan Dungaciu crede că Maia Sandu este interesată să-l aibă concurent pe Igor Dodon. Dacă Dodon candidează și, împreună cu Sandu, ajunge în turul doi, atunci acesta va fi al treilea ciclu electoral, în care Sandu și Dodon vor concura în turul doi al alegerilor prezidențiale. Prima oară a biruit Dodon, a doua oară – Maia Sandu. Pentru socialiști, a treia lor bătălie ar fi, desigur, foarte interesantă pe fundalul anti-ratingurilor înalte ale ambilor. Da pentru popor?

Așa sau altfel, toate întrebările privind candidații la președinție ar trebui să găsească răspunsuri în iulie, căci în august va începe deja perioada electorală. Deocamdată, în lista potențialilor candidați figurează cca 20 de persoane. Este vorba despre cei care și-au declarat intenția de a candida sau nu au exclus că vor participa la cursa pentru președinție. Actuala președintă Maia Sandu, care încă de anul trecut își face activ campanie electorală; Renato Usatîi, liderul “Partidului nostru” (și-a anunțat printre primii intenția de a candida - încă în iulie, trecut); ex-președintele Igor Dodon, liderul PSRM; candidatul blocului lui Șor “Победа” (asupra candidaturii încă se mai discută); ex-președintele Vladimir Voronin, liderul PCRM; Irina Vlah, ex-bașcana Găgăuziei; jurnalista Natalia Morari; fostul lider al Platformei DA Andrei Năstase, care intenționează să candideze independent; Vladimir Filat ( înaintat deja oficial de PLDM); Ion Chicu, președintele Partidului dezvoltării și consolidării Moldovei (înaintat deja oficial de PDCM); fostul ministru de externe Tudor Ulianovschii; ex-premierul Vasile Tarlev; Alexandru Slusari, care se presupune că ar putea deveni candidatul unic al dreptei (Platforma DA, Liga orașelor și comunelor (LOC), Coaliția pentru unitate și bunăstare (CUB), Partidul schimbării); juristul Teodor Cîrnaț, candidatul Partidului “Respect Moldova”; candidatul Partidului social-democrat european (fostul PDM).

În alegerile prezidențiale din a.2016, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, Valeriu Ostalep a spus, că șanse reale în alegeri au 5-6 candidați cu aceleași nume, cunoscuți de mulți ani și care sonorizează aceleași idei și strategii. În 2024, aproape nimic nu s-a schimbat în acest sens.

Xenia Florea

3
4
0
7
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?