X 
Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

În opinia cehilor, sinucidere și trădare de patrie – iată cuvintele, care reflectă tot ce are loc în energetica cehă

31 mai. 2023,, 10:00 (reactualizat 31 mai. 2023,, 18:02)   Analitică
7110 1

Republica Moldova a ales cursul ferm spre aderarea la UE și speră să devină membră a Uniunii Europene în cel mai scurt timp. Mulți locuitori ai țării noastre leagă aderarea la UE cu soluționarea practică a tuturor problemelor existente în țară, inclusiv în domeniul energeticii. Dar cum arată «independența energetică» în ochii locuitorilor UE? Spre exemplu, ai Cehiei, care a aderat la UE în a. 2004? Răspuns la această întrebare putem găsi în interviul, oferit de expertul în energetică Ivan Noveski postului ceh Radio universum, pe care îl propunem cititorilor noștri.

Cehia și UE în general promovează o politică energetică suicidală. Este calea spre nimicire, a declarat expertul în energetică Ivan Noveski postului ceh Radio universum. Europa a renunțat benevol la combustibilul ieftin rusesc, pentru a ajunge dependentă de cel scump american.

«Deși noi producem, destul de ieftin, mai multă electricitate ca cea pe care o consumăm, avem unul dintre cele mai înalte prețuri din Europa, – scrie jurnalista cehă Martina Kotsianova. - Asta lovește nu doar în bugetele familiilor, dat scumpește orice producere, reduce competitivitatea întregii economii. Mai mult, mai există și cotele de emisii pentru gospodării și transportul personal, care sporesc și mai mult prețul energiei. Și nu este deloc clar de ce primul ministru al republicii Cehe Piotr Fiala anumit anume acest pas succesul președinției cehe în Uniunea Europeană ».

În interviul pentru Radio universum, Ivan Noveski a spus : "Prețul energiei a cauzat o inflație nebună, da guvernul în loc să facă ceva cu ea, triumfă pentru încasările din TVA. Asta distruge economia: companiile reduc personalul, deci vor crește cheltuielile sociale și va fi amenințată liniștea publică ».


Radio universum: Cu doar un an și jumătate în urmă, deseori auzeam de la politicieni despre "suveranitatea energetică a Republicii Cehe ". (…) Credeți că-s vorbe goale? Căci, ați spus, noi cunoaștem demult că nu suntem suverani în sfera energeticii.

Ivan Noveski: Și în privința gazelor la fel.

— În sfera gazelor și a petrolului noi niciodată nu vom putea fi suverani. Atunci, de ce se vorbește în continuare despre aceasta ?

— Azi asta nu depinde de mine, ci de guvern, la ei asta pare o vrajă, pentru că sună frumos. Iată și guvernul vă spune tot felul de lucruri frumoase și interesante, de genul: "Totul este în regulă. Avem o umbrelă. Am fost asigurați, nu avem de ce ne teme. Nu vom permite nimănui să falimenteze ". Și tot așa. De fapt, noi mereu vom depinde de cineva în privința gazelor. Și nu contează, dacă vom depinde de Federația Rusă nedemocratică, de Statele Unite ale Americii nedemocrate, sau de Qatarul nedemocratic. Pentru mine, ca energetician, este important ca noi să avem purtători de energie, ei afectează totul. Inclusiv inflația. Ea poate fi oprită prin ieftinirea energiei. Eu optez pentru ca ea să vină de oriunde. Oare noi putem stabili, că această moleculă este una democratică din SUA, da asta democratică din Nigeria, cealaltă – din Rusia? Eu nu pot. Unicul lucru pe care îl știu este faptul că GNL care ajung la noi, din cauza fracking-ului nebun din SUA conțin mai mult sulf și deteriorează aparatele de uz casnic. Cunoaștem asta. În rest nu putem înțelege nimic, rezultatul fiind același .

— Pentru mulți, vorbele Dvs. sună ca o trădare de patrie. Înțelegeți asta? Dvs. spuneți: "Avem nevoie de gaze, și nu contează de unde vin ele". Niște cuvinte periculos de incorecte.

— Credeți că eu vorbesc ca un american? Dar SUA în continuare fac comerț cu Rusia, la turații mari. Toate statele fac comerț vioi cu Rusia. Și ele-s trădătoare de patrie? Eu nu înțeleg. Pentru mine este important ca oamenii noștri să trăiască în condiții bune, ca industria să nu șchiopăteze, ca energetica să funcționeze. Pentru mine, un ceh, asta contează. Și dacă voi fi considerat trădător de patrie pentru că mă comport ca un american, sau neamț, sau elvețian, sau austriac, fie. Pentru ei este normal să facă comerț, pentru noi, cum se vede, nu.

