X 
Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

Fără snus

17 feb. 2020,, 17:56   Analitică
20243 0

În Moldova, prin intermediul rețelelor de socializare este distribuit un analog al tutunului de mestecat, așa-numitul snus. El se deosebește de originalul prin faptul că amestecul comercializat conține tutun în cantități foarte mici, el constă în fond din substanțe chimice, aromatizatori, nicotină și adaosuri de substanțe narcotice. Acest amestec nuclear este cumpărat fără greutate și de adolescenți, care ulterior apelează la substanțe narcotice mult mai tari.

Pernuțele periculoase

Cu ceva timp în urmă mi-a atras atenția un subiect la un post TV rusesc, în care se spunea că în FR a apărut o nouă formă de dependență, care de cele mai multe ori afectează adolescenții – consumul așa-zisului snus. Copiii prind gust pentru acest gen de amestecuri, deoarece aspectul lor și metodele de utilizare, un timp oarecare, nu trezeau suspiciunile părinților privind dependențele dăunătoare ale copiilor. O banală cutiuță rotundă, asemănătoare cu cele în care se pot vinde drajeuri, iar înăuntru – mici pachețele-pernuțe porționate, care pot fi lesne luate drept gume de mestecat.

Dar în urma folosirii acestor ”gume”, în noiembrie 2019 în FR au fost înregistrate mai multe cazuri de intoxicare a elevilor. În regiunea Altai, unui elev de clasa VIII care consuma snus în timpul orelor i s-a oprit respirația, băiatul a fost salvat datorită măsurilor urgente de reanimare, întreprinse de medici. Însă la Novosibirsk viața unui elev din clasa VII nu a putut fi salvată, băiatul a murit intoxicat cu nicotină.

În internet, dacă cerem unui motor de căutare termenul ”snus”, aflăm că este vorba despre un gen de tutun fără fum. Un produs obținut din tutun pisat, umezit sau uscat, tratat cu o soluție de sare și sodă, cu adăugarea unor aditivi de aromă și gust. Spre deosebire de tutunul de mestecat, la consumare el se pune între gingie și buză.


Componența snus-ului, descrisă mai sus, nu se aseamănă cu a celui care se vinde azi în rețeaua de comerț a Rusiei. Pachețelul conține nicotină, aromatizatori, chimicale - ceea ce nu are nimic în comun cu tutunul de mestecat suedez sau snus-ul (Snus este interzis în toate țările UE, cu excepția Suediei). Produsul este foarte popular în Suedia - țara cu cel mai inferior nivel de morbiditate provocată de fumat – n.a.). Drept că acolo el este comercializat doar adulților, iar în Rusia - și copiilor.

O nenorocire pe ambele maluri

Din cele aflate pe parcursul studierii aprofundate a temei, problema consumului de snus de către adolescenți nu există numai în FR. Acest gen de stupefiante a ajuns și în Republica Moldova.

La începutul lunii ianuarie, Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, a scris pe pagina sa de Facebook că zilnic în Moldova apar noi tipuri de droguri pentru tineri. El a făcut trimitere la acel reportaj televizat, despre care am vorbit mai sus, care relatează despre răspîndirea snus-ului printre adolescenții din Rusia și a menționat, că problema dată nu ne-a ocolit nici pe noi.

”Cu regret, la Chișinău a apărut un nou gen de drog al tinerilor – snus-ul. Plasez reportajul TV rusesc la această temă. Pentru părinți, este descrisă în amănunte o situație îngrozitoare. Atrageți atenție copiilor Dvs. Mai jos, în comentarii vedeți în imagini cum arată el – dacă-l găsiți la copilul Dvs., luați măsuri”, a scris V.Odnostalco.

Pentru a confirma cele scrise de deputat, în comentarii unul dintre utilizatorii rețelelor de socializare a plasat mai multe capturi cu anunțuri privind comercializarea produselor respective la Chișinău, Tiraspol, Rîbnița. Cele mai multe referiri țin de comercianți de pe malul stîng al Nistrului. Tutunul de mestecat este propus începătorilor și consumatorilor experimentați. În descriere, se spune că acesta este predestinat celor care au decis să se lase de fumat. Prețurile, în funcție de tăria și numărul pachețelelor-pernuțe, variază între 130 - 165 lei/cutiuță. Anunțul afișează numerele telefoanelor de contact și face trimitere la Telegram și Viber.

