X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

“Clanul” lui Șor în parlament. Partea 2-a

22 mar. 2019,, 18:00   Politică
16959 2

(Sfîrșit. Începutul la 21.03.2019)

Continuăm să facem cunoștință cititorilor noștri cu biografiile deputaților partidului ”Șor”, prezenți în parlamentul moldovenesc pentru prima oară

Maria Albotverișoara lui Ilan Șor (potrivit raportului Kroll)

Numele de fată – Guțuleac. Născută în 1986. De profesie - economist, jurist, magistru în drept. Secretar general al partidului ”Șor”. A învățat în același liceu cu Ilan Șor și Marina Tauber. Director comercial al companiei “DFM” (deține rețeaua de magazine Duty Free de la hotarele Moldovei cu România și Ucraina și în aeroportul Chișinău, administrată de familia lui Șor). Figurează în raportul Kroll-1 alături de Ilan Șor și Marina Tauber.

Potrivit investigației companiei americane de anchetă corporativă și evaluare a riscurilor, la 15 mai 2013, Maria Guțuleac a achiziționat 4,98% din acțiunile BC “Banca Sociala”. ”Sursele mass-media din Moldova au numit-o ”șefa administrației” lui Ilan Șor, precum și ”reprezentanta fondului în numele lui Miron Șor”. Informațiile suplimentare furnizate de BNM confirmau faptul că Guțuleac este verișoară cu Ilan Șor și e căsătorită cu Serghei Albot, numit în funcția de vicepreședinte “Unibank” în decembrie 2012, și devenit președinte la“Banca Socială” în decembrie 2013”, susținea raportul Kroll.

Serghei Albot este vechi prieten cu Ilan Șor. Din postura de președinte “Unibank”, atrăgea mijloace financiare în obligațiunile băncii și pe conturile ei de depozit. Investigația jurnalistică publicată de moldova.org susținea că în conturile ”Unibank” au fost înregistrare intrări de milioane din partea a trei bănci rusești – “Газпромбанк”, “Алефбанк” și “Метробанк”. Prin diverse scheme, acești bani erau transferați în conturile de la “Banca Socială” și “Banca de Economii”, cu acordul tacit al lui Dorin Drăguțanu, guvernatorul de atunci al Băncii Naționale, după care erau scoși în offshore. La finele anului 2013, Serghei Albot a fost numit președinte la “Banca Sociala”, înlocuindu-l pe Vladimir Suetnov, care decedase. “Chiar dacă Albot a condus “Banca Socială” timp de jumătate de an, activitatea lui s-a soldat cu falimentul uneia dintre cele mai mari bănci din țară”, se spunea în investigația de pe moldova.org.


În 2015, numele Mariei Albot-Guțuleac figura în mărturiile lui Ilan Șor contra ex-premierului Vladimir Filat. Șor anunța atunci că Guțuleac(după căsătorie –Albot) transfera bani în conturile persoanelor apropiate lui Filat, precum și achita pentru el zborurile charter, închirierea iahturilor și a automobilelor în străinătate. Ulterior, în 2016, Albot-Guțuleac a fost interogată ca martor în dosarul Filat. Ea a confirmat mărturiile lui Șor în acest dosar.

Ca director comercial al companiei DFM, reieșind din declarația despre venituri și avere, depusă la CEC, Maria Albot a cîștigat 17,4 mii lei. Plus la aceasta, a primit o donație de 150 mii lei și o indemnizație de 53,3 mii lei. Iar soțul ei a primit o donație în mărime de 200 mii lei. Asta în timp ce anul trecut Albot a luat în leasing, de la Victoria Leasing, un automobil nou Mercedes 250 D, care a costat 56 mii euro. Deține un apartament cu suprafața de 87 m.p. cu un preț de 810 mii lei. Este membru al consiliului de administrare al organizației obștești “Pentru Orhei”.

Denis Ulanovavocatul lui Ilan Șor

Denis Ulanov (a.n.1976) este proprietarul biroului de avocați “Cabinetul avocatului Denis Ulanov” și mai bine de patru ani îl apără în instanțe pe Ilan Șor, ex-președinte “Banca de Economii”, acuzat de fraudă și spălare de bani în proporții deosebit de mari în perioada aflării sale în funcția de președinte al consiliului de admninistrare al acestei instituții bancare.