— Închipuiți-vă că stați în fruntea guvernului…

— Nu, nu.

— O clipă. Conduceți guvernul și aveți majoritatea în parlament. Ce ați face pentru a aproviziona Cehia cu gaze? Ce măsuri ați lua? Care ar fi pașii?

— Imediat aș începe negocierile cu Ucraina, cu Rusia și Slovacia și aș primi gaze mai ieftine sau la un preț rezonabil. Aș acționa imediat, și aș obliga producătorii de energie electrică să respecte legea prețurilor. Aș face să acționeze organul de reglementare. Multe le-aș face (…)

Dar eu nu vreau să lucrez în guvernare. Eu, specialist în energetică. Guvernarea unui stat este un lucru foarte complicat, recunosc. Nu-i de glumă. Eu cred că aș putea consulta persoanele care guvernează țara. Asta am și făcut, și cred că noi avem destui specialiști, care să poată oferi consultații, așa ca totul să funcționeze, deoarece fără energetică nu se poate descurca un stat.

— Da, știu. Multe grupuri energetice au încercat, dar se pare că nu au fost auzite.

— Eu, spre exemplu, am propus guvernului trecut să cumpere spații de depozitare a gazelor.

— Companiile RWE.

— Dа, RWE. (…) Potențialul acestor depozite acoperă cam o treime din consumul anual al Cehiei. Adică, pentru echilibru, pentru reglementarea prețurilor pentru populație și industrie, este ideal, căci cumperi gaze în clipa în care prețul este cel mai mic, le pompezi în depozite, și pe urmă, gazele fiind cele mai scumpe (iarna), le consumi din depozite. Acesta este principiul depozitării. Iată ce aș recomanda.

Doi, aș recomanda achiziționarea NET4GAS. Este fosta conductă de tranzit a gazelor, care azi este folosită cam la un sfert. Una e că-i de importanță strategică, și alta – că depozitele-s conectate la ea prin rețele. Plus la toate, ea însăși poate servi ca un mic depozit (…)

— Pentru mine și pentru alții, multe din cele spuse de Dvs. sună logic. Așa că se merită să transmiteți aceste idei mai departe.

— Idei simple.

— Dar poate, din punct de vedere european, nu totul este așa de simplu, căci nimic din cele ce spuneți azi nu se face, nu-i așa?

— Nu se face, și e un lucru trist. .

— Poate, este din cauză că ne dictează UE? Sau totuși e doar o justificare, și noi am putea fi mai încrezători și mai independenți în propriul nostru spațiu energetic ? (…)

— E suficient ca guvernul să se conducă de bunul simț și să acționeze în interesul Eepublicii Cehe, a industriei cehe, a energeticii cehe, a cetățenilor cehi, a agriculturii cehe . (…)

— Și cum atunci numiți un asemenea sistem de comerț și economie? Este capitalism? Sau un socialism mascat? Sau e cu totul altceva?

— Toate acestea pot fi numite trădare de patrie .

— Dar nu este sistemul energetic.

— Nu. (…)

— Avem o țară industrială, dependentă de purtătorii de energie. Ce ne așteaptă ?

— Asta mă și sperie, căci plus la toate și Bruxellesul ne spune tot felul de prostii. De genul electromobilelor, care în sine reprezintă o mare problemă , căi lichidează industria noastră constructoare de mașini. Înțeleg, că cineva dorește să limiteze mobilitatea populației. Spre exemplu, paradoxal, dar și în China crește numărul electromobilelor, dar acolo chiar există motive ecologice, căci metropolele chineze suferă din cauza smogului. Da nouă la ce ne trebuiesc electromobilele? Privindu-le, îmi spun: "Bine, ai propria producere, propria centrală solară, propria baterie, și îți încarci electromobilul. Atunci da, totul e ecologic". Însă majoritatea celor cu electromobile ,erg la stațiile publice de încărcare, da acolo de unde se ia energia electrică ? Vă amintesc, la noi crește volumul de electricitate produsă cu cărbune. Crește. NU scade, da crește. În a. 2021 noi am produs din cărbune 45,4% din energia electrică, da în a. 2022 — deja 48,5%. Aproape jumătate din electricitatea produsă. Deci, fiecare din cei care conduc un electromobil, în încarcă cu energie din cărbune.

