X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Datoria publică conform stării din 31.12.2023

1 feb. 17:57   Analitică
6038 10

În 2,5 ani de guvernare PAS, datoria publică a crescut în măsura, în care crescuse timp de 6 ani în timpul guvernelor AIE luate la un loc, adică cabinetele Filat, Leancă, Gaburici și Streleț.

La 31.12.23 datoria publică comună era de 104 mlrd. de lei, comparativ cu a. 2022 – mai mare cu 10%. (diagrama 1).

Comparativ cu august, 2021 – atunci PAS a preluat practic întreaga putere în țară - datoria publică a crescut cu 42% sau cu 30.5 mlrd. de lei

Adică, în 2.5 ani de guvernare PAS, datoria publică s-a majorat în măsura, în care crescuse timp de 6 ani în timpul guvernelor AIE luate la un loc, adică cabinetele Filat, Leancă, Gaburici și Streleț. Dar dacă fără emoții, e mult ori puțin? În ce măsură situația este critică?


Am susținut în mod repetat, că problema nu este în mărimea propriu zisă a datoriei, da în capacitatea guvernului de a deservi această datorie. Și aici pentru noi, adică pentru guvernare, există probleme grave.

De ce crește datoria? Deoarece, cu o economie care ”șchioapătă”, guvernarea nu are suficienți bani pentru a-și onora toate obligațiunile față de sistemul bugetar, populație și mediul de afaceri și este nevoită să se tot împrumute, iar datoria crește. Firește, cresc și cheltuielile pentru deservirea acestei datorii. Dacă în a. 2020 ele erau de 1.7 mlrd. de lei, atunci în a. 2023 – deja de 5.3 mlrd., cu o creștere aproape dublă față de a. 2022! (diagrama 2).

Asta în timp ce creșterea absolută a acestor cheltuieli este comparabilă cu creșterea cheltuielilor salariale pentru TOT sistemul bugetar și este de aproape 4 ori mai mare ca creșterea TUTUROR investițiilor bugetare!

Cu o asemenea mărime a datoriei naționale și în lipsa unei atenții cuvenite față de nevoile economiei, autoritățile NU MAI AU SUFICIENTE MIJLOACE PENTRU A-ȘI ÎNDEPLINI OBLIGAȚIILE FAȚĂ DE SISTEMUL BUGETAR, POPULAȚIE ȘI MEDIUL DE AFACERI, ȘI ÎN ACELAȘI TIMP PENTRU A DESERVI DATORIA PUBLICĂ.

Firește, de prioritate se bucură cheltuielile pentru datoria publică!

De aceea, deși datoria publică este de doar 33% față de PIB, MĂRIMEA EI ESTE CRITICĂ, reieșind din capacitatea guvernului de a o deservi fără a compromite alte cheltuieli importante pentru societate.

Cu privire la structura datoriei publice. Din 104 mlrd. de lei datorie publică, 39.7 mlrd. constituie datoria internă a guvernului. Față de a. 2022 aceasta a crescut cu 15%. Asta chiar dacă veniturile bugetului public (fără granturi) s-au majorat în a. 2023 cu 8%.

În perioada guvernării, adică din august, 2021, guvernul PAS a majorat datoria internă cu 6.4 mlrd. de lei. Este comparabil cu majorarea datoriei interne în perioada a. 2009 - vara a.2016. Să judecăm: 2.5 și mai bine de 6 ani, da sporirea datoriei este la fel, ceea ce indică un decalaj tot mai mare între capacitatea guvernului de a finanța cheltuielile necesare și resursele, pe care el le primește sub formă de impozite și granturi.

Datoria externă. În a.2023 datoria externă a statului a ajuns la 64.3 mlrd. de lei, adică a crescut cu 7%. Ce-i drept, aici a influențat întărirea leului moldovenesc, datoria în $ a ajuns la 3.7 mlrd. $, adică a crescut cu 18%.