Din cele aflate de Noi.md, în jumătatea a doua a lunii decembrie colaboratorii Biroului pentru combaterea traficului de droguri, Direcția judiciară a MAI a așa-numitei RMN, a sistat activitatea unui magazin online, care vindea pe teritoriul Moldovei din stînga Nistrului aceste amestecuri infernale.

În comunicatul de presă difuzat de instituție se spune: ”Amestecurile de mestecat ce conțin nicotină (snus) au fost prezentate ca alternativă a fumatului. Însă prin utilizarea acestui preparat ”miraculos” în organism pătrund doze de nicotină mult mai mari. Începătorii încearcă simptomele unei intoxicații: amețeli și grețuri. Iar după ce acest efect dispare, oamenii capătă o dependență de nicotină mai acută ca cea provocată de fumatul țigărilor”.

Telegram la cerere

Prin intermediul rețelelor sociale, adolescenții cumpără activ periculoasele amestecuri. Psihologul Vera Ursu spune că la serviciile ei au apelat părinți, care bănuiau că ceva nu este în regulă cu copiii lor. Unul dintre liceele din capitală chiar a rugat psihologul să țină o prelegere în fața părinților, în care ea a relatat despre apariția noului gen de snus în Moldova, a demonstrat cum arată, pentru ca maturii să-l poată identifica fără greș.

”Snus-ul comercializat la Chișinău diferă de veritabilul tutun de mestecat, consumat de suedezi, la noi există un ”DAR” enorm. Deoarece eu lucrez cu adolescenții dependenți, știu exact că acest snus poate fi comercializat ca drog, deoarece el este stropit cu elemente chimice speciale. Și adolescentul își pune sub buză cea mai veritabilă substanță narcotică. Ea poate provoca un supradozaj cu urmări analogice celor provocate de consumul de marijuană - vomă, amețeli, stare de prostrație. Dacă adolescentul a consumat amestecul în timpul orei, dintr-un elev activ el se transformă momentan într-o persoană relaxată, care pune capul pe bancă și nu înțelege ce se petrece cu ea. Dar dacă consumul de marijuană provoacă dilatarea pupilelor, în cazul snus nu ezistă astfel de semne. Nu poți înțelege că copilul este sub influența snus – nu există mirosul caracteristic tutunului, el nu este detectat în sînge, doar afectează stomacul și provoacă reflexe de vomă. Mulți părinți au fost uimiți de informația dată, dat fiind că unii văzuseră la copiii lor asemenea pachețele-pernuțe sau ”gume” a prevenit Vera Ursu.

Psihologul a încercat să afle de ce printre elevii din Chișinău a devenit popular noul tip de snus și a înțeles: adolescenții văd în el o alternativă comodă a fumatului în timpul orelor. În școli, elevii dependenți de tutun pot fuma în timpul recreației mari, care vine numai după lecția a patra. Pentru a compensa această situație, ei își pun sub buză un snus și astfel primesc doza de nicotină fără a risca să fie demascați de profesori. Iar pedagogii nedumeriți nu înțeleg ce au elevii, care brusc devin moleșiți și indiferenți.

Ce-i de făcut în aceste cazuri, cum prevenim această dependența dăunătoare a adolescenților? Psihologul Vera Ursu crede că în asemenea cazuri e puțin probabil să ne isprăvim de unul singur, aici e nevoie de eforturi conjugate – ale familiei, școlii, psihologului, organelor de drept.

”Poliția trebuie să monitorizeze rețelele sociale și site-urile comerciale pentru a depista și a închide punctele de realizare a tot felul de amestecuri și substanțe narcotice. Chiar dacă poliția reține grupări mari, care difuzează substanțe narcotice, persoanele mai mărunte rămîn în liberate și își continuă activitatea. Chiar dacă legea interzice vinderea tutunului de mestecat și el nu este în comerțul liber, nu-i greu deloc că găsești modalitatea de a-l cumpăra. Acest snus, care în Moldova este asemănător gumelor de mestecat rotunde Bubble gum, poate fi lesne cumpărat în Internet– pe ”999”, Telegram”, crede interlocutoarea Noi.md.

Psihologul a mai menționat, că pe Telegram este practic imposibil să urmărești lanțul de la comanditari la vînzători, dat fiind că aceștia din urmă au născocit o schemă sofisticată de comercializare a substanțelor și amestecurilor narcotice.