Participă activ la campania de spălare a imaginii lui Șor, la care au mai participat avocați britanici (compania juridică Byrne and Partners LLP) și specialiști în domeniul PR (agenția britanică de PR Davidson Ryan Dore, care a reprezentat interesele fiicei președintelui Uzbekistanului, Islam Karimov Gulinara, și a apărat interesele companiei YUKOS). Astfel, în vara lui 2017, avocații lui Ilan Șor Denis Ulanov și Iulian Balan, precum și vicepreședinta partidului ”Șor”, Marina Tauber au avut un șir de întîlniri și o conferință de presă la Bruxelles și Strasbourg, în cadrul cărora au vorbit despre încălcarea gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale lui Ilan Șor. “Apărăm nevinovăția lui Ilan Șor și ne exprimăm dezacordul cu sentința de condamnare a liderului politic. Noi vom continua să luptăm pentru a demonstra nevinovăția lui Ilan Șor”, a declarat Denis Ulanov în cadrul întrevederii cu un șir de deputați europeni la Strasbourg.

În paralel cu apărarea lui Ilan Șor, care este principalul suspect în dosarul privind ”jaful secolului”, biroul de avocați al lui Denis Uvarov se mai ocupa de perceperea datoriilor față de băncile din care au fost furat miliardul. În 2016, portalul mold-street.com a publicat un material, în care se spunea, că biroul de avocați al lui Ulanov colectează bani de la datornicii a două din cele trei bănci ”cu probleme”.

“Contractul semnat de biroul de avocați al lui Denis Ulanov cu “Banca de Economii” și “Banca Socială” conține prevederea că, dacă reușește, acesta poate primi un onorariu în mărime de 7% din suma rambursată. Un calcul simplu arată că, în condițiile în care către 1 septembrie 2016 au fost găsite peste 476 mln. lei furate din “Banca de Economii” și “Banca Sociala”, onorariul biroului de avocați al lui Denis Ulanov poate ajunge la 33 mln. lei. Asta în cazul în care el contribuie la rambursarea banilor. Este o sumă enormă, care este aproape de trei ori mai mare ca cea ridicată de compania Kroll în 2015, la prima etapă a anchetei privind furtul miliardului”, menționa publicația.

Denis Ulanov l-a învinuit pe autorul materialului de neprofesionalism și a declarat că “faptele evident născocite și neverificate de jurnalist, ca și concluziile despre munca ”îndoielnică” nu pot fi acceptate”, iar concluzia despre onorariul de 33 mln. lei – “mai mult ca absurdă”. Potrivit lui, biroul de avocați a început să lucreze cu “Banca de Economii” nu în perioada de lichidare a băncilor, colaborarea lor a durat mai bine de trei ani.

“Contractul a fost încheiat în 2013 în baza licitației pe care banca a anunțat-o pentru prestarea serviciilor juridice de percepere a datoriilor din împrumuturile oferite înainte de 2012, cu înțelegerea clară a necesității acestui lucru. Banca nu se isprăvea cu numărul enorm de dosare judiciare, asociate adesea cu riscul de a pierde drepturile asupra bunurilor gajate”, a declarat atunci Ulanov.

În ultimii doi ani, activitatea profesională i-a adus avocatului lui Ilan Șor 2,3 mln. lei. Venitul soției sale Svetlana (și ea a candidat la parlamentare pe listele partidului ”Șor”, dar se afla pe poziția 51 și nu a acces) a fost de 46,4 mii lei, dintre care mai bine de jumătate – indemnizații. Familia Ulanov a mai obținut 651,5 mii lei din comercializarea a două automobile (416 mii și, respectiv, 10 mii), a unui apartament (202 mii lei) și a unui teren (23,5 mii).

