Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Marea revoluție industrială a Chinei

30 iun. 2022,, 20:47   Analitică
6444 0

În prezent, resursele energetice devin o problemă-cheie de nivel global. Se referă și la țara noastră. China, care rezolvă cu succese problemele de acest fel, propune propria viziune asupra soluționării acestei probleme și a ajutorului pentru Republica Moldova. Despre aceasta – în articolul oferit site-ului Noi.md de Yang Wenbing, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în RM.

În noiembrie 2021 a fost pusă în funcțiune centrala solară fotovoltaică de la Criuleni, din Moldova. Aceasta a fost construită cu ajutorul guvernului chinez și are o capacitate anuală de 2,86 MW cu care poate satisface necesarul zilnic de energie electrică a 7.000 de persoane, fiind în prezent cea mai mare centrală solară din Moldova. Centrala a fost pusă în funcțiune într-un moment în care aprovizionarea cu energie a Moldovei devenea din ce în ce mai tensionată, fiind un ajutor la momentul potrivit și, de asemenea, în deplină concordanță cu politica pe termen lung a Guvernului Moldovei, de promovare a diversificării energetice. China este dispusă să continue dezvoltarea cooperării cu Moldova în domeniul producerii de energie fotovoltaică, în special cooperarea pe baze comerciale.

La drept vorbind, centrala de la Criuleni este foarte mică, dacă ne luăm după standardele chinezești. În prezent, producția de energie a centralelor solare de scară medie din China este de aproape 10 ori mai mare decât cea din Criuleni; cel mai mare grup integrat de centrale fotovoltaice din lume se află în Provincia Qinghai, China, cu o capacitate totală instalată de peste 9.000 MW și o medie anuală de 9,6 miliarde kWh. Industria fotovoltaică din China își are începuturile în anii '80, iar după 2004 a intrat într-o etapă de dezvoltare rapidă, câștigând treptat o poziție de lider mondial. Până în 2021, capacitatea fotovoltaică instalată a Chinei a ajuns la 306 GW, depășind Statele Unite și Uniunea Europeană luate împreună; în același an, capacitatea de generare a energiei fotovoltaice nou adăugate, conectată la rețea, a fost de aproximativ 55 GW, ocupând primul loc în lume timp de nouă ani consecutiv. Mai multe tehnologii din industria fotovoltaică a Chinei ating un nivel de vârf la nivel mondial, înregistrându-se peste 4000 de brevete numai în zona modulelor fotovoltaice. China este, de asemenea, cel mai mare producător de module fotovoltaice din lume, reprezentând aproximativ 70% din cota globală.

Dezvoltarea industriei fotovoltaice reprezintă imaginea la scară redusă a succesului industrializării Chinei. Dacă ar fi să rezumăm în câteva cuvinte marile realizările fundamentale ale Republicii Populare Chineze în cei peste 70 de ani de la fondarea sa, atunci acestea ar fi marea revoluție industrială și construirea celei mai mari țări industrializate din istoria omenirii.

China a devenit prima țară industrializată din lume cu o populație de un miliard, dublând astfel numărul populației industrializate la nivel global, de la un miliard la două miliarde. China a construit un sistem industrial cu cele mai multe categorii și cel mai complet lanț industrial din lume, aici regăsindu-se toate categoriile industriale incluse în Clasificarea Națiunilor Unite. În 2021, valoarea adăugată a industriei manufacturiere din China a atins 4,87 trilioane de dolari SUA, aproape echivalentul valorii adăugate totale a Statelor Unite, Japoniei și Germaniei la un loc. China ocupă ferm locul celei mai mari țări comerciale din lume, reprezentând cel mai mare partener comercial pentru 124 de țări și regiuni.


În același timp, China este pe deplin conștientă de faptul că industrializarea actuală se află încă într-un stadiu incipient și la un nivel scăzut în multe privințe, îndreptându-se cu pași siguri către un nivel superior de industrializare, bazat pe inovare, dezvoltare și progres tehnologic.

Marea revoluție industrială chineză a schimbat complet înfățișarea și destinul Chinei. Fiind cea mai mare țară în curs de dezvoltare, a schimbat foarte mult și echilibrul de putere dintre țările în curs de dezvoltare și cele dezvoltate. Cel mai important imbold în realizarea marii revoluții industriale din China îl reprezintă râvna neobosită a poporului chinez pentru o viață mai bună, fundamentată pe înțelepciunea, munca asiduă, truda și dedicarea poporului chinez.