”Banii urmează a fi transferați pe un cont Qiwi-portofel, deschis anume în acest scop și este imposibil să-l urmărești. După achitare, la telefonul comanditarului este expediată o imagine care indică locul unde se află acest marcaj, dacă este vorba de droguri. Dacă de snus, totul e mult mai simplu datorită asemănării exterioare cu guma de mestecat. Chiar dacă adolescentul este prins asupra faptei, el poate scăpa ușor pe motiv că a cumpărat gumă de mestecat și nu bănuia că i s-a dat ceva interzis de lege. Adolescenților nici prin cap nu le trece, că snus-urile și substanțele narcotice le afectează sănătatea. Adesea ei spun că nu va fi nimic dacă vor încerca o singură dată. Însă ca regulă ”ștrengăria”, cum este adesea numită această dependență, nu se reduce la o singură dată. În prezent, am în terapie cca 20 de adolescenți. Printre ei – copii care au început cu snus, după care au trecut la droguri mai puternice – marijuana, apoi – chimie sau ”sare”, de genul extasy, etc.”, spune Vera Ursu.

Se interzice mestecarea și inspirarea

Pentru a salva adolescenții de deciziile necugetate, consecințele grave și diverse dependențe, în Moldova pe an ce trece este înăsprită legislația. Au fost făcute modificări și completări la Legea privind controlul asupra tutunului nr.278-XVI din 14.12.2007. În varianta actuală a ei, p.1art.10 ”Comercializarea produselor de tutun și a celor conexe” spune: ”Se interzice amplasarea pe piață a următoarelor produse de tutun pentru nefumători: tutun pentru consum pe cale orală, tutun de mestecat și tutun de tras pe nas”. Art. 25 al acestei legi stipulează prevenirea accesului minorilor la produsele de tutun și cele conexe. Este interzisă comercializarea lor persoanelor și de către persoanele ce nu au împlinit 18 ani; prin rețelele de distribuție, de pe tarabele improvizate, din automatele comerciale; prin internet, cu excepția produselor de tutun pentru nefumători, altele decît tutunul pentru consum pe cale orală, tutunul de mestecat și tutunul de tras pe nas și un șir de alte prevederi.

Pentru încălcarea prevederilor legislației privind comercializarea produselor de tutungerie minorilor, Codul infracțional al RM prevede aplicarea unei amenzi pentru persoanele fizice în mărime de 80 - 120 unități convenționale, pentru persoanele juridice – în mărime de 200 - 350 unități convenționale, în ambele cazuri cu sau fără lipsirea de dreptul de a desfășura anumite activități pentru un termen de la 3 luni la un an.

Poate că amenzile prevăzute de legislația Moldovei pentru infracțiunile numite nu-s atît de mari și unii cetățeni le încalcă lejer? Poate, ar fi cazul să le majorăm de mai multe ori? Poate ar fi bine să elaborăm și să adoptăm standarde de stat pentru tutunul de mestecat, cum a făcut-o Rusia de la 1 ianuarie 2020 pentru a face o diferență clară între tutunul de mestecat și ”amestecurile infernale”, oferite ca alternativă a fumatului? În Rusia, ГОСТ enumeră ingredientele ce pot face parte din componența tutunului de mestecat: materie primă din tutun, glicerină, propilenglicol, sare alimentară, bicarbonat de sodiu. Și nici un fel de alte suplimente.

Deputata Ruxanda Glavan, membră a comisiei parlamentare pentru protecția socială, sănătate și familie și ex-ministră a Sănătății, a spus în comentariul pentru Noi.md, că în Moldova problema distribuirii așa-numitului snus pe rețelele sociale provoacă mari îngrijorări, totuși ea crede că legea actuală, care interzice comercializarea acestui gen de produse de tutungerie, nu este rea, dar ea trebuie respectată.

”Eu zic că legea trebuie aplicată corect de către cei responsabili pentru executarea ei. Majorarea de două-trei ori a amenzilor nu va avea efect, dacă structurile responsabile nu vor lucra bine și nu vor depista aceste încălcări grave ale legislației în vigoare a menționat Glavan.

O strategie inactivă

Mircea Grecu, directorul Centrului Internațional de prevenire și informare în domeniul dependenței crede că acest fenomen poate fi combătut numai prin măsuri profilactice corecte cu copiii de la 3-4 ani. Însuși Mircea, în tandem cu mama sa, scrie povești pentru copii, prin care într-un mod discret li se insuflă o atitudine negativă față de diferite dependențe. Proiectul realizat de Centru a fost preluat și de alte țări –România, Ucraina, Rusia, Azerbaidjan și alte state. Nu e neapărat să li se spună deschis copiilor despre dependențe, îndemnîndu-i să nu încerce droguri sau altceva, e nevoie de acțiuni educative conjugate cu participarea părinților, pedagogilor și copiilor, crede Grecu. În plus, e nevoie stringentă de o politică de stat în această problemă.