Cuplul Ulanov deține multe imobile: cinci apartamente cu suprafața de 41,6 m.p., 57,7 m.p. 66,4 m.p., 71,1 m.p și 121,1 m.p. Costul lor este de la 269 mii lei la 879 mii lei. Patru dintre aceste apartamente au fost procurate în 2016. Soții mai posedă o casă cu suprafața de 70,9 m.p. și costul de 311,5 mii lei, primită în dar, trei terenuri cu suprafața totală de 0,25 ha (costul nu este indicat), un garaj de 86 m.p. și costul de 91,6 mii lei, și patru construcții cu suprafața 9-11 m.p., care costă între 19 mii și 37 mii lei. Familia Ulanov mai are în proprietate patru automobile: ВАЗ 2101 produs în a. 1979, Suzuki Sх4-S-Cross produs în 2017, Mazda CX5 produs în 2017, Toyota Highlander produs în 2015 și o motocicletă (KTM Duke). Acestea costă de la 5 mii lei (ВАЗ 2101) la 665,3 mii lei (Mazda CX5).

Denis Ulanov este proprietarul companiei “Devimo”, care activează în domeniul imobilelor, deține 50% în compania juridică “Legarte” și 8,2% — în compania comercială “Pacesava”. Presa menționa că, în noiembrie 2015, Ulanov a fost ales în consiliul de administrare “Klassika Asigurari”, parte a imperiului financiar-patrimonial al lui Șor. În conturile bancare ale familiei Ulanov se află 50,5 mii lei, €100 și mai puțin de un dolar. Familia are și două împrumuturi — de $97 mii și €40 mii, contractate în 2018.

Reghina Apostolova – fosta directoare a liceului în care a învățat Ilan Șor

Născută la 15 septembrie 1951, în regiunea Ircutsc a Federației Ruse. A absolvit Institutul Pedagogic ”T. Șevcenco”din Tiraspol, specialitatea ”Învățător de geografie”.

Activitatea de muncă a început-o la școala medie nr.14 din Chișinău (azi liceul ”Natalia Gheorghiu”), unde a lucrat 46 de ani. A parcurs calea de la instructoare de pioneri, învățătoare, director adjunct la director al instituției în cauză. A condus școala nr. 14 între anii 1984-2007, apoi în 2015 a predat aici georgafia. Pentru munca fructuoasă și de durată în sistemul educațional, în anul 2007 președintele Vladimir Voronin a decorat-o cu ordinul “Gloria Muncii”.

În 1999, tatăl lui Ilan Șor – Miron Șor – a fondat la Chișinău liceul privat “Logica”, unde l-a înscris și pe fiul său, în clasele superioare. Instituția a activat la școala medie nr.14, condusă de Reghina Apostolova. De facto, ”Logica” era o anexă a acestei școli în forma unor clase private. Absolvenții instituției își amintesc că, inițial, Apostolova era directorul școlii nr.14, apoi i-a transmis fiicei sale postul de director al școlii, ea devenind directoare a liceului ”Logica”. Tot absolvenții susțin că Apostolova i-a permis lui Miron Șor să deschidă la etajul trei al școlii o cafenea personală pentru elevii de la ”Logica” – aceștia nu coborau în cantina comună a elevilor școlii nr.14.

În anii 2003-2007 și 2007-2011, Reghina Apostolova a fost consilier în Consiliul municipal Chișinău, fracțiunea PCRM. În 2007, timp de opt luni, a ocupat funcția de pretor interimar al sectorului Rîșcani, după care a revenit la activitatea pedagogică în liceul natal.

În 2015, după ce Ilan Șor a cîștigat alegerile locale la Orhei, fosta lui directoare a fost numită vice-primar al acestui municipiu în domeniul construcțiilor și a infrastructurii. Reghina Apostolova stă în fruntea organizației veteranilor partidului ”Șor”. În mai 2018, a candidat la alegerile anticipate ale primarului de Chișinău, dar a fost scoasă din cursă, deoarece campania sa electorală era finanțată din Rusia. Motivul a fost primirea a 200 mii lei de la compania moldo-rusă “Air Klassika Group” și susținerea candidatului de către cetățeni străini.