Industrializarea Chinei a urmat o cale de dezvoltare pașnică, realizată în întregime prin muncă, deschidere, comerț și cooperare, fără ca țara să se angajeze în vreo acțiune de agresiune, expansiune sau colonizare. În contrast puternic, majoritatea celorlalte țări industrializate au urmat o cale a războiului, agresiunii și colonizării. Privind în trecut, de-a lungul istoriei, aceste țări au „trei păcate originale” pe drumul industrializării: Primul este acela de a coloniza aproape întreaga lume, China devenind, de asemenea, un stat semi-colonial vreme de un secol; Al doilea este comerțul cu sclavi, care a pricinuit Africii pierderea a aproape 100 de milioane de oameni; Al treilea este distrugerea aproape completă a amerindienilor din punct de vedere rasial și cultural, cunoscut fiind faptul că în anul 1500 numărul total al populației indiene din America de Nord atingea 5 milioane, iar până în 1900, au mai rămas doar 250.000. Pornind de la această „perioadă neagră” din istorie, sunt țări care au ajuns la așa-numita teorie a culturii, civilizației și superiorității rasiale. Într-un cuvânt, doar ele sunt calificate să mănânce carne, iar alte țări și grupuri etnice pot doar să mănânce iarbă. Într-un interviu din aprilie 2010, Barack Obama, președintele Statelor Unite la acel moment, declara: „Dacă cei peste un miliard de cetățeni chinezi ar avea același mod de viață ca australienii și americanii, atunci pentru noi toți ar fi vremuri grele, căci planeta pur și simplu nu poate duce.” Istoria poate rămâne necercetată, dar nu poate fi uitată sau distorsionată.

Principalele experiențe pe care China le-a acumulat în procesul de industrializare sunt: ​​menținerea stabilității sociale și politice pentru o lungă perioadă de timp, capitalului îi place cel mai mult securitatea și se teme cel mai mult de turbulențe. Acordând o mare importanță planificării naționale la nivel înalt și menținerii unor politici stabile și previzibile, începând din 1953 și până în prezent, China a implementat 14 planuri cincinale. Scopul final este acela de a obține prosperitatea comună prin combinarea organică a sistemului socialist cu economia de piață și punerea în valoare a avantajelor fiecărui sistem. Astfel, am susținut deschiderea către exterior și atragerea în forță de investiții străine și tehnologie avansată. Am optimizat continuu mediul de afaceri si chiar am implementat un tratament supranațional pentru capitalul străin.

China este pe deplin conștientă de semnificația majoră pe care industrializarea o are pentru țările în curs de dezvoltare și este dispusă să ajute aceste state pentru a stimula industrializarea în diferite moduri, nu doar oferindu-le pește, ci și învățându-le să pescuiască. China este în prezent unul dintre cei mai mari investitori străini ai lumii și un important exportator de tehnologie. În 2020, investițiile străine directe ale Chinei au depășit 150 de miliarde de dolari SUA, ocupând primul loc în lume; în 2021, investițiile străine directe ale Chinei au depășit 140 de miliarde de dolari SUA, ocupând locul patru în lume. Cooperarea și asistența din partea Chinei pentru alte țări nu implică nici o condiție politică.

În ceea ce privește zonele relativ slab dezvoltate din Europa, China și Belarus cooperează pentru construirea la Minsk a Parcului Industrial China-Belarus. Acesta începe deja să prindă contur, până la finele lunii mai 2022, numărul total de întreprinderi ajungând la 90, cu o valoare a investițiilor contractate de aproape 1,25 miliarde USD. Actualul ambasador al Belarusului în Moldova, Anatoly Kalinin, în timpul mandatului său, a participat personal la înființarea și dezvoltarea Parcului Industrial China-Belarus. China a cooperat şi cu Serbia la construirea primului parc industrial din țară, creând aproape 10.000 de locuri de muncă. Portul grecesc Pireu care s-a aflat la un moment dat într-o situație dificilă, s-a transformat rapid în cel mai mare port de containere din regiunea mediteraneană după introducerea principiilor și tehnicilor avansate de afaceri din China.

În 2013, China lansa inițiativa „O Centură, Un Drum”, cooperarea cu țările de pe traseu ducând la obținerea unor rezultate fructuoase. În septembrie 2021, China a propus o inițiativă de dezvoltare globală, concentrându-se pe cooperarea în domenii precum securitatea alimentară, industrializarea, schimbările climatice și dezvoltarea ecologică, economia digitală și conectivitatea. Unul dintre scopurile principale ale acestor două inițiative este acela de a promova industrializarea țărilor în curs de dezvoltare prin intermediul cooperării.

Moldova prezintă o locație geografică favorabilă, resurse de muncă de înaltă calitate și acorduri de liber schimb semnate cu Uniunea Europeană, Comunitatea Statelor Independente, Turcia și alte entități, acestea reprezentând condiții avantajoase în stimularea industrializării. China este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Republica Moldova în domenii precum prelucrarea produselor agricole, infrastructura de transport, digitalizarea și energia regenerabilă, pentru a sprijini Moldova să realizeze un salt de dezvoltare în domeniul industrializării.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?