— Dar către a. 2030, conform pronosticurilor, noi vom renunța la cărbune. Iar în a. 2035 va intra în vigoare interdicția pentru comercializarea automobilelor cu motoare cu ardere internă. Vedeți în asta o mare fezabilitate economică ?

— Din punct de vedere economic, dar și din cel ecologic, este total ilogic. Din punct de vedere al energeticii, este o sinucidere. Da la noi este și mai simplu, dat fiind că noul ministru al mediului a spus că vrea să renunțe la cărbune în a. 2033, dar problema e că producerea pe cărbune va spori în continuare. Deci, ne va lipsi jumătate din energia electrică? Între timp, se vor înmulți electromobilele. Ce vom face? Numai în a. 2036 , în opinia unor optimiști, va începe să funcționeze noul bloc al CAE "Dukovany", construcția căreia nici n-a început. Nici măcar antreprenorul nu a fost selectat. (…)

— Așa dar, pășind pe "Calea verde" noi sărăcim, accelerăm volantul inflației, majorăm costul energiei. Dar pentru că avem totuși nevoie de energie, sporim cota electricității produse pe cărbune.

— Anume așa.

— Am o confuzie.

— Numai că nu este o cale verde, ci una neagră. Numiț-o așa și veți avea dreptate. Emanațiile sporesc; crește povara pe mediul ambiant; crește povara pe umerii cetățenilor noștri și crește povara pe industrie (…)

— Dar nu este doar o problemă cehă. "Calea verde" este o ideologie general-europeană.

— Desigur, dar vă amintiți, spuneam că în Polonia a început construcția a două centrale nucleare, în Ungaria se finalizează construcția unei centrale nucleare.

— Ei încearcă să se pregătească, cum s-ar spune.

— Da. Încearcă, pentru a supraviețui. Iar noi – nu. Noi mergem pe calea sinucigașă de lichidare a Republicii Cehe . (…)

— Să revenim la tema gazelor. Ați spus, și se vorbește mult despre aceasta, că gazele pe care le primim acum au altă calitate. Nu-s așa de curate. Este o problemă gravă? Vor apărea ceva probleme în urma lor, sau le vom consuma mai mult?

— În ce privește puterea calorică, diferența nu-i mare. Dar problema e că ele conțin mai mult sulf, care în fond distruge, în special, conductele din cupru, dar și pe celelalte. Conductele metalice se deteriorează. Cu regret. Evident, nu imediat. La cineva se va bloca cazanul, dar desigur că nu toate vor ieși din funcțiune imediat. Însă pe parcursul multor ani noi ne-am deprins că gazele care

Ne veneau prin Ucraina și Slovacia erau curate și de calitate. Apoi au venit gaze prin Germania, la fel curate și de calitate. Azi, cu regret, ele nu-s la fel de curate și calitative.

— Deci, trebuie să fim pregătiți că ni se vor deteriora cazanele? Da ce va fi cu infrastructura gazelor în general? Cu conductele și cazanele predestinate gazelor de calitate, pe care le primeam anterior?

— Calitatea este responsabilitatea distribuitorului. Dar noi, consumatorii, am putea să nu avem noroc, și atunci distribuitorul ne va spune : "Eu livrez gaze de calitate europeană ", — și noi nu avem posibilitatea să verificăm acest lucru. (…) E nevoie de un control minuțios al gazelor, al calității purificării. Toate se pot face, și toate țin de responsabilitatea distribuitorului. Principalul e ca sistemul să funcționeze. Repet, trebuie să funcționeze autoritatea de reglementare în energetică, și alte instituții ale statului, deoarece cetățenii ni pot verifica nimic. Este peste puterile lor.

— Da în țara noastră în general funcționează ceva în domeniul energiei? Deocamdată noi înghețăm, mulți nu pot achita facturile, mulți s-au speriat, totuși am supraviețuit iarna caldă. Înseamnă că la noi ceva mai funcționează? Putem spune deocamdată, că trăim "normal".

Da. De parcă cineva care cade de la etajul 13, ajuns la etajul doi își spune : "Deocamdată e normal". Așa?

— De aceea și vorbesc despre aceasta. Interesant, la ce etaj ne aflăm în prezent, sau poate vedem lucrurile prea sumbru deoarece deocamdată totul funcționează?

— Înțelegeți, au existat diferite pronosticuri că vom trece precis de iarnă, dacă vom avea depozitele pline și vom primi zilnic 10 milioane de metri cubi prin Germania sau alte state. Într-un final, iarnă aproape că nu am avut, deși gazele ajungeau la noi. Drept că mai puțin de 10 milioane de metri cubi. Ne-a mers.