Împreună cu foștii săi elevi, Ilan Șor, Marina Tauber și Maria Albot –Guțuleac, Reghina Apostolova figurează în primul raport al companiei americane Kroll, care a investigat scoaterea unor mijloace bănești de miliarde din trei bănci moldovenești. Conform documentului, ca și altor persoane, Reghinei Apostolova i-a fost acordat un credit neperformant în sumă de cca 5 mln. lei. Potrivit raportului Kroll, în 2013 ea a cumpărat acțiuni la “Banca Socială” și “Unibank” pe bani împrumutați din offshore britanice, folosind conturile băncii letone ABLV Bank. Este una din cele trei instituții bancare, care a devenit ”porți” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci moldovenești care, după furtul miliardului, au fost lichidate forțat. În cadrul dezbaterilor preelectorale de la Pro TV, Reghina Apostolova a declarat că a achitata toate creditele luate anterior și nu are nici un fel de probleme cu legea și justiția. Ce-i drept, vice-primarul de Orhei așa și nu a răspuns la întrebarea despre sursa mijloacelor din care a fost rambursat un credit așa de impunător.

Conform declarației depuse la CEC, în anii 2017-2018 Reghina Apostolova a avut un salariu de 147,1 mii lei (mai mult ca salariul de primar al lui Ilan Șor – 124,1 mii) și pensia în mărime de 89,6 mii lei. În document este specificat că ea este proprietara unei jumătăți de apartament cu suprafața de 93,7 m.p. și prețul cadastral de 541,3 mii lei. În mai 2018, candidînd la funcția de primar general de Chișinău, Reghina Apostolova arăta în declarația sa o altă locuință – un apartament cu suprafața de 53 m.p. și costul de 300 mii lei.

Vadim Fotescuunul dintre sponsorii partidului ”Șor”

Pînă în ultimul moment, cu nr.7 în lista electorală a partidului ”Șor” mergea președintele de onoare al formațiunii Valerii Climenco – omul care i-a cedat lui Ilan Șor mișcarea social-politică “Равноправие”, devenită apoi partidul în numele lui Șor. Dar, după modificarea listei, pe această poziție a fost plasat unul dintre sponsorii partidului “Șor” – antreprenorul Vadim Fotescu. În rezultat, Valerii Climenco (nr.14 în lista finală) n-a acces în parlament.

La alegerile locale extraordinare din 2018 erau aleși primarii de Chișinău, Bălți și un șir de alte localități. Vadim Fotescu a donat partidului în acea campanie electorală 100 mii lei. În actualele parlamentare, printre ”donatori” figurează și soția sa Irina Fotescu, care a adus în fondul electoral al partidului 60 mii lei.

Vadim Fotescu (a.n.1969) –a studiat dreptul la USM și de profesie este jurist. Este fondatorul și directorul companiei ”Profistaff”, specializată în elaborarea soft-urilor și altor produse IT, precum și în prestarea serviciilor juridice. Mai activează și ca jurist al companiei DFM (operator de magazine Duty Free în Moldova) și un șir de alte companii din ”grupul Șor”.

Conform declarației de venit și avere, prezentată la CEC, timp de doi ani Vadim Fotescu a cîștigat la DFM 104,5 mii lei, la “Dufremol” – 366,5 mii lei, la “Praxis-Audit” – 72,2 mii lei, la “Profistaff” – 133 mii. În aceeași perioadă, el a primit dividende de la “Aerofood” S.R.L. (compania gestionează cinci unități pe teritoriul aeroportului din capitală – cafenelele Plai, Green Café, două baruri și o cantină pentru 230 locuri) în mărime de 210 mii lei. Înainte de aprilie 2017, Fotescu era coproprietarul “Aerofood”, după care coproprietar a devenit Serghei Pavliușenco.

Soția lui Vadim Fotescu (angajata “Avia Invest”, la Piotr Jardan) în anii 2017-2018 a primit un salariu de 794,5 mii lei. Soții Fotescu dețin în proprietate două apartamente cu suprafața de 43,2 și 56,8 m.p., automobilele Hyundai Elantra și Hyundai i10 în valoare de 251,6 și 189,4 mii lei. Din declarație rezultă că în conturile bancare ale celor doi se află 3,1 mii euro și cca 18 mii lei.

Dacă e să vorbim despre rostul profesiei de politician, el este unul: ”Să facă viața alegătorilor mai bună”. Acesta este sensul activității oricărui partid politic. Apare întrebarea: ce este acest fenomen, apărut pe scena politică din Republica Moldova – Partidul ”Șor”? Un clan? Un grup organizat? Organizat în ce scop? Spre binele nostru? Putem noi oare crede în bunele intenții ale acestui grup de persoane?

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?