Din august, 2021 datoria externă în $ s-a majorat cu mai bine de 1.4 mlrd. $ sau cu 63%!

Și aici, dragi prieteni, este un moment interesant.

În a. 2023 guvernul, conform informațiilor Ministerului de finanțe, a primit credite externe în sumă de peste 942 mln. $, da datoria externă a crescut cu doar 555 mln. $.

Diferența se explică simplu. În a.2023 au fost returnate împrumuturi anterioare în valoare de aproape 489 milioane USD. a existat o returnare a împrumuturilor primite anterior în valoare de aproape 489 milioane USD.

Asta în Asta în minus, dar modificarea cursului de schimb a $ față de monedele împrumuturilor externe primite (102 milioane $) a funcționat ca un plus.

Cum am mai spus, din august, 2021 datoria externă a crescut cu 1.4 mlrd. $. În același timp, în cei 2.5 ani guvernarea PAS a primit, în afară de granturi, credite în sumă de peste 2.1 mlrd. $ și a rambursat peste 660 mln. $.

Să revenim la a.2023. Guvernul a primit credite în sumă de 942 mln. $, însă mai bine de jumătate din această sumă a întors-o înapoi. În a.2023 rambursarea a depășit de 4 ori rambursarea creditelor externe în a. 2022 !

S-ar părea, e motiv de bucurie. Datoria externă a crescut nu cu 940 mln. $, ci cu doar 555.

La prima vedere, e așa. Dar dacă privim situația complex, lucrurile nu stau foarte simplu.

Rambursarea împrumuturilor și reducerea datoriei externe, fără îndoială, e de bine, dacă e realizată prin creștere economică și venituri semnificative la bugetul de stat. Rambursarea împrumuturilor și reducerea datoriei externe sunt, fără îndoială, bune atunci când aceasta se realizează prin creștere economică și venituri semnificative la bugetul de stat.

Mai ales că inițial în bugetul public a fost prevăzută rambursarea sumei de 289 mln. $ (5 780 mlrd. de lei), dar de facto noi am întors 489 mln. $ (8 770 mlrd. de lei), adică cu 3 mlrd. de lei mai mult. (De ce? Asta este o altă întrebare).

Dar investițiile din Bugetul Național s-au majorat cu doar 700 mln. de lei, da din bugetul public chiar s-au micșorat cu 0.5 mlrd.

Cheltuielile Bugetului Național pentru salarii au crescut cu 3 mlrd. de lei, pentru sprijinirea businessului (subvenții, inclusiv agrarienilor) – cu 1.5 mlrd., da guvernul a întors credite externe cu 3 mlrd. de lei peste prevederile bugetare inițiale.

Aceste mijloace puteau și trebuiau folosite în interesul societății!

Aceasta este problema!

Și ea nu se limitează doar la a. 2023 .

Pentru anul curent, bugetul de stat prevede că guvernul va primi credite în sumă de 780 mln. $, da va întoarce 570. Va primi cu 14% mai puține credite noi, dar va întoarce credite anterioare cu 23% mai multe!

După rambursarea împrumuturilor primite anterior, guvernul va avea la dispoziție doar mai puțin de 5 miliarde de lei pentru a-și finanța cheltuielile, ceea ce e de peste 2 ori mai puțin ca în ​​a.2023.

În mare măsură, anume asta a făcut ca Bugetul de stat pentru a. 2024 SĂ FIE APROBAT PENTRU PRIMA DATĂ CU CHELTUIELI ÎN MINUS cu 1,9 miliarde lei ( 2,2%). Și cu regret, în viitorul apropiat, cum se vede, nu se va schimba nimic – datoria publică va crește în continuare. În a. 2024 este prevăzut că ea va ajunge la 125.5 mlrd. de lei, adică va crește cu 21%.

Vladimir Golovatiuc,

Doctor în economie

2
4
0
4
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?