Nu am în vedere că i-a mers guvernului lui Piotr Fiala. Ne-a mers nouă, Republicii Cehe. Ne-a mers că am supraviețuit. Putea să se repete a.1978, cu gerurile de -15, -25, iar de Revelion – în genere de -30. Atunci au înghețat cazanele, a înghețat cărbunele — totul a înghețat, căci încă nu aveam gaze. Iată atunci am fi avut o catastrofă. Dacă am fi avut o astfel de iarnă, totul ar fi fost pulbere , căci mulți nu ar fi suportat asemenea geruri. Din fericire, geruri nu au fost. Din mare fericire .

— la o conferință privind asigurarea cu căldură am auzit următoarele: "Sarcina noastră e să trecem de iarna curentă, dar principalul e să trecem de următoarele două ". Credeți că ne așteaptă niște etaje mai jos?

— Mă tem că da. Dar eu nu-s un clarvăzător și nu pot să privesc o sferă de cristal și să apun: " Următoarea iarnă din nou va fi "ne-iarnă", ca cea trecută". Și nu pot spune dacă vom avea ger. Vom vedea. În tot cazul, trebuie să ne pregătim. De aceea spun: hai să cumpărăm depozite, hai să cumpărăm o conductă de tranzit a gazelor, hai să negociem împreună, nu știu, cu Ucraina, cu Rusia, cu slovacii privind tranzitarea gazelor. Ca ele să ajungă la noi .(…)

— Cum n-ar fi, trebuie să ne încălzim. Ce ați recomanda Dvs.? Cum să procedăm în viitorul apropiat? Iată, în cazul unor obișnuite "căsuțe mici"? Să tăiem lemne?

— Lemne? Ele tot au emanații. Dar dacă locuiți într-o căsuță și aveți această posibilitate, dacă puteți găsi lemne, ele desigur vă vor salva. Deocamdată, Uniunea Europeană încă nu le-a interzis, deși cred că intenționează să o facă . S-a vorbit deja despre aceasta. Mai trebuie încălzită casa . (…)

— Dacă acum patru ani cineva mi-ar fi spus cum se va schimba lumea, ce ar putea fi, cum se va schimba societatea, aș fi zis că-i un fantezist. Dar asta e. Spuneați că nu puteți prezice cum vor evolua evenimentele, dar cum vedeți societatea noastră peste încă patru ani?

— După alegeri?

— Să zicem, peste un deceniu.

— Cred că toate aceste prostii , așa zisa ”Cale verde" nu se va termina. Am vorbit despre China, că acolo se extind electromobilele pentru că este o necesitate. Dar nimeni nu mai vorbește despre faptul că acolo crește și mai mult numărul automobilelor pe benzină, că din China aceste automobile vin în Europa, pentru că ele-s ieftine și de calitate, și pentru că la noi ele încetează să mai fie produse. Noi chiar promovăm o politică sinucigașă, care nu salvează deloc nici ecologia, nici Europa. Este calea spre nimicire.

(…) Încă în anii 2016 — 2017 am observat tendințe de majorare a prețurilor. Oricum s-ar numi : "Calea verde", că ar fi existat anumite motive , "orașe mici ". Multe denumiri. Dar mereu exista tendința de majorare a prețurilor. Prin a.2019 colegul meu Vladimir Ștepan a scris un articol perfect despre "Titanic", despre aceea că energetica cehă și cea europeană este un "Titanic", unde sus, pe punte, se dansează, iar jos deja este apă. Atunci toată lumea l-a ironizat. Răspund la întrebarea Dvs. despre pronosticuri. Atunci toți spuneau că Ștepan , Noveski și alții îs niște smintiți, și că "frica are ochii mari". Da în a. 2019 la noi și în toată Europa prețurile au crescut, și războiul din Ucraina a fost doar un pretext, în esență. Deși, desigur, el a înrăutățit starea lucrurilor. Și totuși, în mare măsură el a fost un pretext pentru a nu mai cumpăra gazele rusești mai ieftine și a ne face dependenți de altceva. De una sau de alta, noi mereu vom depinde și niciodată nu vom fi suverani în problema gazelor. Mereu vom depinde de cineva. Atunci mi-am zis că nu-mi pasă de cine vom depinde : nimeni dintre furnizori nu este democratic. S-o spunem direct. Deși, unii susțin contrariul . (…)

27
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?