”Trebuie să existe programe speciale de stat. Da, în Republica Moldova a fost elaborată Strategia națională antidrog, care prevede măsurile preventive, însă ele lipsesc, de facto. Dacă strategia prevede anumite măsuri, nu există un curriculum pentru ele. Lipsesc și specialiștii – addictologi (Addictologia – știința despre comportamentul addictiv (dependent). Ea studiază cauzele apariției addicțiilor, mecanismele de dezvoltare a lor, simptomele psihologice și clinice, dinamica, metodele de corectare și terapie - n.a.), care trebuie să se preocupe de profilaxia primară, și alții, care urmează să-i trateze pe pacienții dependenți”, susține directorul Centrului Internațional de prevenire și informare în domeniul dependenței.

Așadar, strategia există, dar nu este implementată. De ce? Mircea Grecu este convins că de această problemă serioasă trebuie să se preocupe nu comisia interdepartamentală antidrog, care a elaborat strategia, dar nu are pondere juridică, dar o structură specializată a statului.

”Am spus demult că Republica Moldova are nevoie de Agenția Națională pentru combaterea dependențelor – de droguri, de jocurile de noroc, etc. OMS spune că în combaterea addicțiilor în prim plan trebuie să fie profilaxia profesionistă, de la preșcolari la pensionari. Da, pensionari, deoarece nici adulții nu cunosc prea multe despre dependența alcoolică, narcotică și altele. În fiece țară există structuri de stat care alcătuiesc profilurile persoanelor dependente, țin evidența lor, noi însă nu avem o structură, care ar cunoaște profilurile narcomanilor din RM. Și principalul - avem nevoie de o abordare de profil și de profilactică. Iar noi nu avem curriculum, nu alocăm bani, nu deschidem centre de reabilitare pentru a trata copiii deveniți dependenți. Din careva motive, această direcție a fost lăsată fără atenție”, continuă Grecu.

Între timp, problema este foarte serioasă, crede directorul Centrului Internațional de prevenire și informare în domeniul dependenței, trebuie să batem alarma, căci vîrsta copiilor care suferă de comportament addictiv scade. Mircea Grecu a adus exemplul unei fetițe de 9 ani din raionul Cantemir, care a rămas în grija bunicii în timp ce părinții munceau peste hotare. Eleva era într-atît de mult nesupravegheată, încît a început să consume alcool și marijuana.

”Avem în țara noastră mulți copii care la 10-11 ani deja depind de substanțe narcotice și de alcool. Trebuie să luăm măsuri urgente, căci riscăm să pierdem tineretul nostru, deci - și viitorul. Acest snus ajunge azi în școli, vînzarea lui aduce profituri enorme– 800-900%, de aceea traficanții de droguri își asumă riscurile.

O părtășie dificilă

Pe de altă parte, poate că nouă doar ni se pare că comercianții de droguri riscă, da în fapt li se permite să activeze în voie?

De mai multe ori am auzit de la un coleg-jurnalist, că organele de drept nu iau măsuri pentru a închide un punct de comercializare a mijloacelor narcotice. Acesta se află într-un apartament al unui bloc multietajat din sectorul Rîșcani. Vecinii au tot depus la poliție declarații în care cereau să se facă ordine, dar punctul respectiv există în continuare, de aici concluzia că cineva dintre colaboratorii organelor de justiție protejează acest business și, în rezultat, obține dividende considerabile .

În cadrul discuțiilor temei consumului de snus de către adolescenți, una dintre utilizatoarele rețelelor sociale, Ina T., a scris, că și în casa lor există o asemenea speluncă, unde zilnic vin după substanțe narcotice nu numai oameni maturi, dar și copiii străzii, folosiți adesea pe post de curieri.

”Luptăm cu acest vecin, deseori chemăm poliția, însă dacă și este reținut cineva, peste o oră el este eliberat. Lumea vine la acest vecin cu gloata, printre musafiri există și minori, care locuiesc în hotelul Naţional, vin și 15 persoane odată. Numai că poliția, după cum se vede, este părtașă și de aceea nu face nimic”, a scris Ina T.

Dar dacă noi dorim ca Republica Moldova să aibă viitor, și încă unul sănătos, trebuie să facem tot posibilul pentru a proteja generația în creștere de autodistrugere.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?